fb
Damespraatjes Damespraatjes

Corine viert geen kerst met haar familie: “Ik heb er gewoon geen zin in”

Een menu bedenken, boodschappen doen, wijnen uitzoeken, het huis opruimen en versieren, uitgebreid koken, de perfecte gastvrouw spelen en vervolgens de hele bende opdoeken… Kerst is gezellig, maar (voor veel mensen) ook zeker een gedoe. Sommige mensen hebben er om deze reden zelfs een enorme hekel aan en zouden de kerst het liefst helemaal overslaan. Uiteindelijk zet het grootste deel zich hier overheen en doet gezellig mee, maar zeker niet iedereen. Zo viert Corine al tien jaar geen kerst met haar eigen familie meer. 

Het moet gezellig zijn

“Het is dit jaar precies tien jaar geleden dat ik ben gestopt met het vieren van kerst” vertelt Corine mij trots. “En elk jaar ben ik blijer en blijer met mijn keuze. Ik heb altijd al een hekel aan verplichte sociale momenten gehad. Verjaardagen, kerst, oud en nieuw en feestjes op het werk: ik heb er helemaal niks mee. Het moet dan ineens gezellig zijn en iedereen moet daar maar zijn best voor doen. Zo werkt het in mijn optiek gewoon niet.”

 Al jaren geen zin meer

Tien jaar geleden nam Corine de beslissing, vlak nadat haar man was overleden. “Mijn kinderen dachten toen nog dat het een bevlieging was en dat ik het alleen niet meer wilde vieren omdat Joop was overleden. Maar zo was het niet. Joop was altijd degene die me verplichtte ‘gezellig’ mee te doen. Ik had er al jaren geen zin meer in, maar toen hij overleed had ik pas voor het eerst het gevoel dat ik kon doen en laten wat ik wilde.”

Gezellig met kleinkinderen

Sander en Alex, de zoons van Corine, vinden het helemaal niks dat hun moeder niet meedoet met de kerst. “Alex en ik zijn allebei getrouwd, hebben kinderen en willen graag de kerst met mama erbij vieren” vertelt Sander. “We begrijpen dat ze geen zin heeft in gedoe en verplichte gezelligheid, maar dat is helemaal niet aan de orde. Ze kan gewoon bij ons aanschuiven, hoeft niks te regelen en je zou toch zeggen dat het met je kinderen en kleinkinderen hoe dan ook wel gezellig is. Wij vinden het echt belachelijk.”

Stellig

Corine is echter stellig. “Ik doe het gewoon niet. Ik zie mijn kinderen en kleinkinderen elke week. Elke week pas ik op, blijf ik eten en hebben we tijd met elkaar. Ze zien mij meer dan genoeg en ik vind dat ze zich bij mijn keuze moeten neerleggen. Elk jaar krijg ik zo rond half november een belletje van één van de jongens of hun vrouwen. ‘Kom nou ma, het is zo leuk voor de kleintjes’ zeggen ze dan. Al tien jaar hang ik direct de telefoon op.”

TV kijken

Wat Corine tijdens de kerst dan wel doet? “Niks. Lekker TV kijken, wandelen, een boek lezen of puzzelen. Sinds twee jaar heb ik een smartphone en krijg ik foto’s van het familiediner in de groepsapp doorgestuurd. Hier kijk ik natuurlijk graag naar. Maar erbij zijn? Nee, die behoefte heb ik niet en dat zal waarschijnlijk ook niet meer terug komen.”

Wil je (op respectvolle wijze) meepraten over het verhaal van Corine? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Hand- en polsklachten? Hier word je snel en volledig vergoed geholpen!

hand- en polsklachten

Pas als je ergens last van hebt, realiseer je je wat een luxe het is om gezond te zijn. Zo heb ik vorig jaar ‘afscheid’ moeten nemen van mijn vaste tennismaatje. Ze kreeg last van haar pols en kon hierdoor de impact van de bal op het racket niet meer opvangen. Niet alleen tennissen werd een probleem, ook noodzakelijke dingen als het verschonen van haar kinderen en emails tikken op haar werk lukten niet meer zonder pijn. De huisarts kon haar niet helpen: ‘kijk het nog maar even aan. Vaak gaat het vanzelf over’. Helaas liep dat anders.

VERDER LEZEN

2 reacties

Lenie -

Je mag doen wat je zelf wil. Ik ken een hoop mensen, die ook graag alleen zijn met de feestdagen, vooral oud en nieuw. Bij ons thuis was het altijd vaak nog ruzie ook met de kerst. Toen ik op mijn zelf ging wonen. Ben ik gelijk gestopt met het vieren van verplichte feestdagen. En het bevalt mij goed. Heerlijk rustig.

Ron -

Groot gelijk ! Je maakt je keuze op basis van je eigen relevante omstandigheden. Gedurfd, maar begrijpelijk. Èn ieder het zijne / hare … Dat moet gerespecteerd worden natuurlijk.

Reageer ook