fb
Damespraatjes Damespraatjes

De 14-jarige dochter van Bellinda heeft een vriend die 10 jaar ouder is: “Ik vind het echt verschrikkelijk, maar wil geen ruzie met haar”

Mijn vriend en ik schelen flink in leeftijd. Ward is 38 en ik ben 26 jaar oud. In deze fase van ons leven lijkt leeftijd steeds minder uit te maken. Maar we vragen ons ook regelmatig af: wat als we elkaar tien jaar geleden ontmoet hadden? Dan was ik 16 geweest en hij 28. Een totaal andere situatie, waarin we waarschijnlijk geen relatie met elkaar hadden gekregen. 

Hoewel het tussen Ward en mij tien jaar geleden waarschijnlijk nooit had gewerkt, zijn er ook stellen waarbij dit wel het geval is. Zo ook bij de dochter van Bellinda. Lisa is 14 jaar oud en heeft een relatie met een 24-jarige jongen uit de buurt. Bellinda vindt het helemaal niks, maar wil geen ruzie met haar dochter.

Al zeven jaar van school

“Drie maanden geleden kwam Lisa voor het eerst met haar vriend thuis. Hij stelde zich netjes voor en bleef mee eten met ons gezin. Tijdens het gesprek vroeg mijn man of Lisa en hij elkaar hadden leren kennen op school. We moesten wel even slikken toen hij zei dat hij al zeven jaar geleden zijn middelbare school diploma heeft gehaald.”

Knoop in onze maag

Bellinda’s man vraagt direct hoe oud Lisa’s vriend is. “We schrokken ons rot toen we hoorden dat hij 24 was. Hij zag er wel wat ouder uit dan Lisa, maar als je had gezegd dat hij 17 was, had ik het ook geloofd. We hebben het etentje gezellig afgemaakt, maar mijn man en ik zaten allebei met een knoop in onze maag aan tafel.”

Geen seks met elkaar

Als de nieuwe vriend van Lisa weer naar huis is, willen Bellinda en haar man het wel met haar bespreken. “Mijn eerste vraag was of de relatie vrijwillig is. Als ik aan een jong meisje met een volwassen man denk, denk ik al snel aan misbruik. Lisa zei dat ze echt van elkaar houden en dat zij juist degene was die achter hem is aangegaan. Mijn man wilde weten of ze al seks met elkaar hebben gehad. Dit hadden ze niet, omdat ze hier allebei nog even mee wilden wachten.”

Boos

Na het openhartige gesprek met Lisa, zit het Bellinda nog steeds niet lekker. “Ik heb die week geen oog dicht gedaan. Mijn dochter die een relatie heeft met een volwassen man… Ik vond het een gek idee en heb dit ook met Lisa besproken. Zij werd heel boos omdat ze het gevoel kreeg dat ze iets verkeerd deed. En dat is natuurlijk helemaal niet zo.”

Het in de gaten houden

Om Lisa’s nieuwe vriend beter te leren kennen, eet hij wekelijks mee. “Het is een hele lieve jongen, maar ik blijf het leeftijdsverschil gek vinden. Toch heb ik niet het gevoel dat ik het Lisa kan verbieden. Als ze van hem houdt, dan zal ze hem toch wel willen blijven zien. Als ik hem hier wekelijks aan tafel heb, kan ik het in ieder geval nog een beetje in de gaten houden.”

Wat zou jij doen als je in Bellinda’s situatie zat?

Bellinda is heel benieuwd naar jouw mening en vraagt zich af wat jij zou doen als jij in haar schoenen stond. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

AW -

Ik heb zelf ook kinderen van die leeftijd. Weet je; ik denk allereerst dat ieder vriendje wat een beetje ouder (2, 3, 4 jaar) in dit stadium toch wat weerzin wekt. Vooral omdat het idee van een man versus meisje bij iedere ouder een beschermingsreactie oproept. Terwijl meisjes en vrouwen juist vaak liever een wat ouder iemand hebben omdat die qua volwassenheid beter passen en dus veiliger voelen.

Daarnaast is het zo dat ouders geneigd zijn hun kind als kind te zien ipv de jongvolwassene met seksuele interesse die het werkelijk is.
Te vaak hoor ik ouders van kinderen van die leeftijd over hun kind praten als kind.

Het is ook een stap, je kind als volwassene zien. Voor iedereen denk ik. Want erkenning daarvan betekent ook een andere rol als ouder. En mogelijk is dat de reden dat ouders aanhikken tegen je kind niet meer als kind te zien.

1 ding weet ik wel: de meeste jongens (en mannen) zijn echt geen monsters en het duurt veel langer eer ze volwassen zijn dan meisjes. Mogelijk past het juist wel zo goed omdat hij nu op hetzelfde level zit als jouw dochter? Dan zou k geloof ik maar blij zijn met zo’n voorzichtige eerlijke gast (wekelijks eten en wachten met seks).

Reageer ook