fb
Damespraatjes Damespraatjes

Brood bakken in een braadpan: zo doe je dat!

Brood bakken in een braadpan

Wat voor positieve dingen heb jij ‘overgehouden’ aan de corona-pandemie? Ik kan met volle overtuiging zeggen dat er heel veel dingen zijn die ik veel meer ben gaan waarderen. Denk aan plannen van een vakantie, zonder na te denken over vaccinaties of reisrestricties of ‘gewoon’ een avondje uiteten gaan. Daarnaast heb ik tijdens de lockdown ook zelf brood leren bakken. Geen ingewikkelde zuurdesembroden of met deeg dat dagen moet rijzen, maar gewoon een lekker brood dat snel op tafel staat. Ook fijn: je hebt er geen speciale bakkersspullen voor nodig. Je kunt namelijk gewoon brood bakken in een braadpan. Hoe je dat doet? We vertellen het hier! 

Leuk om te vermelden is dat een braadpan natuurlijk voor heel veel meer gebruikt kan worden dan alleen het bakken van brood. Een braadpan, ook wel Dutch Oven genoemd, is ook perfect bij het bereiden van stoofpotjes en braadgerechten. Ga voor een kwalitatief hoogwaardige pan; daar heb je een leven lang plezier van. Een goede Dutch Oven koop je bij Knivesandtools. Terug naar het brood bakken in een braadpan. Zo doe je dat!

Wat heb je nodig?

 • 500 gram tarwebloem
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel droge gist (of 10-15 g verse gist)
 • Ongeveer 350 milliliter lauw water
 • Braadpan

Bereiden

 1. Meng de tarwebloem en zout in een grote kom.
 2. Los de gist op in het lauwe water en laat het enkele minuten staan totdat het begint te schuimen.
 3. Voeg het gistmengsel toe aan de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar totdat er een deeg ontstaat.
 4. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak gedurende ongeveer 10-15 minuten, of totdat het deeg glad en elastisch is.
 5. Plaats het deeg terug in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het op een warme plaats rijzen totdat het in omvang is verdubbeld (dit duurt meestal 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur).
 6. Verwarm de oven voor op 220°C.
 7. Plaats de braadpan in de oven terwijl deze voorverwarmt, zodat de pan ook goed heet wordt.
 8. Haal de hete braadpan uit de oven en bestrooi de bodem lichtjes met bloem of leg er bakpapier in.
 9. Stort het gerezen deeg voorzichtig in de hete braadpan.
 10. Maak een paar ondiepe inkepingen met een mes of schaar op het oppervlak van het deeg om het brood te laten uitzetten tijdens het bakken.
 11. Dek de braadpan af met een deksel of folie en plaats deze terug in de oven.
 12. Bak het brood gedurende ongeveer 30 minuten met het deksel erop, verwijder vervolgens het deksel en bak nog eens 15-20 minuten, of totdat het brood goudbruin en hol klinkt als je op de onderkant klopt.
 13. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Genieten maar

Dit recept is echt geweldig! Het is zo leuk om je eigen versgebakken brood op tafel te kunnen presenteren. Waar zou jij je brood mee willen besmeren? En heb je er ooit over gedacht om brood te bakken in een braadpan? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Afbeelding: Artur Rutkowski via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook