fb
Damespraatjes Damespraatjes

Heerlijke debuutroman van Guido den Aantrekker: De Kinderhater

Stonden er het het afgelopen jaar te weinig spraakmakende scoops op de covers van Story? Ging er echt niemand vreemd? Werden er geen kinderen verwekt bij veertig jaar jongere minnaressen? Had er niemand een schokkend ongelijke borstvergroting of schaamlipverkleining? Ongetwijfeld wel, maar de sterren hadden even rust. Sterverslaggever Guido den Aantrekker was namelijk druk bezig met zijn debuutroman te schrijven.

Guido den Aantrekker is onthullingsjournalist en dat is de hoofdpersoon, Tycho Ittervoort, in zijn debuutroman De Kinderhater ook. Hij is getrouwd met de Amerikaanse Tiffany Curry, zus van Adam Curry, en in het boek valt de journalist voor de eveneens Amerikaanse Faye Clark, de zus van een bekende dj.

De Kinderhater-Guido-den-Aantrekker-portret en cover-dp

In de eerste pagina’s verhaalt hij over een ogenschijnlijk beschaafde tv-blondine die haar glas op zijn kin laat breken waar een beetje lezer die de roddelbladen heeft bijgehouden onmiddellijk Daphne Deckers in herkent. Hilarisch is het verslag hoe zijn hoofdredacteur hem in in slappe showbizznieuws tijden opdraagt te onderzoeken hoe de graven van tien jaar geleden overleden VIP’s er bij liggen. Woekerend onkruid levert een prachtige cover op. En als dat niet genoeg is, doet zelf meegebracht McDonalds afval dat wel.

Maar, en misschien is dat nu een tegenvaller: daar gaat De Kinderhater niet over. Tycho leeft een snel leven. Het draait om sterren en scoops. Hij heeft een Alfa Romeo, een appartement in hartje Amsterdam, twee dagen in de week een werkster, shopt zijn schoenen en pakken in Milaan en scoort zijn one night stands in het Palladium. Van kinderen moet hij niets hebben. En als hij Faye leert kennen, gescheiden en een zoontje van zes, vindt hij deze bonus in de relatie aanvankelijk maar niets. Net als de kinderwens van Faye die heel graag een tweede kind wil. Het idee om zelf vader te worden is voor hem eerder een nachtmerrie dan een lang gekoesterde droom. De kans dat de wens van Faye uit kan komen is niet groot. Ze is bijna veertig en haar eitjes zijn zo goed als op. Maar dan blijkt het leven toch een eigen plan te hebben. De eerste keer dat ze het condoom achterwege laten, is het raak. Faye is zwanger.

Het gaat mis. Hun zoontje wordt na vijf maanden dood geboren. Er is geen opluchting, alleen maar intens verdriet. Terwijl Tycho aan de ene kant probeert zijn bestaan als primeurjager te handhaven, wordt Faye weer zwanger. En gaat het weer mis. En nog een keer. En nog een keer. En ja, nog een keer. Guido neemt je mee in zijn proces van hoop, verdriet, twijfel en spreekt soms gedachten uit die als een mes door je ziel snijden en waarvoor ik geen glas maar een hele fles op zijn kin zou hebben stukgeslagen, maar er vooral voor zorgden dat ik op drie kwart van het boek met tranen in mijn ogen naar de laatste bladzijde aan het toewerken was. De Kinderhater is namelijk geen boek dat je weg wilt leggen.

Ondanks het zware onderwerp leest het boek licht, makkelijk en bij vlagen zo humoristisch dat het entertainmentgehalte hoog is. Dat is niet zo vreemd natuurlijk voor een onthullingsjournalist die niet alleen bewijst heel goed en toegankelijk te kunnen schrijven maar gewend is om lezers te prikkelen.

Wat mij betreft mogen de sterren nog een sabbatical. De Kinderhater is een heerlijke debuutroman die ongetwijfeld het begin is van een tweede succesvolle carrière van Guido den Aantrekker.

Titel: De Kinderhater
Auteur: Guido den Aantrekker
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Prijs: € 17,50
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Kathleen-Vael-foto-Naomi-Glorie-m
Kathleen Vael (48) is founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 16. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Lees ook de eerdere recensies van Kathleen

 

Reageer ook