fb
Damespraatjes Damespraatjes

De leukste dingen om te doen in en om Nationaal Park Weerribben-Wieden

In het hart van Nederland kun je Nationaal Park Weerribben-Wieden vinden. Dit betoverende stukje natuur heeft alles in huis om een prachtige ervaring te bieden aan mensen die graag genieten van mooie flora en fauna. Het park is opgericht in 1992 en is onderdeel van de provincies Flevoland en Overijssel. Wandelen, fietsen, varen…het kan allemaal! De leukste dingen om te doen in en om Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Fietsroutes voor iedereen

De Weerribben ontdekken kan dus ook per fiets. Kilometers aan fietspaden wachten op je door het groen, over bruggetjes en langs verschillende watertjes. Een fietsroute kun je online downloaden, zodat je precies weet hoe je moet fietsen om zo niets over te slaan. Als je geen eigen fiets hebt dan kun je er eentje huren in Ossenzijl, Dwarsgracht of Kalenberg bij een fietsverhuurpunt.

Bootje varen in Giethoorn

Giethoorn, het Venetië van het Noorden, biedt prachtige vaarroutes. In Giethoorn bootje huren is dus zo geregeld. En je hebt ook nog de keuze in wat voor soort boot dit moet zijn. Er zijn fluisterbootjes welke elektrisch aangedreven zijn en gemakkelijk te besturen. Op alle fluisterboten en sloepen kan men zonder vaarbewijs varen. Wel zo prettig, want je kunt dus zo het water op zonder dat je hier iets voor hoeft te behalen. Wil je zelf niet varen dan zijn er natuurlijk ook pleziervaarten met kapitein. Bedenk van te voren goed wat je wilt en boek op tijd, zeker tijdens het hoogseizoen!

Suppen steeds populairder

Heb jij wel eens op een sup board gestaan? Ik niet en heel eerlijk, ik vind het ook best wel een beetje spannend. Ben je nieuwgierig en wil je het toch wel eens proberen: doe het! Andere sporten waarvoor je een board nodig hebt vragen best wel wat van je tijd omdat je vaak langere cursussen en instructies moet (op)volgen. Suppen is snel te leren en ook niet heel moeilijk om te doen. Al peddelend kun je de omgeving van de Weerribben gaan verkennen en genieten van het prachtige uitzicht.

Leuk weetje: wellicht heb je al eens eerder wat meer gehoord en/of gezien van Nationaal Park Weerribben-Wieden, door het bekijken van de mini-serie “Diepe Gronden”, welke te zien is op Videoland. Zo niet, dan zeker de moeite waard om eens te checken!

Met de benenwagen

Ook voor wandelaars zijn er talloze routes in en om de Weerribben wat ervoor zorgt dat je alles van dichtbij kunt bekijken. Vogelspotters kijken hun ogen uit als ze zich verdiepen in de diverse avifauna. Ooievaars, ijsvogels en nog veel meer, je komt het tegen tijdens een wandeling door de natuur. Er zijn overigens diverse excursies welke worden gegeven door vrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten.

Kanoën: topsport op het water

Je kunt ook een dagje gaan kanoën in de Weerribben. Dit is niet alleen erg leuk, het zorgt er ook voor dat je behoorlijk wat calorieën kunt verbranden. Het Nationaal Park geeft je de kans om topsport uit te oefenen op het water. Je hebt namelijk best wel wat kracht en behendigheid nodig voor deze activiteit in het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Online zijn de verschillende kano-routes te vinden! Een kano huur je bij Café restaurant de Weerribben.

IJzers onderbinden en gaan

Tijdens een goede periode van vorst is het soms zelfs mogelijk om te schaatsen in het prachtige natuurgebied van de Weerribben. In Giethoorn is het leuk om te zien dat alles er meteen nog een stuk idyllischer uitziet met wat sneeuw en ijs. Natuurlijk moet je wel oppassen dat je je hoofd niet stoot tegen één van de vele bruggetjes tijdens jouw schaatstocht. Staat er vorst op de planning, dan is het van belang dat je dus heel hard duimt voor ijs dat sterk genoeg is en dat je je muts, handschoenen, een warme jas en sjaal inpakt. Oh en vergeet niet om je ijzers goed in te vetten!

Ben jij wel eens in en/of om de Weerribben geweest? Wat vond je ervan? Heb je nog andere tips? We lezen het graag in de comments hieronder! 

Afbeelding: Pexels – Enrique Oropeza

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook