fb
Damespraatjes Damespraatjes

Boek: Strategisch onderhandelen voor vrouwen

strategisch_onderhandelen.jpg“Meisjes, die zwijgen zullen nooit iets krijgen. Durf te vragen!” Strategisch onderhandelen voor vrouwen.

Hier en daar moest ik wel even slikken, toen ik dit prachtige ondersteunende boek las. Het is waar. Ik kan prima onderhandelen, als het voor een ander of vanuit mijn professie is. Maar als het echt voor mezelf is, dus niet voor de “gezinsportemonnee” maar helemaal voor mij alleen… Dan gaat het me minder goed af. Als dit boek er eerder was geweest en ik had het kunnen lezen, was het anders gegaan. Want zo werkt het, als je toegeeft dat je iets niet optimaal doet, sta je open voor een leermoment. Wanneer je dan ook nog een mooi en praktisch leerboek hebt, dan gaat het bijna van zelf. Op een aantrekkelijk vormgegeven manier geeft dit boek veel bruikbare informatie. Wat te denken van De stappen van het onderhandelingsproces? Twee heldere scenario’s om je salaris goed uit te onderhandelen. Het inzicht in het verschil in taal tussen mannen en vrouwen aan het begin van de onderhandelingen. Als we er niet opletten, vallen we in de oude valkuilen: het gebruik van misschien, onnodige verkleinwoordjes en maar hopen dat de ander precies begrijpt wat je bedoelt. We kunnen het best. Als we slim zijn, nemen we voor de onderhandelingen even de tijd om onze vrouwelijke krachten en kwaliteiten te benutten. Denk maar aan een goede sfeer, empathie, het lezen van lichaamstaal, luisteren naar het belang van de ander (zonder je eigen belang te vergeten) en het inzetten van het Archetype Aphrodite.

Dit boek leert ons, dat vrouwen gemiddeld veertien maanden later om salarisverhoging vragen dan mannen. En ook andere belangrijke vragen, zoals uitbreiding van het opleidingsbudget, secretariële ondersteuning, een leaseauto of het projectleiderschap van die strategische opdracht, stellen ze liever uit. Jammer, want onderhandelen hoort bij het strategische spel dat in organisaties wordt gespeeld. Voor mannen is onderhandelen een spel dat zij dagelijks spelen. Een van hun regels is: de eerste nee betekent geen nee, maar geeft de start van de onderhandeling aan. Vrouwen zien de eerste nee juist vaak als het eind van de onderhandeling. Door dit soort verschillen hebben vrouwen niet door dat onderhandelen niets meer is dan een spel tussen twee partijen en dat ze daarmee hun voordeel kunnen doen. Tijd voor verandering! Goed onderhandelen levert je namelijk een hogere waardering, meer status en meer kansen om jezelf te ontwikkelen op. Bovendien ben je meer tevreden over je positie, je salaris en de invloed die je kunt uitoefenen. Dit boek leert je hoe onderhandelen leuk wordt. Met een goede voorbereiding, de juiste strategie en het inzetten van je vrouwelijke kracht zul je krijgen wat je wilt. En wat misschien nog wel belangrijker is: je speelt het onderhandelingsspel voortaan met plezier!

Yvette Berkel, Monica Bührs en Elisa de Groot zijn vanuit Touch women resource management actief op het gebied van training en coaching van vrouwen. Daarnaast werven en selecteren zij hoogopgeleide vrouwen voor vaste en interim-posities. Monic Bührs en Elisa de Groot zijn de auteurs van de bestseller Stratego® voor vrouwen. Dit boek was genomineerd voor Managementboek van het jaar 2008. Voor meer informatie:
www.intouchwrm.nl

Wat mij betreft is Strategisch onderhandelen voor vrouwen een werkzaam “kookboek” om op het juiste moment er even bij te pakken. Succes!

Gegevens
Strategisch onderhandelen voor vrouwen
Yvette Berkel, Monic Bührs en Elisa de Groot
Van Duuren Management
9789089650429
Verschenen: oktober 2009
Prijs € 19,90
Hardcover

Bestel dit boek bij Bol.com

Helma Ketelaar,
Trainer/Coach vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat  (www.merkbaarresultaat.nl )

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook