fb
Damespraatjes Damespraatjes

Damespraatjes praat over vakantieliefde

“Oh Julio (of Roberto, Ethan, Jean of Achilleus) I love you and I’ll never forget you!”

Jaarlijks bloeien er langs de internationale costa’s heel wat vakantieliefdes op. De hete zon, zwoele zomernachten en gebruinde lichamen zorgen ervoor dat je geen man kunt weerstaan. Vooral niet zo’n mediterrane, exotische of Arabische man. Niet alleen de zomerhitte doet je de Hollandse klompenboeren snel vergeten, ook de ongedwongen onbekendheid van de ‘local breeds’ maken deze mannen tot ware hartendieven. En jij geeft je volledig over.

Waarom worden we nou zoveel sneller verliefd als we de Nederlandse grens passeren? Is dit échte liefde of een bevlieging? Wat zou je overhebben voor het in stand houden van de liefde? En als de vakantie eindigt, doet dit het dan ook voor je relatie?

Hoe het allemaal begint…
Alleen, met je vriendinnen of misschien zelfs wel met je gezin loop je over het strand. De zon, de zee, de surfleraar… Het ideale vakantieplaatje lijkt compleet! Als de surfleraar in de eerste instantie just a flirt lijkt, maar gaandeweg steeds meer voor je begint te betekenen lijkt dat spannend en leuk. Samen op zoek naar verlaten strandjes, urenlang spelen in de branding en elke avond dansen tot de zon opkomt. Wauw, wat is deze man geweldig!

Maar dan komt het einde van de vakantie in zicht, Julio en jij moeten afscheid nemen. Als het moment dichter en dichterbij komt, nemen de vragen in je hoofd toe. Blijven of hem achterlaten? Mijn vriend in Nederland hierover vertellen of niet?

Romantische programma’s
Het is een uitgemolken tv-format: terug naar je vakantiebestemming om samen te zijn met de liefde van je leven. Als je samen met vriendinnen op de bank naar die programma’s kijkt, zeg je waarschijnlijk dingen als: “Neeee! Ziet ze niet dat hij elk blond meisje mee de zee intrekt?!” of “Zodra ze in zijn hutje is ingetrokken, laat hij haar de hele dag alleen om vervolgens haar geld uit te geven.” Aan het einde van het programma heb je vaak nog gelijk ook.

Misschien geeft dit voorbeeld je ook meteen antwoord op de eerdere vragen. De liefde voor een buitenlandse man is vaak wel echt, maar liefde alleen is helaas niet genoeg voor een relatie. Afkomst, verwachtingen, ambities, normen en waarden zijn net zulke belangrijke ingrediënten bij het kiezen van een levenspartner. De surfleraar lijkt misschien wel ‘alles wat jij nodig hebt’, maar als het echte leven weer begint baal je waarschijnlijk flink als hij elke dag op het strand is terwijl jij achter je nieuwe buitenlandse bureau zit. 

Wat is nou wel de goede keuze?
Hoe graag je ook zou willen horen dat er een ‘goede keuze’ in deze kwestie is, we kunnen hem je niet geven. Wel kunnen we je één advies geven: wees blij met wat je hebt en ga na waarom je het zo hebt. Sluit je ogen en denk aan thuis. Je huis, je warme bed, de heerlijke koffie uit je eigen koffiezet apparaat, die gekke collega’s, je ouders, en heel misschien zelfs wel je partner en kinderen. Denk ook aan al die aspecten in het geval je zou verhuizen naar het land van jouw zomerliefde. Is zijn bed net zo zacht, hoe smaakt zijn koffie na een zware nacht, lach jij net zo hard met vreemde collega’s in een vreemd land en hoe lang kan je zonder de schouder van je beste vriendin?

Liefde maakt blind, maar niet dom. Denk goed na over die vakantieliefde, is het alleen liefde of the full package?

Weg zwijmelen

Behoefte aan wat schadeloze vakantieromantiek? Deze vijf films kunnen je daarin zeker voorzien!

  1. Costa
  2. Grease
  3. Midnight in Paris
  4. Letters to Juliet
  5. The White Masai

Jouw verhaal!
Ben of ken jij iemand die een keer hopeloos verliefd is geworden tijdens haar vakantie? Heb je erover getwijfeld om terug te gaan, of heb je dat zelfs gedaan? Damespraatjes zou graag met je in contact komen om (anoniem) meer over jouw verhaal te weten te komen. Help ons andere vrouwen te inspireren!

Mail naar: [email protected]

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook