fb
Damespraatjes Damespraatjes

CODA Apeldoorn presenteert unieke papierkunst op CODA Paper Art 2021

Ik ben een papiertijger. Afspraken schrijf ik met mijn lievelingspen op in een agenda, jarigen krijgen een papieren kaart met een postzegel en ik ben dol op mooi papier. Inpakpapier. Geschept papier uit Nepal. Origamipapier uit Japan. Watertandend kijk ik daarnaar. Maar waar mijn hart echt een sprongetje van maakt is de tentoonstelling Paper Art in CODA Museum waar bijna vijftig papierkunstenaars hun werk tonen.

Je kijkt je ogen uit en gelooft soms niet als je ziet wat kunstenaars met papier kunnen doen. De populaire tentoonstelling CODA Paper Art wordt een keer in de twee jaar gehouden en trekt vele papierliefhebbers naar Apeldoorn. Daar zijn grote installaties van papier te zien, maar ook verfijnde sieraden in vitrines, of knipwerk waar je een engelengeduld voor moet hebben. Het zijn niet alleen Nederlandse kunstenaars die hun werk tonen, ook artiesten uit het buitenland hebben hun indrukwekkende papiercreaties onder gebracht in het museum.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CODA (@codaapeldoorn)

Tour de Papier

Het leuke is dat CODA tijdens Paper Art een heel programma heeft samengesteld die het bezoeken van het Apeldoornse museum wel heel leuk maakt. Ik als fietsliefhebber word heel blij van de Tour de Papier die is uitgezet. De Veluwe heeft een rijke papiergeschiedenis; het is tot op de dag van vandaag een van de belangrijkste papiergebieden. Bijna 170 papiermolens waren er in 1740 op de Veluwe. De papierindustrie zorgde ervoor dat Apeldoorn welvarend was. En dat is nog steeds te zien. Als je je fiets pakt en de Tour de Papier gaat doen, kom je op prachtige en bijzondere plekken die je meer vertellen over de geschiedenis van de papiergeschiedenis. Je fietst langs molens, beken en ontdekt het nieuwste dat er is in de wereld van de papierkunst.

Foto- en verhalen wedstrijd

Het spreekt bijna voor zich dat de Veluwe een uitermate fotogeniek gebied van Nederland is. Vandaar dat je kunt meedoen aan de fotowedstrijd. Maak tijdens het wandelen een schitterende natuurfoto of fotografeer het mooiste plekje onderweg. Zet je fietsmaatje op de foto als hij de heuvel opstoempt of neem een eigen papierkunstwerkje mee dat je in de natuur fotografeert. Belangrijk is dat jouw foto het ware ‘tourgevoel’ laat zien. Schrijf je liever dan fotograferen? Dan heeft CODA voor jou ook een uitdaging: wordt een razende reporter op de fiets. Schrijf een verhaal over de route die je hebt afgelegd of maak bijvoorbeeld een gedicht over je gedachten tijdens de tocht. Het aantal woorden is niet belangrijk!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CODA (@codaapeldoorn)

Bezoekers kunstwerk

En weer terug in het museum kun je gezamenlijk werken aan een nieuw kunstwerk. Een werk dat steeds groter wordt omdat bezoekers er een steeds een stukje aan bouwen tijdens CODA Paper art. Wil je meer weten over technieken, kunstenaars of andere zaken die met papier hebben te maken, volg dan een van de masterclasses of workshops die worden gehouden in het CODA ExperienceLab. Nieuwe technieken en apparatuur, van lasersnijden tot werken met een 3D printer, worden daarin belicht.

Elke zondag om 14.00 uur kun je aansluiten bij een gratis rondleiding zodat je wat meer informatie over de kunst en makers ervan krijgt.

Museumjaarkaart

Gelukkig heb ik een Museumjaarkaart en kan ik dus zo vaak gaan als ik maar wil en kinderen tot vijftien jaar mogen net als die Museumjaarkaarthouders gratis naar binnen. En in de herfstvakantie ga ik met mijn mannen erheen. Staat al genoteerd in mijn papieren agenda.

www.coda-apeldoorn.nl/paperart | Instagram @CODAapeldoorn

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door CODA (@codaapeldoorn)

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook