fb
Damespraatjes Damespraatjes

Damespraatjes bij Marcelo Wong, sculptuurtalent uit Peru

marcelo2.jpg
Marcelo Wong is een van de grote sculptuurtalenten van Latijns-Amerika. "Marcelo creates fun", aldus Ambassadeur Allan Wagner van Peru bij de opening van de expositie van zijn grappige albasten beelden in Galerie Artana in Den Haag, afgelopen zondag 15 november. Marcelo Wong is jong, 31, maar heeft al vele exposities binnen en buiten Peru achter de rug. Hij is veelvuldig gelauwerd. En net als Rembrandt heeft hij een heus assistententeam, maar liefst tien helpers, die samen met hem de beelden maken.    

Marcelo is zelf aanwezig bij de opening en blijkt een vrolijke, makkelijk communicerende man. "Ik ben nu een paar weken in Europa. Eerst een tentoonstelling in het Grand Palais in Paris met mijn "Koeienparade", daarna naar de Kunstbeurs in de Westergasfabriek in Amsterdam en nu in Galerie Artana in Den Haag. Ik ga weer terug via Miami, waar ook een expositie zal zijn. Ik ken John Dunkelgrün van Galerie Artana al vier jaar, maar vorig jaar zagen we elkaar voor het eerst in levende lijve.

Op zijn zestiende ging Marcelo naar de Kunstacademie en op zijn negentiende had hij zijn eerste expositie. Hij ontwikkelt een unieke beeldtaal waarin de invloed van Botero – de dikke mensen schilder – duidelijk is te zien. Hij gebruikt een heel scala van materialen, die hij vaak ook nog in hetzelfde werk combineert. Veelvuldig maakt hij gebruik van albaststenen. "Die stenen komen uit de Andes, met name uit Huamanga; Piedro de Huamanga is een begrip in Peru. Maar albast vindt je over de hele wereld." De stenen zijn als ze uitgegraven worden zo’n 40 bij 40 cm2, Marcelo geeft de grootte met zijn handen aan. Het materiaal is relatief makkelijk te bewerken, omdat het soft stone is. "Ik doe de carving, het beeldsnijden, mijn assistenten doen de polishing en de finishing touch." 

marcelo.jpg
Naast Albast werkt Marcelo ook in Peruaans marmer, veelal grijs of grijs-groen, in hout en in kunststof. Zijn figuren zijn geminimaliseerde personages, waarbij hij de rudimenten van lichaamsdelen de essentie van houding, beweging en emotie weet te geven. Eén van zijn favoriete onderwerpen is de chefkok, die de instrumenten van zijn vak vast houdt of die trots zijn creatie komt aandragen. Zijn beelden zijn grappig en gestileerd. Ze stralen oermenselijke positieve emoties uit en zijn toegankelijk en herkenbaar. Zijn koks, reizigers, fotografen en piloten hebben hun weg gevonden naar vele belangrijke kunstcollecties op drie continenten.

Marcelo is zowel van Peruaanse als Chinese en Japanse afkomst. "Mijn voorvaderen kwamen uit Japan, mijn grootvader was Chinees en mijn grootmoeder komt uit Peru. Je zou kunnen zeggen dat ik 50% Japans, 25% Chinees en 25% Peruaans ben. Maar in Peru zijn er veel voormalige Chinezen en Japanners. Fujimori, de voormalige president was ook van Japanse afkomst. Uit deze groep komen relatief veel kunstenaars voort, en dan met name beeldhouwers." 

"Een outstanding artist", aldus Ambassadeur Allan Wagner, die Wong in de traditie plaatst van de sculpturen van Chavín de Huántar – Werelderfgoed op de Unescolijst – 900 voor Christus en de Nasca Lines, de geheimzinnige zandsculpuren bij de Peruaanse kust, die volgens sommigen door buitenaardse kunstenaars gemaakt zijn.

Maar Marcelo is allesbehalve buitenaards. We klinken het glas Pisco Sour – "Ik drink er maar eentje, anders word ik dronken".
 

De tentoonstelling van de werken van Marcelo Wong is te zien in Galerie Artana aan het Noordeinde in Den Haag.

Zie ook: www.artana.nl

www.marcelowong.com

Walter van Teeffelen

www.avantiproductions.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook