fb
Damespraatjes Damespraatjes

Brief Taminiau over een dierbare foto, een antieke sjaal en een orchidee

In de week van de Amsterdam Fashion week wordt in Parijs ook de Couture week georganiseerd. Jan Taminiau, die onder andere kleding voor Koningin Maxima, Beyoncé en Lady Gaga ontwierp, toonde in intieme sfeer zijn couture collectie in de Nederlandse ambassade in Parijs. Alle gasten bij de presentatie ontvingen een brief. Hier de tekst van de brief:

Het voelt als een grote eer om u vandaag mijn collectie te mogen tonen.

Juli dit jaar vier ik mijn tienjarig jubileum als ontwerper. Na bijna tien jaar traditionele catwalkshows, kies ik voor een intieme salonpresentatie waarbij ik u mee wil nemen op ontdekkingsreis. Het is een persoonlijke reis waarin ik vertel over mijn fascinaties, zoals mijn liefde voor handwerk, en hoe ik steeds weer geniet van hoe alles samenkomt in een moderne couturecollectie.

De vertrekpunten voor deze collectie zijn een dierbare foto, een antieke sjaal, en een orchidee. Op die familiefoto uit de jaren veertig poseert mijn oma, een verfijnde vrouw in een stoer motorjack, klaar om de wereld te veroveren. De oude sjaal uit India ontroert me door de eenvoudige borduursels. Bij de orchidee inspireert me het fragiele nerfpatroon en die structuur komt in mijn collectie bijvoorbeeld terug in de verfijnde borduursels en het craquelé leer in sommige jurken. Zoals u zult zien, couture gaat over details.

Mijn wereld is altijd een mix van verleden, heden, techniek en handwerk. Al deze elementen, inclusief mijn gevoel, vertaal ik in vormen en materialen. Zo breng ik gelaagdheid in de collectie, en ontstaat er een spanningsveld tussen materialen; glans versus mat en hard versus zacht.

Jan Taminiau

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook