fb
Damespraatjes Damespraatjes

CDA wil campagne tegen roken met kinderen op de achterbank

Dat meeroken slecht is, dat weten we inmiddels toch? Blijkbaar is het voor veel mensen niet duidelijk genoeg, want er wordt nog veel gerookt met kinderen in huis en wanneer ze op de achterbank in de auto zitten. Proberen deze ouders hun kinderen bewust ziek te maken? Dat verwacht ik niet. Ik denk dat het komt doordat deze ouders zich niet goed genoeg realiseren hoe slecht (mee)roken nou eigenlijk echt is. Het CDA daarom wil middels een campagne ouders bewust maken van de schadelijke gevolgen van meeroken. 

In het AD lezen we: “In Nederland worden naar schatting 100.000 kinderen tussen 0 en 4 jaar blootgesteld aan tabaksrook, constateert de partij. Inzittenden van een auto waarin wordt gerookt, krijgen zelfs 27 keer hogere concentraties kankerverwekkende stoffen binnen dan normaal. CDA-Kamerlid Anne Kuik: ,’Het gaat om onze volgende generatie, een kwetsbare groep die zichzelf hier bovendien niet tegen kan wapenen. Roken in het bijzijn van kinderen is niet normaal.’ Kinderen zijn volgens experts extra gevoelig voor meeroken, omdat ze sneller ademen en omdat hun immuunsysteem, longen en luchtwegen nog volop in ontwikkeling zijn.”

Vandaag wordt in de kamer gedebatteerd over het preventiebeleid, waar roken een onderdeel van uitmaakt. Dit najaar wordt naar verwachting het definitieve Nationaal Preventieakkoord getekend.

Roken bij een paar dagen oude baby

Ik hoop dat het werkt… Zelf zie ik hier in Amsterdam ook nog regelmatig ouders roken waar hun kinderen naast staan. Zelfs ouders die met een paar dagen oude baby achter de kinderwagen die staan te roken. Ik hoop van harte dat dit Nationaal Preventieakkoord er komt en dat deze ouders inzien dat roken waar je kind bij is, echt niet meer van deze tijd is.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook