fb
Damespraatjes Damespraatjes

De rol van voorraadbeheer software in het verminderen van verspilling

Handmatig bijhouden van voorraadniveaus, verouderde inventarislijsten en onnauwkeurige forecasting; inefficiënt voorraadbeheer leidt vaak tot verspilling en onnodige kosten. De juiste voorraadbeheer software is de oplossing. We vertellen je hoe je als mkb’er verspilling vermindert met voorraadbeheer software.

Verspilling in voorraadbeheer

Verspilling ontstaat vaak door verschillende oorzaken binnen je bedrijf. Fouten in voorraadbeheer is een van de belangrijkste. Zo kun je door een verkeerde forecast te veel voorraad inkopen. Ook leidt het vaak tot verlate leveringen. Een verkeerde of late levering aan klanten zorgt bovendien voor ontevredenheid.

In de praktijk zorgen fouten in voorraadbeheer bijna altijd voor onnodig hoge kosten. Overtollige voorraad neemt namelijk extra ruimte in beslag, spoedorders zorgen voor hogere leveringskosten en de langere doorlooptijd resulteert in derving. Met nauwkeurige forecasting verklein je de kans op al deze kosten.

Nauwkeurige forecasting met voorraadbeheer software

Zorgvuldige forecasting is een voorwaarde voor succesvol voorraadbeheer. Goede forecasting geeft je namelijk de inzichten waarmee je je keuzes onderbouwt en toekomstige plannen op stuurt.

Stel dat je bijvoorbeeld een elektronicawinkel hebt en je een grote voorraad smartphones inkoopt in de weken voor een drukke verkoopperiode, zoals Black Friday. Wanneer je geen gebruikmaakt van een goede forecast, kan de vraag bijvoorbeeld veel lager uitvallen dan je had verwacht. Veel smartphones blijven dan onverkocht liggen. Op termijn moet je ze wellicht met verlies verkopen of ze zelfs grotendeels afschrijven.

Voorraadbeheer software helpt je in deze situaties om een meer gedetailleerde en realistische forecast te maken, op basis van historische verkoopgegevens en trends. Zo heb je een betere voorspelling van de toekomstige vraag, kun je overtollige voorraad en verspilling vermijden en je winst maximaliseren.

Automatisering van bestelprocessen

Een ander voordeel van voorraadbeheer software is de mogelijkheid om bestelprocessen te automatiseren. Zo kun je automatisch bestelherinneringen instellen op basis van de voorraadniveaus en historische verkoopgegevens. Met specifieke parameters en triggers binnen de software – denk aan een minimumvoorraad van een product – automatiseer je het volledige bestelproces.

Zo genereert de software automatisch een nieuwe bestelherinnering, of plaatst het zelf gelijk een bestelling bij de leverancier zodra een voorraadniveau onder een ingesteld minimum valt. Zo verlies je geen tijd, loop je niet het risico op te weinig voorraad en verklein je de kans op fouten.

Behoud grip op je voorraden met voorraadbeheer software

Voorraadbeheer software biedt je als mkb-ondernemer alle tools die je nodig hebt om verspilling in je voorraad te voorkomen, kosten te besparen en je bedrijfsvoering te optimaliseren. Zo behoud je altijd grip met nauwkeurige forecasting, efficiënt voorraadbeheer en automatisering van bestelprocessen. Een investering in voorraadbeheer software verdient zich dankzij de lagere kosten daarom vaak snel terug.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Dir onderwerp is toch totaal oninteressant voor de doelgroep hier?

Reageer ook