fb

Alicia’s moeder is boos omdat haar kleinkinderen niet veganistisch eten: “Er is momenteel geen contact”

Sinds er meer bekend is over de schadelijke effecten van het consumeren van vlees op ons milieu, kiezen steeds meer mensen voor een (gedeeltelijk) vegetarische of veganistische levensstijl. Als iedereen ter wereld een dag minder vlees zou eten, zouden we onwijs grote stappen kunnen maken in het verlagen van onze ecologische voetafdruk. De één is hier duidelijk fanatieker in dan de ander. Maar was als iemand in jouw omgeving volledig veganistisch eet en van jou verwacht dat je hetzelfde doet? Dit speelt momenteel in het leven van Alicia. 

Loeidruk

Alica is getrouwd en moeder van twee kinderen. Sofie zit in groep twee en Boris gaat naar de crèche. “Zowel mijn man als ik zijn ondernemer en zijn loeidruk. Naast mijn werk zit ik in het bestuur van de tennisclub en werk ik één middag per week als vrijwilliger. Als ik thuis kom wil ik meestal maar drie dingen: tijd doorbrengen met de kinderen, wat eten en op tijd naar bed. Ik denk dat elke jonge moeder met een druk leven dit gevoel herkent.”

Veganistisch

De kinderen van Alicia zijn overdag op school en naar de opvang, afgewisseld met de grootouders die thuis oppassen. “Op woensdag is mijn moeder altijd bij ons. Zij doet in de ochtend leuke dingen met Boris en haalt om 12 uur Sofie van school. In de middag doen ze gezellige dingen en als ik thuiskom van kantoor heeft mijn moeder een heerlijke maaltijd gekookt. Volledig veganistisch en biologisch dynamisch. Een paar jaar geleden heeft ze een docu over de vlees- en zuivelindustrie gezien en sindsdien is ze fanatiek veganist. Iedereen moet het weten!”

Respecteren

Laatst begon de moeder van Alicia over het eten bij hun thuis. “De kinderen eten altijd zo lekker van mijn eten. Het is ook veel gezonder en beter voor de planeet. Waarom gaan jullie niet ook veganistisch eten?”, vroeg ze. “Tja, omdat wij daar geen behoefte aan hebben. Ik vind één dagje vegan helemaal prima, maar verder vinden wij vlees gewoon lekker. En ik zou ook niet zo goed weten wat ik allemaal zou moeten maken”, zei Alicia tegen haar. “De meeste mensen zouden mijn mening in dit geval respecteren, maar mijn moeder deed het tegenovergestelde. Zij zag dit als een ingang om mij ervan te overtuigen te stoppen met het consumeren en gebruiken van dierlijke producten.”

Ethisch onverantwoord

Elke woensdag probeert de moeder van Alicia het gezin te overtuigen om te stoppen met het eten van vlees. “En niet alleen vlees is volgens haar hartstikke slecht, ook kaas, melk, eieren en honing kunnen volgens haar niet.” Laatst kwam Alicia thuis uit werk en zag ze dat haar moeder de ijskast en keukenkastjes had opgeruimd. “Alles wat volgens haar ‘ethisch onverantwoord’ is, had ze in de kliko gegooid.”

Schoen en tassen in zakken

Alicia is woest als ze ziet dat de complete voorraad aan kaas, eieren, melk, vleeswaren en zelfs de honingpot in de containers ziet liggen. “Ook had ze onze leren schoenen en tassen in grote zakken gestopt om deze af te geven bij een goed doel. Mijn moeder zei dat ze het heel erg vindt dat wij als ‘barbaren leven’ en dat wij de kinderen toch een betere toekomst zouden moeten gunnen. Ik heb haar gezegd dat ze nu te ver is gegaan en haar de deur gewezen. Sindsdien is er geen contact meer geweest.”

Tijd nodig

Ergens vindt Alicia dat haar moeder een punt heeft. “Het is natuurlijk ook beter voor de planeet om minder vlees te eten. Maar mijn moeder draaft hier veel te ver in door, vooral in haar verwachtingen van anderen. Ze heeft zelf 55 jaar vlees gegeten; ze weet best dat het lekker is en onderdeel van onze eetcultuur uitmaakt. Dit soort veranderingen hebben tijd nodig.” Alicia hoopt dat haar moeder bijdraait en haar excuses aanbiedt. “Ik vind wel echt dat dit vanuit haar moet komen. Ik neem het initiatief hierin voorlopig even niet.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

2 reacties

Joris -

Prima als mensen vegetarisch of veganistisch eten, maar je kunt niet jouw mening als evangelie gaan verkondigen. Je blijft met je handen van andermans eigendommen af.

Reageer ook