fb
Damespraatjes Damespraatjes

De man van Elsemieke denkt alleen maar aan zijn marathon

 Wie ooit een marathon heeft gelopen, weet dat een goede voorbereiding daarop nodig is. Elsemieke (52) had geen idee. “Toen Jaap vorig jaar zei dat hij de marathon van Amsterdam wil lopen, dacht ik meteen: ‘als dat jouw droom is, dan moet je dat doen.’ Ik heb zelf weinig met hardlopen, maar moedigde het plan van mijn sportieve man aan.” Inmiddels wordt ze gek van Jaaps egoïstische gedrag. “Ik sta elke dag twee verschillende maaltijden te koken omdat meneer niet meer met de pot mee wil eten.”

Vijftien jaar zijn Elsemieke en Jaap getrouwd en samen zorgen ze voor hun drie kinderen. Daarnaast hebben ze allebei een drukke baan,  een grote kennissenkring en Elsemieke doet veel voor haar oude, zieke moeder. “Ik klaag niet hoor, ik heb een druk maar vooral rijk leven met lieve mensen om me heen. En tot twee jaar geleden runden Jaap en ik samen het huishouden en het gezin, maar nu heb ik het idee dat ik er steeds vaker alleen voor sta.”

Tobberige vijftiger

Twee jaar geleden ontdekte Jaap het hardlopen. Met vrienden trainde hij zijn bierbuik eraf. Het resultaat was verbluffend en Jaap liep steeds vaker hard en deed mee aan hardloopwedstrijden in de buurt. Aanvankelijk vond Elsemieke het geweldig dat haar man zo’n fijne hobby had gevonden. Niet in de laatste plaats omdat hij van een tobberige, pafferige vijftiger in een vitale man veranderde. Het verbaasde haar dan ook niet dat de marathon van Amsterdam hoog op zijn lijstje stond.

Op tijd naar bed

“Ik vond dat moedig en knap van Jaap. Maar hij gedraagt zich zo egoïstisch, het is tenenkrommend. Alles draait om hardlopen, de marathon en voeding. In het weekend gingen we altijd met vrienden op stap maar nu ga ik alleen omdat Jaap geen alcohol meer drinkt en op tijd naar bed wil voor zijn broodnodige rust. De kinderen naar de verschillende sportclubs taxiën? Dat deed Jaap op zaterdag, maar nu moet hij trainen en ben ik continu de Sjaak.” Voor de loopjes in de buurt haalt Jaap zijn neus op en steeds vaker schrijft hij zich in voor wedstrijden aan de andere kant van Nederland.

We zijn geen konijnen

Hinderlijk vindt Elsemiek zijn dieet. “Jaap heeft een uitgebalanceerd dieet samengesteld dat niet aansluit op de dagelijkse pot die ik altijd kook. Nu verwacht hij van mij dat ik twee verschillende potten bereid. Laatst zei hij zelfs: ‘jullie kunnen toch gewoon met mij mee eten?’ Wat denkt ‘ie nou? Dat mijn kinderen en ik konijnen zijn en alleen maar groenvoer en wortels knagen? Woest werd ik.” Daarnaast wil hij vroeg eten, want anders ligt de maaltijd te zwaar op zijn maag. Elsemiek zucht diep.

Verlies ik mijn man?

Maar onder al die irritaties ligt natuurlijk iets heel anders: Elsemieke is bang dat ze haar man verliest aan de hardloopsport. Toen ze er laatst met hem over begon, wuifde hij haar angst weg. “Hij zei: ‘wat zeur je nou? Het is toch juist fijn dat ik zo blij van hardlopen word? Ik doe er niemand kwaad mee, hang niet tot diep in de nacht met vrienden in de kroeg en jij hoeft niet bang te zijn dat ik met andere vrouwen rommel, want daarvoor krijg ik de kans niet.’ Ik was met stomheid geslagen en uitgepraat.”

Ik? Te dik?

Maar de vlam sloeg in de pan toen Jaap opperde dat Elsemieke ook eens wat meer moest gaan sporten omdat hij vond dat ze behoorlijk was aangekomen. “Dat ik in de overgang zit en bijna van de lucht dik word, heeft hij niet in de gaten. Het heeft ook geen zin om het te zeggen, want hij luistert toch niet. Ik ben hem even zo vreselijk zat, ik hoop echt dat de marathon van Amsterdam de laatste is die hij loopt. Zo niet, dan moet er echt iets veranderen, want dit leven houd ik niet vol.”

Herken je wat Elsemieke vertelt? Ook een fanatieke partner? Hoe ga jij daarmee om? Wat raad je Elsemieke aan? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

 

 

7 reacties

Frits -

Single zeker? 😂

Mirjam -

Het probleem staat mijn inziens los van de sport. Het gedrag van jouw partner is veranderd en dat houd jij in stand door je aan te passen. Dit doe je door twee maaltijden te koken, vroeger te eten, alleen het huishouden te runnen enzovoort. Communicatie is belangrijk, maar ook je grenzen aangeven in plaats van aanpassen.

Dalva Hubert -

Ik heb all 28 marathons gelopen en ik doe ook veel triatlhons. Ik heb altijd goed gecombineerd mijn gezin en mijn sport. Toen ons zoon kleine was heb ik een sportbuggy gekocht. Mijn man werkt wisselen dienst. Ik werkte drie dagen en ik deed alles thuis. Mijn gezien is de eerst plaats. Ik ben bijna 30 jaar getrouwd. Als mijn man zegt tegen mij dat ik te veel trainen dan ga ik iets minder trainen en zo kan ik verder gaan met mijn sport en.mijn gezin krijgt geen probleem met mijn sport. Dit jaar heb ik nog Roma marathon gelopen. Gewoon blij praten tegen jouw man. Vertellen aan hem dat hij heeft nu zijn sport maar als hij niet meer kan trainen dan het kan zijn dat hij alleen blijft in zijn leven. Zijn gezin zal altijd voor hem zijn.

JH -

Ik ben zelf ook fanatiek hardloper en betrap mijzelf er op dat mijn leven steeds meer om hardlopen ging draaien. Met een toen 6 maanden oude baby, hond en zeer drukke baan werd dat voor het gezinsleven te veel. Ik train 5x per week en wat voor mij de oplossing was, is dat ik minimaal 4 van mijn trainingen vóór mijn werk doe. Ja, dat vergt discipline, maar wanneer je man echt zo dedicated is aan hardlopen dan snapt hij dat dit nodig is. Soms gaat mijn wekker dus om 05:15u om te gaan hardlopen, ook op zondag. Dit zorgt er wel voor dat ik vaak voor 8u ‘s ochtends helemaal kant en klaar aan het ontbijt zit, en de rest van de dag met mijn gezin samen ben.

Schop onder de kont, en het bed uit! Trainen doe je wanneer de rest slaapt! 💪🏻

Theo -

Vreemd gedrag.als hardlooptrainer veel lopers begeleid en uiteraard zelf ook een 20 tal marathons gelopen.Afgezien dat ik zelf niet drink altijd gegeten wat de pot schaft en als voorbereiding regionale wedstrijdjes gelopen soms hardlopend weer naar huis. Als je planning goed is kun je ook met de rest van de familie rekening houden.En voornaamste sneller Dean de Kenianen wordt je toch nooit en te nimmer.

Joris -

Lastig altijd als mensen doorslaan.

Sanderien van Mul -

Onmiddellijk afserveren. Fijn dat hij een hobby heeft, maar daar hoeft het hele gezin niet onder te lijden en hij moet zijn bek houden over jouw figuur. Dat hij de hemel heeft gezien met zijn marathon betekent niet dat hij superieur is. Dus hup, laat hem maar zijn eigen vreten klaarmaken en laat hem maar lekker vroeg naar bed gaan, heb jij ook rust. Trek je grenzen! Hobbies zijn leuk, aanmoedigen is prima maar zodra het doorslaat moet er op de rem getrapt worden.

Reageer ook