fb
Damespraatjes Damespraatjes

Boven is het stil

Donderdagavond 13 december ging ik met veel plezier naar Amsterdam. Ik ging naar Volta, waar The Minority Punkrock  hun nieuwe EP Send in the Troops presenteerde. Een band met sterke muziek en even scherpe maatschappij kritische teksten. Tijdens dit optreden hielden ze ook een inzameling voor illegale asielzoekers in een kerk in Amsterdam, waar veel bezoekers gehoor aan gaven. Een van de nummers Lights out in Wonderland raakte me. De energie, die ze daarbij uitstraalden, terwijl ze speelden en zongen: “The sky is empty”

Met die energie in mijn lijf en mijn hoofd reed ik naar huis. Dwars door Amsterdam genietend van “mijn” stad, waar ik ook een aantal jaren gewoond heb en luisterend naar Met het oog op morgen. Naar een interview met David Colmer, omdat hij een vertaalprijs had gewonnen. Een andersom vertaalprijs zal ik maar zeggen. Hij vertaalt Nederlandse literatuur in het Engels. Hierbij is een van zijn favoriete auteurs Gerbrand Bakker. Daar had ik tot op dat moment nog niet eerder van gehoord. David Colmer vertelde onder meer over het boek Boven is het stil van Gerbrand Bakker. Die titel heb ik onthouden, doordat “The sky is empty” van Lights out in Wonderland van The Minority Punkrock nog door mijn hoofd speelde. Mijn leven is druk, maar de interesse om dit boek te lezen was meer dan gewekt.

Nu begin dit jaar ook een dierbare vriend, die weer aan het lezen was geslagen, over Gerbrand Bakker begon, kon ik niet anders doen dan tijd vrij maken. Gewoon een weekend wat ruimte creëren om dit boek, waar ik zo nieuwsgierig naar geworden was, lekker te gaan beleven.

Boven is het stil, is inderdaad een belevenis. Ik heb het ervaren als een verhaal, dat aan mij verteld werd. In prachtig, mij aansprekend direct taalgebruik. Een verhaal, dat ik als open en eerlijk heb ervaren. Vol verrassingen en vol leven. Een verhaal waarin de ruimte van de omringende, steeds in verandering zijnde natuur voelbaar is. In het tempo van het vertellen en in de levens en levenslopen van de mensen, die er in acteren. Levens, die niet standaard verlopen, die passen in die natuur en ruimte. Ik heb genoten van de breekbaarheid van het verhaal.

Boven is het stil geeft mij als lezer ook ruimte. Ruimte in tijd en in mijn eigen leven. Om dingen te laten komen, zoals ze komen en te weten, dat dat goed is. Dat niets zomaar langs komt. Er blijven altijd vaste ankers en daaromheen varieert veel. Dat is ook in Boven is het stil. De melkrijders komen op tijd. Eerst zijn het er twee om en om, dan een en die ene is niet langer een man, maar een vrouw. Dat is wel een verandering. Toch blijft de melkrijder op tijd komen.

Dit ook in het Engels vertaalde boek heeft in 2010 de IMPAC prijs gewonnen. In het juryrapport van de International IMPAC Dublin Literary Award 2010 staat over dit boek onder meer: “Het boek is van de eerste tot de laatste bladzijde overtuigend. De lezer wordt met een onopvallend meesterschap het verhaal in gezogen. Het is prachtig geschreven, ingetogen en helder, met talloze details over het dagelijkse boerenleven op het koude, vochtige Nederlandse platteland. De auteur blinkt uit in dialogen, en terwijl Helmer overal in zijn omgeving veranderingen begint aan te brengen, komt zijn innerlijke stem als verteller perfect tot leven. Er zijn intrigerende dubbelzinnigheden, maar nergens klinkt een valse noot.”

Gerbrand Bakker werd geboren op 28 april 1962 in Wieringerwaard, als derde zoon in een boerengezin van zeven kinderen. Heeft van 1967 tot 1992 ‘op school’ gezeten: kleuterschool; lagere school; havo; vwo; agogische akademie in Leeuwarden en Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Amsterdam.

Zelf ga ik beslist nog meer lezen van Gerbrand Bakker. Heb je het boek Boven is het stil nog niet genoten? Dan raad ik je echt aan om er even tijd voor vrij te maken. Dat is dit mooie boek meer dan waard.

Gegevens

Boven is het stil
Gerbrand Bakker
Cossee
9789059363038

Verschenen: september 2010
BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Recensie: Helma Ketelaar, Coach vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat

2 reacties

Helma Ketelaar -

Genoten van de prachtig verstilde en rakende film Boven is het stil. Samen met Sandra Blikslager een hele mooie avond beleefd. Net als het boek kan ik de film van harte aanraden!

Helma Ketelaar -

Vanaf 25 april 2013 draait er een film van dit mooie boek. Deze is dan o.a. te zien in Filmtheater Hilversum, zie http://www.filmtheaterhilversum.nl Ik ga hem zeker zien en laat weten hier wat ik er van vond.
Mooie pasen verder, Helma

Reageer ook