fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dana: “Begrijp niet waarom mijn dochter dit accepteert”

Zo trots als een pauw was Dana toen haar dochter Lizz vertelde verloofd te zijn. “Hoe bijzonder is dat! Ik ben zelf nooit getrouwd geweest en vind het eigenlijk ook niet zo belangrijk, maar toen mijn dochter haar diamanten-ring liet zien was ik toch wel heel blij. Zeker ook omdat ik haar het geluk zo gun! Ze groeide alleen op met mij en had maar weinig contact met haar vader. Het stabiele gezin wat ik haar nooit heb kunnen geven, hoop ik dat ze nu gaat vinden bij haar partner Job. Maar sinds een tijdje twijfel ik daar aan…” 

Heel geleidelijk verwaterd

Dana weet niet beter dan dat zij de enige is die voor Lizz zorgt. “Toen Lizz vier jaar oud was, nu bijna 25 jaar geleden, besloot haar vader bij ons weg te gaan en in Amerika te gaan wonen. In het begin belde hij regelmatig en kwam hij soms langs, maar toen hij daar een andere vrouw ontmoette en kinderen kreeg, hoorden we steeds minder van hem. Als tiener ging Lizz in de zomers nog weleens bij hem langs, maar toen ze ging studeren stopte dat. Heel geleidelijk is dat contact verwaterd en dat vind ik heel erg. Zeker nu Lizz gaat trouwen en haar vader er niet zal zijn om haar weg te geven.”

Lief en stabiel

Job, de verloofde van Lizz, is op papier een goede partij. “Het is een vriendelijke jongen die uit een hecht gezin komt. Hij is gevoelig, geïnteresseerd en gezellig. Niet haantje de voorste, maar gewoon iemand die je er graag bij hebt. Job en Lizz zijn echt gek op elkaar en al ruim vijf jaar een stelletje. Omdat Lizz het zonder vader moet doen, was ik zo blij met zo’n lieve en stabiele man als Job. Maar vorige week deed ik een ontdekking die mij ineens aan alles liet twijfelen.”

Andere vrouw

Samen met vriendinnen zit Dana in haar favoriete kroegje. “We zaten buiten, lekker onder de overkapping en bij de heaters. Ineens zag ik Job door de straat lopen. Hand in hand met een dame. En die dame was niet mijn dochter… Ik ben snel naar hem toegelopen om hem gedag te zeggen en eens te kijken wie dat meisje was. Job was hier duidelijk door overvallen en zei dat ze snel door moesten. Nog diezelfde avond heb ik Lizz gebeld om te vertellen dat ik haar verloofde heb zien lopen met een andere vrouw.”

Job wel

Waar Dana verwacht dat Lizz schrikt en in huilen uitbarst, blijft Lizz juist heel kalm. “Ja, dat is Zoë, het meisje waar Job soms mee afspreekt”, zei ze. “Ik begreep er niks van. Afspreken? Maar hij gaat met jou trouwen toch? Waarom spreekt hij dan af met andere vrouwen?” Lizz vertelt dat zij en Job geen ’traditionele’ relatie hebben en het elkaar toestaan dat ze ook anderen zien. “Ik heb daar zelf niet zo’n behoefte aan, maar Job wel heel sterk. We doen het nu een jaar zo en hij is er heel blij mee”, vertelde Lizz.

Beter ontwikkelen

Dana snapt het nog steeds niet goed. “En ben jij er dan ook blij mee?”, vraagt Dana haar dochter. “Ach, ik ben blij dat Job blij is. Vorig jaar gaf Job aan dat hij soms de behoefte voelde om ook met andere vrouwen af te spreken. Ik ben zijn vaste partner, maar daarnaast ziet hij dus ook andere dames. Het geeft hem een gevoel van vrijheid en hij vindt dat hij zich persoonlijk zo beter kan ontwikkelen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het vreselijk vind, maar dat ik ook zo veel van Job hou dat ik hem dit niet wil ontnemen”, legt Lizz uit.

Begrijp het niet

Die nacht kan Dana niet slapen van het gesprek met haar dochter. “Ik vind het zo erg voor haar. Lizz is zo’n lieverd en ik vind dat Job hier misbruik van maakt. Wat een onzin: vrijheid en zichzelf ontwikkelen. Daar heb je echt geen andere vrouwen voor nodig. Het is voor hem gewoon een excuus om het buiten de deur te kunnen zoeken. Als dit nou iets was waar Lizz zelf ook op zat te wachten; dan was het een ander verhaal. Maar zij is zo trouw als een hond. Het breekt mijn hart dat hij haar dit aandoet. En ik begrijp werkelijk niet waarom ze dit accepteert.”

Niet voor haar wilde

Dana bespreekt de situatie met haar beste vriendin. “Ook zij snapt hier helemaal niks van. Misschien zijn we gewoon te oud om te begrijpen hoe de jeugd dingen tegenwoordig doet? Maar hoe ik het ook probeer te bekijken: ik heb ineens een veel minder fijn gevoel over dit huwelijk. Wat als Job later alsnog besluit dat hij nóg meer vrijheid nodig heeft en helemaal bij Lizz weggaat? En haar misschien wel achterlaat met kinderen? Dan eindigt zij net als ik. En dat is nou juist wat ik niet voor haar wilde…”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

“Het breekt mijn hart dat hij haar dit aandoet” – eh, ze heeft ermee ingestemd (alhoewel ze er kennelijk op dit moment niet achter staat – wie weet wat de toekomst haar brengt). Maar het zijn Niet Jouw Zaken. Je bent zelf een ongehuwde en verlaten vrouw en nu ga je je dochter vertellen hoe een traditionele relatie eruit hoort te zien? Ik weet niet of ik moet lachen of huilen.

Fiene -

Helaas jouw dochter is een volwassen meid die echt zelf de keuzes moet maken wat ze toe laat en wat niet. Als hun de keuze hebben gemaakt dat Job buiten hun relatie met andere mag afspreken is het niet aan jou om je ermee te bemoeien. Het bestaat wel meer hoor open relatie, Polyamorie en als het werkt voor je dochter is dat prima toch? Ik zou het maar laten en mocht het toch uit gaan door wat dan ook voor je dochter klaar staan. Laat aan je dochter weten dat je altijd voor haar klaar staat en laat het zitten.

Reageer ook