fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nien haar collega is altijd ‘ziek’ tijdens carnaval: “Neem gewoon vrij”

'ziek' tijdens carnaval

Nien werkt al tien jaar als doktersassistente in een huisartsenpraktijk. “Toen mijn kinderen uit huis gingen vond ik het leuk om weer meer voor mezelf te gaan doen. Ik deed de opleiding tot doktersassistente en werk sindsdien drie dagen per week bij een huisartspraktijk. Het werk vind ik leuk, uitdagend en geeft veel voldoening. Elke dag is anders en ik krijg veel verantwoordelijkheid. De praktijk is gezellig en ik heb een goede klik met mijn collega’s. Zowel met de twee huisartsen als met de andere praktijkassistent kan ik het goed vinden.” Ondanks de goede band met haar collega’s, baalt Nien deze week wel enorm van de ziekmelding van haar collega Vera. “Ze is altijd ‘ziek’ tijdens carnaval.”

Drukste dag van de week

Vera en Nien werken allebei drie dagen in de huisartsenpraktijk. “Ik werk maandag, dinsdag en woensdag. Vera is er op maandag, donderdag en vrijdag. De maandag is vaak de drukste dag van de week en daarom werken we dan samen. Op deze dag plannen we ook vaak dingen als het aanstippen van wratten en het geven van vaccinaties, bijvoorbeeld voor als mensen op vakantie gaan. Het is dan lekker als we met z’n tweeën zijn, want in combinatie met de het aannemen van de telefoon, het uitschrijven van herhaalrecepten en alle andere bezigheden kan het heel druk zijn. Vera en ik zijn een goed team en hebben het altijd erg gezellig op de maandag.”

Helemaal los

Eén keer per jaar baalt Nien als een stekker van haar collega. “Nien is een groot liefhebber van carnaval. Ieder jaar pakken zij en haar familie groots uit en gaan helemaal los. Dat begrijp ik heus wel, carnaval is echt het hoogtepunt van het jaar voor veel mensen hier. De voorjaarsvakantie is hier vaak een week eerder dan de rest van Nederland en wij noemen het zelfs de carnavalsvakantie. Dat is natuurlijk niet voor niets: er wordt dan hard gefeest.”

Praktijk is open

Niet iedereen kan feesten; op sommige plekken moet gewoon gewerkt worden. “Onze praktijk is in handen van een echtpaar. Zij komen uit het westen en hebben helemaal niks met carnaval. De praktijk is in de carnavalsvakantie dan ook gewoon geopend. Ik heb daar helemaal geen problemen mee. Op zondag vier ik het feest lekker mee en maandag zit ik gewoon weer achter mijn bureau. Vera heeft daar meer moeite mee en die meldt zich ieder jaar op maandag ziek.”

Altijd ‘ziek’ tijdens carnaval

Nien weet dat Vera niet echt ziek is. “Ze heeft waarschijnlijk gewoon een kater. Op dinsdag is ze namelijk weer fit en loopt ze feestend rond alsof er niks aan de hand was. De rest van het jaar is ze bijna nooit ziek, dus de huisartsen in de praktijk hoor je er nooit over. Maar ik ben degene die het die dag dan extra druk heeft en daar baal ik van. Ze kan toch ook gewoon een vrije dag opnemen? Zo kunnen we er op tijd rekening mee houden en ervoor zorgen dat ik die dag niet totaal overbelast raak. Als ze écht ziek is neem ik zonder mokken haar werk over, maar werken omdat zij die dag daarvoor te veel heeft gedronken vind ik oneerlijk.”

Weer ‘ziek’

Ooit haalde Nien het in haar hoofd er tijdens een vergadering iets over te zeggen. “Ik zei: ‘zullen we de maandag van carnaval geen reisvaccinaties inplannen? Vera is dan ziek en ik zit alleen.’ Vera werd toen heel boos en zei dit niet collegiaal was van mij. Uiteindelijk was zij die maandag inderdaad ziek en zat ik weer alleen. De huisartsen merken hier weinig van omdat ik alles zo goed mogelijk probeer op te vangen. Zij willen haar hier daarom niet op aanspreken. ‘Het loopt allemaal goed door toch?’, zeggen ze dan.”

Ontslagen

Ook dit jaar kreeg Nien om 7 uur ’s ochtends weer een berichtje van Vera: ‘Ik ben ziek. Hele erge buikgriep. Zie je volgende week!’. “Dat had ik natuurlijk zien aankomen. Even heb ik overwogen me zelf ook ziek te melden, maar uiteindelijk heb je daar de patiënten mee. Dat zou ik nooit doen. Ik hoop gewoon echt dat de huisartsen zien hoe Vera echt is en er met haar over in gesprek gaan. Van mij hoeft ze heus niet ontslagen te worden, maar ik wil niet dat ik elk jaar opdraai voor haar kater.”

Altijd ‘ziek’ tijdens carnaval: ken jij iemand waarbij dit ook speelt? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Afbeelding: Unsplash+

Puck’s man wil niet met kinderen op vakantie: “Hij vindt het te zwaar, terwijl ik alles regel”

man wil niet met kinderen op vakantie

Eindeloos zwemmen, heel veel vakantievriendjes en elke avond barbecuen: dat is waar de meeste gezinnen aan denken als het over vakanties gaat. “Bij mij is dat niet anders”, vertelt Puck. Haar man Boudewijn en zij hebben drie kinderen en gaan al jaren naar dezelfde camping in Frankrijk. “Het is daar heerlijk. De kinderen hebben er veel vriendjes en het leven is daar eenvoudig.” Maar voor het eerst in zeven jaar tijd wil Puck’s man wil niet met de kinderen op vakantie. “Hij wil deze zomer niet als gezin naar de camping. Hij vindt het te zwaar en wil liever thuisblijven.”

Puck en Boudewijn hebben een pittig jaar achter de rug. “Het bedrijf van Boudewijn is bijna failliet gegaan en zijn broer is overleden. Hij, maar ook de rest van het gezin, hebben hierdoor veel stress en verdriet gehad. Als dit soort ingrijpende life-events elkaar in rap tempo opvolgen is het niet gek dat je slecht slaapt en niet bepaald lekker in je vel zit. Zo ook bij Boudewijn”, vertelt Puck… Lees verder!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Heidi -

Inderdaad, zelf vrij nemen die maandag omdat je collega toch altijd van plan is om te gaan werken maar elk jaar toevallig ziek is. Die kan geen bezwaar hebben dat je dan vrij wil nemen toch?
En vooral vertellen dat je weekendje weg bent en niet thuis bent dus als de collega toch ziek is op maandag, kun je niet alsnog werken.
Als de huisartsen 2 jaar achter elkaar met die ziekmelding van die collega zitten, zullen ze er waarschijnlijk wel iets aan willen doen. Of die collega meldt zich dan niet ziek omdat ze bang is door de mand te vallen als jij er niet bent. Ik zou dit in elk geval wel een jaar uitproberen, was mij wel 1 dag verlof waard.

Rieneke -

Tip: zet ruim 3 maanden voor carnaval in je agenda neer “maandag na carnavals weekend vrij vragen” Vraag echt maanden van te voren die dag vrij en zeg erbij “Ik neem gewoon een vrije dag op maar besef wel dat … elk jaar de maandag na carnaval ziek is en ik er dus ook dan niet ben. Ik vind dat ik net zo als haar ook eens recht heb om even die maandag bij te tanken alleen ik meld mij niet ziek maar vraag dus voor dan een vrije dag op” Tevens kan je ruim van te voren aangeven bij je collega dat je ook dan vrij bent….Dan paar weken van te voren tegen de leidinggevende zeggen “besef wel dat ik over 2 weken de maandag vrij ben en dat …. zich altijd ziek meldt.Ze weet ervan dat ik er dan ook niet ben maar heb geen hoge verwachtingen dat zij er ook is”
En dan laat je ze maar eens tegen de lamp lopen ookal worden patiënten in het ergste geval de dupe. Als ze bellen omdat je collega ziek is dan zeg je gewoon “sorry,ik kan echt niet” Als je geen actie onderneemt dan gaat dit elk jaar zo…

Reageer ook