fb
Damespraatjes Damespraatjes

Damespraatjes kookt uit Melk en Dadels: Marmita

Als je het journaal mag geloven lijkt de kloof tussen de Nederlandse en Marrokaanse gemeenschap steeds groter te worden. Bevolkingsgroepen gaan zich tegen elkaar afzetten en soms loopt de discussie hoog op. Maar, in plaats van recht tegenover elkaar te staan, kunnen we ook wat anders doen: bruggen slaan. In Melk en Dadels staan 100 recepten van twintig Marrokaanse moeders en hun kinderen, waaronder die van chefkok Mounir Toub, cabaretier Najib Amhali, styliste Ilham Mestour en rapper Sef. Het is een prachtig boek met authentieke recepten en het is verkozen tot Kookboek van het Jaar 2014. We kunnen niet anders dan er zelf uit proeven!

Melk en Dadels

In een serie van 3 artikelen geven we jullie 4 recepten uit het boek die wij zelf getest hebben. Deze week: Marmita, een gerecht wat mij een beetje aan roti doet denken. Geurig, smaakvol en een maaltijd waar je de tijd voor moet nemen.

Ingrediënten // 6 personen

2 uien
1 teentje knoflook
1/2 bosje koriander
olijf- en zonnebloemolie
400 g lamsstoofvlees
2 eetlepes ras el hanout
8 vastkokende aardappelen
200 g sperziebonen
100 g snijbonen
1 kleine brocoli
1 kleine, stevige courgette
peper, zout

Bereiden

  • Pel en snipper de uien en de knoflook. Halveer en rasp de tomaten. Snijd de koriander fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak de stuken vlees rondom bruin. Voeg uien, tomaat, knoflook, koriander en de  ras el hanout tow. Bak kort mee. Voeg een scheutje kokend water toe en laat het met de deksel erop in de pan in circa 2 uur gaarstoven.
  • Schil de aardappelen en halveer ze. Maak de groenten schoon. Haal de sperziebonen af. Snijd de snijbonen in stukjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de courgette in stukken.
  • Voeg aardappelen, sperziebonen en snijbonen toe aan het stoofvlees
    en laat circa 20 minuten meekoken in de jus. Voeg dan de broccoli en courgette toe en laat deze nog eens circa 10 minuten meegaren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de Marmita in een grote schaal.

Marmita

Zelf proberen?

Wil je dit mooie gerecht en de andere recepten uit Melk en Dadels ook een keer proberen? Het boek is verkrijgbaar voor € 24,95.

Koop bij bol.com

Reageer ook