fb
Damespraatjes Damespraatjes

David de Klimrek-kampioen, met gratis e-boekjes

“Woehoe! Ik zit goed in mijn vel!” hoor ik een jongetje in de speeltuin achter ons huis roepen. Wat heerlijk om te horen. Negen van de tien keer dat ik met kinderen praat, vertellen ze mij dat Call of Duty (computerspelletje) hun lievelingsspel is en patatjes hun lievelingseten. Niet echt een ‘woehoe-wat-zit-ik-toch-heerlijk-in-mijn-vel-combinatie’.

Ik loop naar het speeltuintje en ga even zitten om het jongetje te observeren. Hij is helemaal alleen, maar vermaakt zich prima met op de kop in het klimrek hangen. Ik pak mijn boek en zet een zak mandarijntjes naast me neer… Heerlijk genieten van de felle winterzon. Na tien minuten lezen merk ik op dat het jongetje naast me is komen zitten en schaamteloos uit mijn zak mandarijntjes zit te eten. “Lekker hè?”, zegt hij brutaal als ik hem verbaasd aankijk. “Nou kan ik lekker op de kop hangen in het klimrek. Als ik een banaan eet gaat het nog beter, apen eten ook altijd bananen, vandaar.” Wat een heerlijk kind! Bananen eten zodat hij beter in het klimrek kan spelen… Waarom weten niet alle kinderen dat?!

“Ik ga weer hangen!”, roept het jochie. Ik pak mijn boek en lees verder totdat er een lange vrouw met een vriendelijk gezicht aan komt lopen. “U bent vast de moeder van deze aap?!”, vraag ik haar lachend. “Klopt. Hij is je toch niet teveel tot last geweest?”

“Absoluut niet! We hebben samen lekker een mandarijntje zitten eten in de zon. Maar hij was wel een beetje teleurgesteld dat ik geen ‘hangbananen’ had”. De vrouw moet lachen. “Ja, wat betreft voeding is David wel echt een modelkind.”

“Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik hoor kinderen vaak over gamen en snacken praten.”

De vrouw vertelt me over David, maar dan 2 jaar geleden. David voelde zich soms wat moe en had weinig fut om lekker lang buiten te spelen, zoals zijn vriendjes deden. Samen met David ging ze naar de dokter, hier bleek dat David te weinig bewoog en niet gezond genoeg at. Het roer moest om en ze kwam er achter dat groenten en fruit eten essentieel is voor een gezonde levensstijl en ook nog leuk en heel lekker kan zijn. “Dit is echt heel goed voor hem geweest.’’

Na bijna een uur kletsen over van alles en nog wat, stond David ineens voor onze neus. “Mam, zullen we gaan?” de vrouw stond op. “Ik vond het erg gezellig om hier even zo te zitten. Zal ik die website nog even opschrijven?” vraagt ze me. “Graag! Het lijkt me leuk om andere moeders hier ook over te vertellen.”

Op het briefje staat www.2×2.nl, een website waar je lekkere recepten, ervaringen van anderen vindt en tips om kinderen spelenderwijs meer groenten en fruit te laten eten.. Top initiatief, als je het mij vraagt!

Hebben jullie een goede tip om je kind aan het eten van groenten en fruit te helpen? Of zou je juist wel wat van die tips kunnen gebruiken? Praat mee op het forum!

Ook kun je er leuke en educatieve peuterboekjes downloaden, waarin hoofdpersoontje Boris allerlei spannende avonturen beleeft met groenten en fruit!  Download alle drie de delen.

 

Reageer ook