fb
Damespraatjes Damespraatjes

Corina: ‘Mijn vriendin komt steeds bij me uithuilen en ik trek het niet meer!’

vriendin-claimt-vermoeiend

Nooit is Corina (41) bang geweest voor emoties van anderen; sterker: ze vindt het fijn als ze verdrietige vrienden of vriendinnen kan helpen door te luisteren. “Mensen om me heen weten dat ook en het fijne is: ik kan ook altijd bij hen terecht als ik ergens mee zit. Dat gaat over en weer.” Maar de laatste maanden is de balans een beetje zoek. “Mijn vriendin Marjo zit in een relatiecrisis en staat minimaal drie keer in de week bij me op de stoep. Als ze weer vertrekt, ben ik helemaal leeg. Ik trek dat niet zo goed meer.”

Corina is dol op Marjo en koestert de vriendschap die ze al jaren hebben. “Ik leerde Marjo kennen in de drogist waar ik werkte. Gelijk vanaf het begin hadden we veel pret samen. Ik kreeg na een paar jaar een leidinggevende functie in een ander filiaal dus werkten we niet meer dagelijks samen. Maar het contact bleef en we werden vriendinnen.”

Groot drama

Marjo vertelde Corina als eerste dat ze verliefd was. Elke keer kreeg Corina in geuren en kleuren te horen hoe de vlag erbij hing. “Ik was zo blij voor haar. Na een aantal moeizame relaties, waarin Marjo alleen maar gaf, maar niets terugkreeg, ontmoette ze Roland, een leuke, vrolijke kerel.” Vijf jaar hebben die twee een relatie en de eerste scheurtjes zijn een feit. Corina vindt het allemaal wel meevallen, maar Marjo maakt er een groot drama van. “Aan relaties moet je blijven werken, die gaan simpelweg niet vanzelf. Roland is iemand met veel vrienden met wie hij graag afspreekt. Marjo is wat ingetogener en heeft wat meer moeite om contact te leggen met anderen. Als wij samen op stap gaan, ben ik degene die voorop loopt en haar aan Jan en alleman voorstelt. Als ik dat niet doe, dan blijft ze als een muurbloempje aan de kant staan. Roland herkent dat, hij ervaart hetzelfde. En meestal is het geen probleem om iemand op sleeptouw te nemen, maar soms is het superirritant. Ondanks dat Marjo er niets aan kan doen.”

Alarm! Oude vlam meldt zich!

Sinds een paar maanden heeft Roland contact met een oude vlam van vroeger. Hij vond haar op Facebook en nadat hij haar een berichtje stuurde, hebben ze bijna dagelijks app-contact. Marjo ervaart dat als bedreigend en is er helemaal van in de war. Roland vindt dat onzin omdat hij geen gevoelens meer heeft voor die oude vlam. “En dat wil er bij Marjo dus niet in. Zij denkt dat die oude vlam veel leuker, vlotter, knapper en geiler is dan zij. Hoe Roland ook praat, ze gelooft hem niet. Het lijkt erop dat ze hem niet wil geloven. De eerste keer dat ze erover vertelde kon ik begrip opbrengen. Het kan ook super bedreigend zijn. Maar ik ken Roland en hij gaat niet vreemd. Hij is dol op Marjo.”

Marjo staat soms drie, vier keer per week op de stoep van Corina, die er eigenlijk een beetje moe van wordt maar haar vriendin niet wil laten vallen. “Toen ik erover nadacht, dacht ik: ‘er zit veel meer dwars dan die oude vlam. Ze heeft een minderwaardigheidscomplex. Ik sneed voorzichtig dat onderwerp aan, maar Marjo werd woest en vroeg zich af wat dat er nou mee te maken had. Alles. Ik denk alles.”

Lees ook: Melody is doodsbang voor een uitstrijkje

Energysucker

Omdat Corina geen psycholoog is, heeft ze haar vriendin aangeraden eens te gaan praten met een professional. “Marjo is het met me eens. Zegt ze. Maar een afspraak met een psycholoog maakt ze niet. Elke keer vraag ik er voorzichtig naar, niet alleen omdat ik denk dat zij er veel baat bij zou hebben, maar ook voor mezelf. Ze zuigt me leeg. Alle energie die ik in me heb, verdwijnt als sneeuw voor de zon als zij is geweest. Ik mis onze leuke gesprekjes en ik kan zo verlangen naar de slappe lach met haar. Het is zo’n lieve vriendin maar door haar gezeur nu, vind ik het helemaal niet meer zo leuk als ze langskomt. Ik weet alleen niet zo goed hoe ik dat moet zeggen zonder haar te kwetsen. En zolang ik dat niet weet, zwijg ik maar en luister ik met kromme tenen en samengeknepen billen naar de verhalen van mijn vriendin die op niets zijn gebaseerd. Wat moet ik anders?”

Wat kan Corina volgens jou het beste doen? Marjo haar oor blijven bieden of denk jij dat het zou helpen als ze haar vriendin eens flink de waarheid zou zeggen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Heidie -

Eerlijk zeggen dat je het gevoel hebt dat je voor psycholoog voor haar moet spelen en dat je dat geen fijn idee vindt omdat je echt denkt dat iemand anders haar wel goed kan helpen hoe hiermee om te gaan.
En als ze meent dat ze geen professionele hulp nodig heeft, dat ze het onderwerp met jou wel moeten laten rusten omdat jij het er niet meer over wilt hebben aangezien jij al hebt aangegeven hoe je erover denkt.

Reageer ook