fb
Damespraatjes Damespraatjes

Capsule wardrobe samenstellen doe je zo!

Capsule wardrobe samenstellen doe je zo

Een paar keer per jaar ben ik druk met het uitzoeken van de kledingkasten. Dit is voornamelijk omdat de jongens zo hard groeien en alles dus te klein geworden is. En ja, misschien koop ik ook wel te veel voor ze. Nu zag ik laatst iets voorbij komen met de naam capsule wardrobe. Deze minimalistische benadering van kleding gaat niet alleen over het verminderen van rommel, maar ook over het samenstellen van een stijlvolle en doordachte collectie kledingstukken, die perfect bij elkaar passen. Een capsule wardrobe samenstellen doe je zo!

Wat is een capsule wardrobe?

Het doel van een capsule wardrobe is dat je slechts een beperkt aantal kledingstukken hebt, die je goed kunt combineren zodat je diverse looks kunt creëren. Meestal wordt het geheel beperkt tot een specifiek aantal items, bijvoorbeeld 30 tot 40 stuks. Dit gaat niet alleen over de kleding, maar ook schoenen en soms zelfs accessoires horen hierbij. Het doel is om alleen die kledingstukken te behouden die je regelmatig draagt en die je onderling kunt mixen en matchen, waardoor je talloze mogelijkheden hebt zonder dat je kast volgestouwd is. Dit maakt het een stuk overzichtelijker…en is ook zeker interessant voor de kinderkledingkast vind ik zelf!

De grootste voordelen

Er zijn natuurlijk een behoorlijk wat voordelen op te noemen, waaronder als eerste een stukje rust voor jezelf. Een opgeruimde kledingkast zorgt voor mentale rust en vereenvoudigt je ochtendroutine. Je hoeft je namelijk niet door een overvloed aan kleding te worstelen om de juiste outfit te vinden. Verder is het verstanding om te investeren in hoogwaardige kledingstukken (bijvoorbeeld kleding van Ralph Lauren) die lang meegaan en tijdloos zijn. Op deze manier verminder je de behoefte aan frequente vervanging, wat bijdraagt aan een duurzamere kledingconsumptie. Hoewel hoogwaardige kleding vaak duurder kan zijn, bespaar je op de lange termijn geld doordat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Het is dus zeker de moeite waard om het allemaal eens goed te onderzoeken (tweedehands kopen is natuurlijk ook altijd een optie).

Aan de slag

Voordat je begint, is het belangrijk om je eigen stijl goed in kaart te brengen. Denk na over kleuren, patronen en stoffen die je voorkeur hebben. Beslis hoeveel items je wilt opnemen in je capsule wardrobe. Dit kan variëren van 20 tot 50 stuks, afhankelijk van je voorkeur en levensstijl. Begin met het selecteren van tijdloze basisstukken zoals een goed zittende jeans, een wit T-shirt, een blazer en een kleine zwarte jurk. Deze vormen de basis van je garderobe en zijn op een veelzijdige manier te combineren. Houd overigens ook altijd rekening met het seizoen en zorg dat je sowieso kleding hebt voor verschillende weersomstandigheden.

Investeer in kwaliteitsstukken die lang meegaan. Ik shop zelf graag op Lutz.nl omdat ze daar mooie merken hebben en meer dan genoeg keus. Duurzame materialen en vakmanschap zijn essentieel voor een langdurige garderobe. Vergeet ook zeker accessoires niet! Denk bijvoorbeeld aan leuke sjaaltjes, petjes en sieraden zodat je je outfit helemaal af kunt maken.

Hoe ziet jouw kledingkast eruit? Puilt deze uit, of heb je alles netjes georganiseerd? Misschien zelfs wel een capsule wardrobe? We lezen het graag in de comments.

Afbeelding: Photo by Nugroho Wahyu – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook