fb
Damespraatjes Damespraatjes

De kleine stunter

bikester-fietsen-veilig-kinderen-F
Het ene moment kunnen ze nog nauwelijks lopen en het volgende moment rijden ze al met zijwieltjes aan hun fiets de eerste rondjes. Kinderen leren verschrikkelijk snel en voor je het weet gaan ze op hun eigen fietsje al op avontuur door de buurt. Natuurlijk hou je daarbij altijd goed toezicht, maar als ze eenmaal van die vrijheid hebben geproefd zullen ze steeds verder gaan om de grenzen op te zoeken. Je kind verandert dan ook al in een kleine stunter en voor je het door hebt en hij in alles een potentieel onderdeel van zijn crossbaan ziet. Schitterend natuurlijk dat speelplezier, maar je wilt wel graag dat je kind daarbij veilig is, bijvoorbeeld met het dragen van een fietshelm.

Veilig de weg op
Zowel voor kind als voor ouder is het een geruststellend idee om goed voorbereid aan de fietsavonturen te beginnen. Let er bijvoorbeeld regelmatig op of de fiets wel helemaal in orde is. Af en toe de fiets even nakijken en hier en daar een schroef of boutje aandraaien kan een boel narigheid voorkomen. Mocht je kind toch eens vallen, dan is het ook belangrijk niet in paniek te raken en te weten hoe je moet handelen. Lijkt je kind bijvoorbeeld wat versuft, vraag dan naar zijn of haar naam en geef even rustig de tijd om bij te komen. Daarna is het natuurlijk altijd verstandig om voor de zekerheid ook nog even een arts te raadplegen.

Geef het goede voorbeeld
Maar ook voor volwassenen is veiligheid in het verkeer belangrijk. Vooral bij het fietsen kun je hiermee gelijk het goede voorbeeld aan je kleine coureur geven. Netjes naar links en rechts kijken in plaats de straat over te scheuren en bijvoorbeeld met het dragen van een helm. Ook door je kind te betrekken bij het onderhoud van de fiets kun je belangrijke lessen geven. Op die manier leert je kind de fiets goed kennen, wat uiteindelijk altijd bevorderlijk zal zijn voor de veiligheid.

 

Reageer ook