fb
Damespraatjes Damespraatjes

De ergste opmerkingen die je te horen krijgt als je ongewenst kinderloos bent

Ik weet niet of ik als kind de wens had om moeder te worden. Om een groot gezin te stichten. Op de kleuterschool antwoordde ik op de vraag wat ik wilde worden: kabouter. Saar zat naast me en wilde moeder worden. En kapster. Mijn beroep leek me veel leuker. Wonen in een paddestoel, wie wil dat nou niet? Ik ben veel geworden sinds de kleuterschool. Kabouter is me niet gelukt, moeder worden wel.

Ik was vijfentwintig. De wereld lag aan mijn voeten. Ik had een leuke relatie. Hij zei gelijk: “Ik wil geen kinderen. Mij overhalen heeft geen zin, want ik wil het niet.” Duidelijke taal. Het deed me niets, ik was niet met kinderen bezig. Had geen rammelende eierstokken. Keek niet verlangend in kinderwagens.

Dat veranderde. Ik werd dertig. Dacht na. Wilde ik kinderen of niet? Ik neigde steeds meer naar ‘ja’. Als ik moeder wilde worden, dan was het niet met de man waarmee ik op dat moment zo’n leuk leven had. De breuk deed zeer. Was onaangenaam. Vertwijfeld vroeg ik me af of ik wel het juiste besluit had genomen. Stel nou dat ik geen kinderen kon krijgen? Ik haalde diep adem. Ik zou wel zien hoe het zou lopen.

Op mijn vierendertigste werd ik moeder van Bob. Twee jaar later zette ik zijn broertje Tom op de wereld. Ik was mama. En dat is overwegend leuk. In mijn kraamtijd kwam een vriendin op bezoek. Dat was dapper. Want ik wist dat zij al lang probeerde zwanger te worden. Terwijl ze Bobs hoofdje voorzichtig kuste, begon ik erover. Vroeg of ze het niet moeilijk vond. Ze knikte. Maar ze was jaloers als ik dat soms dacht. “Ben je gek. Ik gun iedereen zijn kind. Het is iets wat ik graag wil hebben, maar of het me is gegeven weet ik niet.”

De ergste opmerkingen

Ze vertelde me hoe lomp sommige mensen kunnen zijn. Dat ze je proberen op te vrolijken met onzinnige uitspraken. Ik was verbijsterd. Benieuwd? Dit is slechts een greep van wat mijn vriendin naar haar hoofd kreeg geslingerd. Goed bedoeld hè…

  1. Joh, maak je niet druk. De kans is groot dat je later denkt: ik ben blij dat ik ze niet heb.
  1. Wat? Ben je al een jaar bezig om zwanger te worden? Nou, mij niet gezien hoor, ik had mooi het adoptieproces gestart.
  1. Heb je enig idee wat een kind kost? Het leven dat je nu met je vriend leidt, kun je dan wel vergeten. Ik zou er maar goed over nadenken.
  1. Je wilt graag kinderen? Joh, leen die van mij maar een weekendje. Daarna piep je wel anders.
  1. Je moet het gewoon loslaten. Als je geen moeder wordt, is dat niet jouw doel in dit leven. Deal ermee.

Ik wist niet wat ik hoorde. Ben jij ongewenst kinderloos? Wat wordt er tegen jou gezegd? Wij zijn benieuwd. Deel het in de comments onder dit artikel.

Ben jij ongewenst kinderloos en kun je wel wat steun gebruiken? Kijk dan eens op de website van Freya! Zij bieden je informatie en een luisterend oor. En ze zorgen er voor dat jouw belangen worden behartigd. Kijk hier voor meer informatie.

 

Reageer ook