fb

De nieuwe schilders van Vietnam

nieuwe_schilders_vietnam.jpg
De nieuwe schildersgarde van Vietnam presenteert zich in Amsterdam. Het is een bijzondere tentoonstelling met een aantal grote talenten. Eén thema komt in alle werken aan de orde: de synergie tussen de mensen, de natuur en de wereld van de geesten. Opvallend is het gebruik van waterverf, vaak op handgeschept rijstpapier. Maar ook wordt er gevernist op hout, er zijn collages en er is olieverfwerk op canvas.   


Ambassadeur Ha Huy Thong opende de expositie op 3 november. "In onze kunst zien we de echte mensen van Vietnam verbeeld. De wereld gaat nog veel van onze kunstenaars horen.

"Twee schilderijen zijn exemplarisch: Etherisch Licht van Dinh Thi Tham Poong en De Natuur van de Hooglanden van Ninh Thi Den. 

Poong is een jonge Vietnamese van Thai en H’mong afkomst. Op rijstpapier geeft ze levendige schetsen van haar fascinaties. In haar surreële en tegelijkertijd reële schilderstukken zien we vrouwen en de natuur – bloemen, planten, bladeren – zich vermengen. Poong heeft in diverse landen, waaronder Japan, de VS en Engeland geëxposeerd.   

Den, oorspronkelijk beeldhouwer, switchte naar het maken van collagewerken. In de voetsporen van Picasso en Malevitch, verwerkte in haar schilderijen – vaak afbeeldingen van mensen uit de Vietnamese berggebieden – papier- en gouachetechnieken om volume en diepte te krijgen. 

De werken van Phan Cam Thuong – ook present op de tentoonstelling – zijn inmiddels wereldwijd – de VS, Europa en het Midden-Oosten – te zien geweest. Thuong is tevens een van Vietnam’s bekendste kunstcritici. Hij publiceert internationaal in kunsttijdschriften en hij heeft acht boeken over Vietnamese kunst gepubliceerd, waaronder een over de grafkunst in de Vietnamese Hooglanden en een boek over jonge Vietnamese schilders. 

Dinh Hanh gebruikt een hele oude techniek: die van gelaagd vernis op hout. Daarmee maakt ze unieke afbeeldingen van de Vrouwelijke Vorm, waarbij ze delicate lijnen en contouren trekt.  

Nguyen Thi Phuc maakt stillevens. Het zijn sappige, atmosferische schilderijen, geïnspireerd door het Europese classisme, maar met duidelijke Aziatische ondertonen.  

De tentoonstelling is opgezet door Raquelle Azran, curator van museum- en galerie-exposities in Europa, Azië en de VS. Ze was en is een deel van het jaar woonachtig in Vietnam. Sinds 1991 is ze specialist in hedendaagse Vietnamese kunst.

Zie ook: artnet.com/razran.html  
De schilderijen zijn te zien in Galerie Art Space P715 in Amsterdam – op de Prinsengracht 715 – en ze zijn permanent te zien op de volgende website: www.artnet.com/razran.html..  

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl

1 reactie

Schilder Will -

Prachtig schilderij. Ben erg benieuwd welke schilderijen er nog meer gemaakt zijn door dhr. Poong.

Reageer ook