fb
Damespraatjes Damespraatjes

De man van Elain heeft reumatoïde artritis: “Ik mis de intimiteit het meest”

Elain trouwde met de leukste, liefste en energieke man die ze zich maar kon wensen. Bill was een lot uit de loterij. Twintig jaar en twee volwassen kinderen verder, is de situatie behoorlijk veranderd: Bill kreeg een jaar geleden te horen dat hij reuma heeft. De impact van deze boodschap was groot, niet alleen voor hem.

Je staat nauwelijks stil bij de gedachte dat je partner chronisch ziek kan worden. Althans Elaine niet. “We zijn een sportief gezin. Mijn jongens hebben vanaf kinds af aan gesport en de oudste judoot op top niveau en de jongste speelt waterpolo op hoog niveau. Bill en ik liepen drie keer in de week hard en bijna elke maand deden we wel mee aan een hardloopwedstrijd.” Ze vond het samen sporten heerlijk. “Het was echt een uitlaatklep. Al lopende kletsten elkaar weer even bij.”

Stram lijf
Een jaar geleden veranderde dat. Bill klaagde over pijnlijke spieren en ’s ochtends kon hij amper zijn bed uitkomen. In eerste instantie dacht Elaine dat het overbelasting was. “We hadden een strak schema omdat we trainden voor de marathon in Rotterdam. We liepen nog steeds drie keer in de week hard, maar maakten langere rondes. Ook ons eten hielden we strak. Dus ik vond het niet zo gek dat Bill klachten had.” Toch vertrouwde hij het niet en ging naar de huisarts die hem doorverwees naar het ziekenhuis. “Ze dacht aan reuma, maar Bill en ik dachten dat dat wel los zou lopen. Helaas. De reumatoloog constateerde reumatoïde artritis.”

Ik mis de seks
De diagnose was een flinke dreun voor Bill en Elaine. “Bill zat helemaal stuk. Zag zijn leven in duigen vallen en zag zichzelf al in een rolstoel zitten. Zover is het nog niet. Hij slikt dagelijks ontstekingsremmers en pijnstillers. In het begin dacht ik dat het misschien wel over zou gaan en ik stortte me op zijn herstel. Doe alles voor hem. Nu weet ik dat het niet beter wordt. En dat frustreert mee. Ik mis de gezonde Bill. De man waarmee ik lekker kon sporten, lachen en onbezorgd mee kon zijn. Maar vooral mis ik de intimiteit. We hadden een heel goed seksleven maar door de reuma heeft Bill geen zin meer om te vrijen. En ik knap uit elkaar van zin. Toen ik het met een vriendin besprak vond ze me heel egoistisch. Ik schrok van haar harde woorden, want ik vind dat ik juist heel veel voor mijn man over heb en veel voor hem doe. Het is toch niet zo gek dat ik graag met hem wil vrijen?”

Erectieproblemen
Ze heeft geprobeerd er met Bill over te praten, maar hij weigert er iets over te zeggen. “Ik vermoed dat hij zich in zijn manlijkheid voelt aangetast. Bill was altijd een haantje maar door zijn ziekte is hij onzeker geworden. Misschien heeft hij wel erectieproblemen. Maar daarnaar durf ik niet zo goed te vragen. Ik wil hem niet op zijn ziel trappen en hem rotter laten voelen dan dat hij al doet.”

Houdt zich groot
Elain voelt zich alleen en eenzaam. Temeer omdat Bill naar vrienden en familie zijn ziekte bagatelliseert. “Hij wil voorkomen dat hij zielig wordt gevonden en niet meer meetelt. Maar hij vergeet dat hij mij daardoor buitenspel zet en mensen geen begrip voor mij hebben. Ik vind het een lastige situatie en weet niet goed hoe ik dit moet doorbreken. Ik maak me zorgen om mijn toekomst, ik heb er twintig jaar geleden niet voor gekozen om als verpleegster te eindigen.”

Reageer ook