fb
Damespraatjes Damespraatjes

Claire: ‘Mijn kind is gezakt en ik voel me heel schuldig’

Mijn kind is gezakt en ik voel me heel schuldig

De vlaggen met daaraan schooltassen steken Claire best een beetje. Tuurlijk is ze blij voor al die scholieren die hun diploma haalden, maar ze baalt. Baalt dat Sammie nog een jaar moet wachten voordat ze haar diploma in ontvangst kan nemen. “Sam is gezakt en ik voel me daarover heel schuldig.”

Voor dag en dauw leren

O, ze herinnert zich nog hoe blij ze was toen ze zelf haar havo-diploma haalde. “Het was met mijn hakken over de sloot. In die tijd had ik een vriendje en die vond ik natuurlijk veel interessanter dan mijn huiswerk. De week voor mijn examen was vreselijk: het was prachtig zomerweer en ik wilde niets liever dan met dat vriendje lekker naar het strand gaan, maar mijn diploma wilde ik toch ook wel heel erg graag halen. Dus stond ik ’s ochtends om vier uur op, ging leren en als ik daarmee klaar was, kon ik lekker met mijn lover op pad. Dat ik mijn diploma toch haalde, was voor iedereen een verrassing, niet in de laatste plaats voor mezelf.”

Was zij ook maar geslaagd

Claires ouders waren superblij en organiseerden een feestje voor hun geslaagde dochter. Met veel plezier denkt Claire terug aan die tijd. De saamhorigheid in de examenklas was groot en iedereen wist: we gaan elkaar zo missen. “Ik heb best een traantje gelaten toen ik afscheid nam van het middelbaar en mijn klasgenoten. Het was een hele fijne tijd, vooral ook omdat we samen de volwassenheid tegemoet liepen.” Alleen al om die reden had Claire het haar dochter Sammie zo gegund haar havo te halen. “Domme pech, ik denk dat Sammie dat had. Ze heeft zo hard geleerd, bijna op het maniakale af. Soms moest ik haar echt afremmen en haar met haar neus uit de boeken halen.”

Ik voel me zo schuldig

Al dat harde werken was net niet genoeg om het felbegeerde diploma te halen. “Echt een hoogvlieger is Sammie nooit geweest maar ze kon altijd wel goed meekomen. Ik maakte me nooit veel zorgen om haar, het zou wel goed komen omdat dat altijd zo ging. Deze keer niet. Ze is gezakt… En ik voel me daarover nu zo vreselijk schuldig.” Waarom zou je je als ouder schuldig moeten voelen als je kind zakt? “Nou, Milou, de beste vriendin van Sammie deed ook examen. De meiden zaten bij elkaar in de klas en zijn al jaren besties. Milou is ook niet echt een hoogvlieger, maar de ouders van Milou hebben alles ingezet om hun dochter te laten slagen.”

Peperdure student aan huis

Want wat is het geval? Milou heeft peperdure bijlessen gekregen van een student. “Sammie vertelde dat Milou werd geholpen door iemand die haar bijna dagelijks hielp met huiswerk en leren. Toen ik hoorde wat die gast per uur kreeg, viel ik zo ongeveer flauw. Niet normaal veel geld. Het kon de ouders van Milou niet schelen, als hun dochter maar haar havodiploma zou binnen roeien. En dat is gelukt. Moet je je voorstellen hoe zuur dat voor Sam is. Een dolblije vriendin en zelf kan ze 5 havo nog een keer doen. Daarin heeft ze totaal geen zin, maar ze moet wel. Ik weet zeker dat als wij ook iemand die bijles kan geven hadden in laten vliegen, dat Sammie nu ook van blijdschap aan de lampen hing.”

Had ik maar…

Claire is een beetje verbolgen en vindt het niet eerlijk dat als je rijke ouders hebt, de kans van slagen veel groter is. “De vader van Sammie en ik zijn jaren geleden uit elkaar gegaan en hij bemoeit zich nauwelijks meer met zijn dochter. Laat staan dat hij ons financieel bijstaat. Ik verdien genoeg om samen van te leven, maar veel ruimte voor extraatjes is er simpelweg niet. Laat staan dat ik een torenhoog uurtarief aan een student die mijn kind bijspijkert kan missen. Sam neemt me niks kwalijk, maar ik voel me zo vreselijk schuldig. Want als ik had gespaard, maandelijks wat geld had weggelegd, dan had ik wel bijles kunnen betalen.”

Die van mij zit thuis

Maar ja, dat heeft Claire niet gedaan en nu moet haar dochter met lede ogen toezien hoe het vriendinnetje van haar dochter vol aan het feesten is dankzij die dure bijlessen. “En die van mij zit thuis. Ze wordt wel gevraagd om te komen, maar dat ziet ze niet zo zitten. Gelukkig is ze niet de enige die is gezakt en zit ze na de zomer niet helemaal in een klas vol nieuwe kinderen, maar dat is maar een schrale troost. Ik had mijn dochter heel graag gelukkig gezien met haar havodiploma in haar hand. En als ik meer geld had gehad, was dat ook gebeurd.”

Wat vind jij? Is het terecht dat Claire zich schuldig voelt? Of vind je dat onzin en had Sammie nog beter haar best moeten doen en haar vriendje even in de koelkast had moeten zetten om hem na de examens er weer uit te halen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Nigel Tadyanehondo via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

7 reacties

Silvia -

De dochter heeft nu een hele lange vakantie waarin ze kan gaan werken en zo voor volgend jaar genoeg geld heeft om bijles te betalen. Grapje, het is wat het is, niemand heeft iets aan een moeder die zich schuldig voelt over iets waar ze zelf niets aan kan doen.

Peer -

Dat betekent helemaal niet dat het verhaal verzonnen is, Anouk. Dat betekent dat een andere redacteur die vraagstelling eronder heeft gezet en dat die redacteur het verhaal niet goed heeft gelezen.

Anouk -

Het verhaal klopt niet helemaal.

“Wat vind jij? Is het terecht dat Claire zich schuldig voelt? Of vind je dat onzin en had Sammie nog beter haar best moeten doen en haar vriendje even in de koelkast had moeten zetten om hem na de examens er weer uit te halen?”

In het artikel zelf gaat de passage over het vriendje van Claire (de ouder in dit verhaal).

Mooi verzonnen!

Angel2207 -

Uiteindelijk moeten de kids het zelf doen. Zij moeten hun examens en toetsen halen.
Daar kunnen wij als ouders weinig aan foen. Behalve , als je dat samen hebt afgesproken, achter hun broek aan zitten. Te veel werkt ook averechts…

Peer -

Allereerst word ik gek van alle vrouwen die hun ex-man niet houden aan hun financiële verantwoordelijkheden. Doe het voor jezelf.maar vooral ook voor je dochter. Daarnaast zit zakken voor het eindexamen ‘m natuurlijk niet alleen in een paar bijlessen. Als je je dochter door de jaren heen de aandacht had gegeven die het verdient dan had ze haar eindexamen nu met vlag en wimpel gehaald. Maar in plaats daarvan zal je wel vooral series hebben gekeken om de moeder-dochter te versterken, het alleenstaande moederschap is tenslotte zo ontzettend zwaar. Wat zij en ook jij nodig hebben is discipline. Hopelijk komt dat er voor dochterlief alsnog van na deze grote teleurstelling.

Fiene -

Geen zelfmedelijden asjeblieft, wees er voor je dochter. Steun haar om het wel te halen en maak een plan. Doe een oproep op een buurtapp of iemand voor een zachtprijsje of een lekker appeltaart wilt helpen. Er zijn genoeg mensen die het zonder hulp wel halen. Je dochter heeft hier helemaal niets aan een moeder die zich schuldig voelt.

Joris -

Het is toch geen verrassing dat als je meer te besteden hebt, er meer mogelijkheden (zoals inkopen van bijles) zijn? Het leven is niet altijd eerlijk, maar het communisme is hier niet aan de orde, dus die ongelijkheid hoort erbij.

Reageer ook