fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bologna, 5 tips voor een leuke citytrip

Als je dochter voor vijf maanden naar Bologna vertrekt om daar aan de Universiteit een deel van haar rechtenstudie te gaan volgen, is dat een goed excuus om de stad te bezoeken. Het is een echte studentenstad, alle pleinen en straatjes ademen de ongedwongen sfeer  uit van aanwezige jeugd.  De Universiteit van Bologna (Università di Bologna) werd gesticht in 1088 en is de oudste nog functionerende universiteit van Europa.

Graag laat ik je kennismaken met een aantal ‘things to do’, want al staat Bologna niet echt als toeristische trekpleister te boek, er is genoeg te zien en beleven. Zo kun je door de hele stad onder bijna 40 km arcadebogen lopen, je nieuwsgierigheid bevredigen in diverse musea, genieten op de vele terrasjes, heerlijk eten en drinken, dolen door kleine straatjes en vele mooie, oude gebouwen en kerken bewonderen.

Tip 1

Ga op zoek naar de zeven ‘geheimen’ van de stad. Ze leveren een mooie ontdekkingstocht op. Ik zal er een paar verklappen.

  • Onder de arcadebogen aan de Via dell’ Indipendenza staan vier spreuken geschilderd, die een soort levenshouding projecteren. “Vinum leatitia” staat voor wijn is geluk of “Panis vita” betekent zoveel als brood is leven. Het zijn ware kunstwerken. Je moet er wel even voor omhoog kijken.
  • De akoestiek onder de “boog van het gefluister” is onverklaarbaar. Als jij in een hoek gaat staan en de ander in een andere hoek schuin tegenover je, kun je een boodschap doorsturen. Het is een mirakel hoe dit kan.
  • Klein Venetië. Een laatste restant van kanalen waarover vroeger handelswaar werd vervoerd. Dit bijzondere kanaal is door een klein venstertje te zien in Via Piella.

Tip 2

Bologna wordt ook wel  La Grassa, de dikke,  genoemd omdat uit eten een ware belevenis is. Er zijn veel eettentjes “Osteria’s”,  waar je een drankje koopt en dan vervolgens langs een buffet kunt gaan om je maag te vullen. Allerlei kleine hapjes staan uitgeserveerd en je mag zo vaak als je wilt je bord vol leggen. Je kunt er de hele avond vertoeven.

Tip 3

Een bezoek aan de basiliek San Luca wordt pas echt een bedevaartstocht als je het aandurft om onder de 666 arcadebogen  4 km naar boven te lopen vanaf de Porta Saragozza. In het begin is het vrij vlak en kom je nog leuke winkeltjes en eettentjes tegen. Het deel vanaf het stadion wordt zwaarder. Je moet dan meer klimmen en trappen lopen. Zowel bij mooi weer als regen is de tocht prima te doen, je loopt voortdurend onder bogen.

Een andere optie is met een kleine bus of een toeristenbus naar boven.

Tip 4

Bologna is een eldorado voor de shoppende vrouw. Milaan mag dan bekend staan als een uitnodigende winkelstad, doe mij maar Bologna. Naast de overal in Europa opduikende grote winkelketens zijn er vele kleine boetieks. Ook op de grote markt op de Piazza Otto Agosto kun je je hart ophalen. Bijzonder zijn de kleine winkelstraatjes met lokale producten zoals groenten en fruit, wijnen en balsamico, zoals de Via de Drapperia en Via Pecherie Vecchie, die hun naam danken aan waren, die hier in het verleden werden aangeboden.

Tip 5

De natuur in en om Bologna. De stad is vele grote parken rijk, die een welkome bron van rust zijn in de drukke stad met het drukke verkeer en zijn vele bogen, waardoor je vaak het gevoel hebt ‘binnen’ te lopen. Zoals Gardini Margherita, Parco Montagnola en Parco dei Giardini. Zodra het weer het toelaat zijn de parken een prettige plek om de vele planten en bomen te bewonderen, te fietsen, te wandelen of gewoon lekker te chillen in het gras of op een bankje of aan het water.

Overigens is een deel van de binnenstad in het weekend afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Je kunt dan overal ongestoord lopen of fietsen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook