fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zes vragen over bruiloft etiquette voor gasten

Een bruiloft neemt vaak flink wat stress met zich mee. En dat geldt vaak niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor de gasten! Want, wat trek je aan en hoe zit het met het geven van een cadeau? Hieronder beantwoorden we zes vragen over bruiloft etiquette voor gasten. Wist jij dit al?

1. De bruid en bruidegom zijn allebei al eerder getrouwd geweest. Je hoort soms dat je dan geen cadeau meer geeft. Klopt dit of geef ik wel gewoon een cadeau?

Het is ontzettend leuk dat deze mensen de liefde opnieuw gevonden hebben. Geef ze wel gewoon een cadeau, het is tenslotte hun bruiloft. Of dit nou de eerste of de vierde is, dat maakt dan eigenlijk niet uit.

2. Wit dragen naar een bruiloft is not done. Maar hoe zit dat met zwart?

Wit naar een bruiloft dragen is inderdaad echt not done. Tenzij het op de uitnodiging anders vermeld wordt natuurlijk. Zwart dragen is daarentegen wel heel gepast. Een stijlvol zwart jurkje is in bijna elke situatie goed, ook tijdens een bruiloft.

3. Wat is het verschil tussen de dress codes cocktail en black tie?

Bij de dress code black tie draag je een lange jurk. Bij de dress code cocktail draag je een jurk tot de knie. Iets korter mag ook, maar pas op dat hij niet te kort is. Je wil tenslotte niet de aandacht van de bruid afpakken!

4. Ik heb vragen over mijn outfit, aan wie stel ik ze?

Sta je dichtbij de bruid? Stuur haar dan even een appje! Ben je een collega, oud-klasgenoot, verre neef of vroegere vriendin? Dan is het vaak wenselijker om de ceremoniemeester of weddingplanner een berichtje te sturen. De bruid beantwoordt hem (waarschijnlijk) graag voor je, maar ze heeft veel aan haar hoofd gedurende de periode daarvoor. Ontlast haar zo veel mogelijk door vragen over details bij haar ceremoniemeester of weddingplanner neer te leggen.

5. Het echtpaar vraagt om geld als cadeau, maar je vindt dit niet zo leuk om te geven. Wat doe je?

Steeds vaker vraagt het toekomstige echtpaar om geld als cadeau. Ze willen dit bijvoorbeeld gebruiken voor hun nieuwe huis, de huwelijksreis of een kinderkamer. Geld geven wordt leuker als je weet waar het voor wordt gebruikt en daar kan en mag je best naar vragen. We schreven ook een artikel over hoeveel geld je op een bruiloft geeft.

6. Mijn kinderen/partner zijn niet uitgenodigd, mag ik ze meenemen?

Nee, dat is niet de bedoeling. Het maken van een gastenlijst is waanzinnig moeilijk voor het aanstaande echtpaar en hun wens negeren is echt not done. In alles in de voorbereiding wordt rekening gehouden met een bepaald gezelschap en mensen die niet zijn uitgenodigd toch meenemen is eigenlijk gewoon asociaal. Heb je het gevoel dat iemand per ongeluk niet is uitgenodigd? Neem dan contact op met de ceremoniemeester/wedding planner. Het kan natuurlijk dat er een fout is gemaakt!

Wat vind jij van deze ‘regeltjes’?  Ik ben erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook