fb
Damespraatjes Damespraatjes

De verschillende types cilindersloten op een rijtje

De verschillende types cilindersloten op een rijtje

Bij mijn ouders in de flat wordt er de laatste tijd vaak ingebroken door middel van flipperen. Als je je deur niet goed op slot doet, dan kan men door het gebruik van bijvoorbeeld een creditcard binnenkomen. Reden te meer om alle sloten daar eens onder de loep te nemen. Cilindersloten vormen de eerste verdedigingslinie tegen ongeoorloofde toegang en spelen een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid van onze woningen, kantoren en bezittingen. Er bestaan verschillende soorten cilindersloten, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Ik zet de verschillende types cilindersloten op een rijtje!

Profielcilinders

Er is een groot assortiment cilindersloten. Profielcilinders zijn wellicht de meest voorkomende en populaire cilindersloten die in moderne woningen en bedrijfspanden worden gebruikt. Ze zijn te herkennen aan hun gestroomlijnde vorm en worden vaak geleverd met een sleutel die aan beide zijden van de cilinder kan worden ingevoegd. Dit maakt het mogelijk om de deur zowel van buiten als van binnen te vergrendelen of te ontgrendelen. Profielcilinders kunnen vaak worden aangepast aan verschillende beveiligingssystemen en sleutelplannen, wel zo handig, zeker voor bedrijven die alles goed willen beveiligen.

Halve Cilinders

Halve cilinders, zoals de naam al aangeeft, zijn cilindersloten die slechts aan één zijde van de deur worden bediend met een sleutel. Aan de andere zijde van de deur is er meestal een vaste knop of een ander type vergrendelingsmechanisme. Deze cilinders zijn nuttig in situaties waar extra beveiliging aan één zijde van de deur vereist is, zoals bij de toegangsdeuren van appartementen of gedeelde ruimtes. Halve cilinders bieden een goede balans tussen beveiliging en gebruiksgemak.

Knopcilinders

Knopcilinders, ook wel draaiknop cilinders genoemd, zijn ontworpen voor gebruiksgemak en snelle toegang. Ze hebben aan één zijde van de deur een draaiknop die, eenmaal ingedrukt, de deur ontgrendelt zonder dat een sleutel nodig is. Aan de andere zijde van de deur wordt de cilinder bediend met een sleutel. Knopcilinders worden vaak gebruikt in situaties waar snel binnen- en buitengaan wenselijk is, zoals in woningen of kantoorruimtes waar beveiliging op de achtergrond blijft. Overigens is dit ook het soort slot waar mijn ouders voor hebben gekozen. Ook als ze thuis zijn draaien ze de deur op slot, zodat er geen kans is voor flipperaars om binnen te komen. Lees sowieso eens meer informatie over cilindersloten als je er over nadenkt om ook de veiligheid van jouw woning eens onder de loep te nemen!

Nog wat extra beveiligingstips

Naast het kiezen voor goede sloten is het natuurlijk ook van belang dat je investeert in stevige ramen en deuren. Deze moet je natuurlijk altijd goed afsluiten als je van huis gaat. Zorg daarnaast ook zeker voor voldoende buitenverlichting. Bewegingssensoren zorgen ervoor dat de verlichting aangaat wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Je kunt ook overwegen om beveiligingscamera’s te installeren, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Dit eventueel in combinatie met een alarmsysteem dat af zal gaan als er geen code wordt ingevoerd. Zet waardevolle spullen nooit in het zicht en schreeuw het nooit van de daken als je op vakantie gaat. Wil je toch je socials bijhouden, zorg dan voor iemand die op je huis past!

Heb jij jouw huis goed beveiligd? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel! Vinden we leuk 🙂

Afbeelding: PhotoMIX Company – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Rieneke -

Ik heb ook wel eens gehoord dat ze een basis sleutel nemen en dan met iets in de sleutelgat gaan en die afdruk op de basissleutel leggen en zo bijschaven dat ze de juiste sleutel hebben.
Dieven komen wel binnen als ze willen bijvoorbeeld door een raampje.
Mijn tip neem een hond of een cd met honden geblaf die cd speelt dan weer om 1 minuten geblaf af en dan om de 2 minuten en speel dit af als je weg gaat. Ze breken vaak in waar geen zicht op is zoals achterom. Maak ze moeilijk door een dichte deur te plaatsen die op slot kan en een schutting zodat ze de achterkant niet kunnen observeren.

Reageer ook