fb
Damespraatjes Damespraatjes

Collinda’s dochter werd seksueel misbruikt: “Mijn nieuwe vriend sloop ’s nachts naar haar kamertje”

Na tien jaar als alleenstaande moeder door het leven te zijn gegaan, leert Collinda de charmante Friso op de voetbalclub van haar dochter Olivia (11 jaar) kennen. “Olivia was na het WK damesvoetbal ineens groot voetbalfan. Haar kamertje hing ze vol met posters en ze wilde graag lid worden van een voetbalclub. Super leuk natuurlijk, dus ik schreef haar direct in.”

Op een zonnige woensdagmiddag komen Collinda en Olivia voor het eerst samen op de club. “We werden hier door een hele vriendelijke man ontvangen en welkom geheten. Hij stelde zich voor als Friso en vertelde dat hij de voorzitter was. Nu steeds meer meisjes wilden voetballen, wilde hij zich hardmaken voor een gezellig meidenteam. Olivia mocht hier deel van gaan uitmaken.”

Direct vertrouwd

Als Olivia op het trainingsveld staat, blijft Collinda met Friso achter in het clubhuis. “We hadden direct een klik. Friso was gescheiden en had, net als ik, geen contact meer met zijn ex. Ook waren we allebei op jonge leeftijd allebei onze ouders verloren. Dit soort onderwerpen kan je niet met iedereen bespreken, maar met Friso voelde het direct vertrouwd.”

Na de training vraagt Friso of Collinda een keer wat met hem wil gaan drinken. “Zonder aarzelen zei ik ja. Stiekem was ik al tijdens dat eerste gesprek een beetje verliefd op hem.” Dat weekend gaan ze op hun eerste date. “We hebben het restaurant niet eens gehaald en zijn meteen naar zijn huis gegaan. Olivia sliep bij een vriendinnetje, dus ik bleef bij hem slapen. Vanaf dat moment was het dik aan.”

Niet lekker in haar vel

Collinda vertelt al snel tegen Olivia dat ze een nieuwe vriend heeft. “Olivia is een lieverd en die vond het heel leuk voor me. Friso had ze al een paar keer op de club gezien en vond hem aardig.” Na een maand of vijf trekt Friso bij Collinda en Olivia in. “Ineens waren we een écht gezin. Ik kon merken dat ook Olivia heel blij was met Friso en ze begon hem na een tijdje zelfs papa te noemen.”

Op een dag slaat de sfeer om in huis. “Olivia noemde Friso ineens geen papa meer en trok zich terug in haar kamer. Ik vroeg haar of het wel goed ging, maar ze zei dat ze zich gewoon niet lekker voelde.” Collinda vertrouwt het niet en heeft het vermoeden dat er op school iets speelt. “Ik belde haar mentor en ook hij gaf aan dat hij de laatste tijd merkte dat Collinda niet helemaal lekker in haar vel zat.”

Aan hem zitten

Collinda kan maar niet haar vinger op de zere plek leggen en besluit er samen een weekje uit te gaan met Olivia. “Ik boekte een huisje op een vakantiepark, waar we een lekker meidenweekje konden doen. Hier merkte ik dat Olivia weer haar oude zelf werd. Een vrolijk meisje dat lekker kan kletsen.” Eenmaal thuis, verdwijnt dit vrolijke karakter als sneeuw voor de zon. “Toen kreeg ik het vermoeden dat het probleem misschien wel thuis lag.”

Die vrijdag is Friso op de voetbalclub en grijpt Collinda de kans om met Olivia te praten. “Ik vroeg haar of ze het misschien niet fijn vond dat ik thuis minder aandacht voor haar had doordat Friso nu bij ons woonde, maar dat was het niet. Na flink doorvragen, kwam het hoge woord er uit. ‘Ik vind het niet fijn dat Friso ’s nachts naar mijn kamer komt en ik aan hem moet zitten…’ zei ze.” Collinda weet niet wat ze hoort. “Ik heb mijn meisje op schoot genomen en haar beloofd dat alles goed komt.”

Nog meer slachtoffers

Direct na het vreselijke nieuws, belt Collinda haar zus. “Ik wilde Olivia hier zo snel mogelijk wegkrijgen uit huis. Ze moest direct naar een plek waar ze zich veilig voelde en waar Friso niet ineens kon binnenwandelen. Vanuit hier hebben we de politie gebeld en zij namen het meteen heel serieus. We mochten diezelfde avond nog langskomen om met iemand van de zedenpolitie te praten.”

Friso wordt opgehaald voor verhoor. “Ze hebben hem opgehaald van de voetbalclub. Hier verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje natuurlijk. De volgende ochtend kreeg ik een WhatsApp van de moeder van een meisje uit Olivia’s team. ‘Kan ik even met je praten? Ik heb het net met Jane over Friso gehad en zij zegt dat Friso aan meer meiden uit het team heeft gezeten.’ Ik sloeg stijl achterover en belde de moeder meteen. De volgende dag heb ik alle ouders van de meiden uit het team bij elkaar geroepen. eBij dit gesprek waren ook twee mensen van de zedenpolitie aanwezig.”

Wachten tot meisjes alleen waren

Tijdens die bijeenkomst blijkt dat meer ouders merkten dat hun kind zich anders gedroeg. Naar aanleiding van de arrestatie hebben bijna alle ouders hun dochters gevraagd of Friso ook aan hun heeft gezeten. “Vier andere ouders vertelden dat hun kinderen er eigenlijk niet over wilden praten, maar dat ze uiteindelijk hebben toegegeven dat Friso ze heeft betast.”

Het is wel duidelijk dat Friso echt veel te ver is gegaan. “Hij sloop ’s nachts regelmatig de kamer van Olivia in, waar hij haar wakker maakte en haar dwong aan zijn penis te zitten. Ook heeft hij haar diverse keren betast en dreigde dat hij mij zou vermoorden als ze het tegen iemand zou zeggen. Op de voetbalclub sloeg hij zijn slag in het ballenhok, de kleedkamer en in de fietsenstalling. Hij wachtte gewoon tot meisjes alleen waren en ging dan naar ze toe om aan hun billen en borsten te zitten.”

Schuldgevoel

“Ik voel me echt heel erg schuldig over wat er is gebeurd. Ik heb deze pedofiel in huis gehaald en hij heeft ongestoord zijn gang kunnen gaan. Eén ding weet ik zeker: mannen komen er bij mij niet meer in. Olivia volgt momenteel therapie om haar alles te helpen verwerken. Ik ben zo trots dat ze uiteindelijk heeft durven vertellen wat er speelde! Niet alleen heeft ze zichzelf hiermee geholpen, ook andere meisjes van de voetbalclub zijn haar eeuwig dankbaar. Er heerste een enorme angstcultuur waar die meiden zonder haar niet uit waren gekomen.”

Wij nodigen jullie van harte uit om op respectvolle wijze te reageren op het verhaal van Collinda. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook