fb
Damespraatjes Damespraatjes

De bloemen van Elizabeth Kleinveld

elizabeth1.jpg
Afgelopen zaterdag, 12 december, vierde Arps Gallery (www.arpsgallery.com ) de successsen van het afgelopen jaar met een kleine tentoonstelling van de schilderijen van Mariska Meijers en en fotowerk van Elizabeth Kleinveld. Het werk is voor alle lezers van Damespraatjes te zien in Galerie Arps & Co, Prinsengracht 438, hoek Leidsestraat, onderin het Dikker & Thijs Fenice Hotel.

Elizabeth Kleinveld komt uit New Orleans en woont in Nederland. Na Orkaan Katarina ging zij terug naar New Orleans en was daar anderhalf jaar bezig met het documenteren van de gevolgen ervan. Zie de betreffende foto’s op haar website. Naast deze treurige beelden bevat het werk van Elizabeth prachtige exuberante beelden van bloemen. Maar ook verstilde beelden van energiek opkomende stengels met een zwarte achtergrond.

Elizabeth: "Kunst is voor mij creatieve zelfexpressie en het vertellen van verhalen. Of ik mijn verhaal met woorden vertel, of op doek, of met meer middelen tegelijkertijd of door de lens, ik vertel altijd een verhaal. Ik observeer de wereld en kunst maakt het mogelijk om daar een reactie op te geven. In een gedeelte van mijn werk zie je de schhoonheid; in een ander deel zie je juist het omgekeerde. Met mijn laatste serie bloemenportretten wil ik focussen op de schoonheid van de bloem als metafoor voor het belang te genieten van de kleine dingen van het leven. Als ik door de straten van Amsterdam loop, zie ik bijna op iedere hoek een symfonie van bloemen. Soms ben ik helemaal bedwelmd door hun schoonheid; ik ga dan helemaal in het moment op.

elizabeth2.jpg
Voor Orkaan Katarina had ik maar weinig van zulke "carpe diem" – pluk de dag – momenten. Met kunst transformeer ik mijn eigen werkelijkheid en speel ik met de manier waarop ik naar dingen kijk. Als ik overweldigd wordt door de wisselvalligheid van het leven, zoals ten gevolge van Orkaan Katarina of door situaties waar ik geen controle op heb, zorgt kunst ervoor dat ik weer een gevoel van controle heb. Genoeg om erop te reageren, in plaats van er slachtoffer van te worden. Kunst zorgt ervoor dat dingen die geen zin lijken te hebben, zinvol worden. Mijn energie en mijn werkelijkheid worden hierdoor meer gericht en positiever."

Voor meer informatie zie: www.elizabethkleinveld.nl .

Een volgende keer besteden we aandacht aan het werk van Mariska Meijers (www.mariskameijers.com ).

Gaat het werk van beiden zien in ArpsGallery, Prinsengracht 438 in Amsterdam.

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook