fb
Damespraatjes Damespraatjes

Coachingbureaus schrijven illegaal antidepressiva voor bij stoppen met roken

Als student en in de periode daarna stak ik op feestjes soms een sigaretje op. In combinatie met een drankje vond ik dat best lekker. Toch ben ik hier van de een op de andere dag mee gestopt. Het was nadat ik mijn oma na het heftig ziektebed heb zien overlijden aan de gevolgen van roken… Ze stierf jong, ze heeft mijn kinderen nooit ontmoet (wat ze waarschijnlijk wel had gedaan als ze niet had gerookt) en haar laatste levensfase was er een die ze veel in het ziekenhuis heeft doorgebracht.

Verslaafd

Veel mensen zien de link tussen een ‘gezeligheidssigaret’ op een feestje en een jonge en hele vervelende dood niet. Schade van roken loop je niet op met één sigaret, maar één sigaret leidt in veel gevallen wel tot meer sigaretten. En dat is het probleem… Eenmaal verslaafd kom je er bijna niet meer vanaf en om deze reden haalt een groot deel van de rokers hun pensioenleeftijd niet.

Antidepressiva zonder arts te zien

Verzekeraars en de overheid zien dit ook. Sinds 1 januari vergoedt de verzekeraar hulpmiddelen en begeleiding bij het stoppen met roken, zonder een eigen risico in rekening te brengen. Een goede regeling! Toch is er ook kritiek: er zijn coachingbureaus die artsen antidepressiva aan patiënten laten voorschrijven, zonder die ontmoet te hebben, meldt Reporter Radio.

Helpen met stoppen

Antidepressiva kunnen helpen bij stoppen met roken. De middelen mogen echter alleen worden voorgeschreven wanneer een arts de patiënt persoonlijk heeft ontmoet, maar dit is niet altijd het geval. Verslavingsarts Bert van Staveren van coachingsbedrijf Medipro bevestigt dat hij patiënten niet zelf spreekt of ontmoet en dat het contact via de coach loopt.

Mag niet

Voorzitter Ruud Coolen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vertelt tegen het radioprogramma dat dit niet mag. “Je hebt geen arts gezien, geen apotheek gezien, en toch een receptgeneesmiddel gekregen, dat je zonder begeleiding gaat gebruiken.”

Probeer jij momenteel te stoppen met roken? En maak je hierbij gebruik van medicatie? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee on de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook