fb
Damespraatjes Damespraatjes

BN’ers delen massaal Jerry Afriyie’s boodschap aan ‘pro-pieten’

In 2009 heb ik een jaar in Amerika gewoond. Een prachtig jaar waar ik veel heb geleerd, zelfstandig ben geworden en ook meer inzicht in de Nederlandse cultuur heb gekregen. Want hoewel Nederland en de Verenigde Staten allebei westerse landen zijn, lijken ze alles behalve op elkaar. Ik kreeg een ware cultuurshock en wist dan ook één ding meteen: na dit jaar ga ik terug naar Nederland. Voorgoed. 

De reden hiervoor? Teveel om op te noemen. Maar, het land heeft mij ook positieve lessen geleerd. Waaronder een hele mooie over Zwarte Piet… In een gesprek over Nederlandse gebruiken en tradities met een groep Amerikanen kwam uiteraard het Sinterklaasfeest aan bod. We bespraken de cadeautjes, het snoep, de heerlijke avonden en ook Zwarte Piet. Maar na het noemen van ‘Black Piet’ sloeg de sfeer aan tafel direct om…

Ongelofelijk

Mijn tafelgenoten -een gemixt gezelschap met zowel zwarte, witte als Aziatische gezichten- kon niet geloven wat ze hoorden. Een kinderfeest waarbij blanke personen zich zwart schminkten. In Amerika was het zogenoemde ‘blackfacing’ al jaren uit den boze en ze stonden dan ook versteld dat een ’tolerant’ en ‘vooruitstrevend’ land als Nederland zich hier jaar in, jaar uit, schuldig aan maakte.

Ik schoot in de verdediging

Ik schoot tijdens dat gesprek enorm in de verdediging. Ik voelde me aangevallen. Ik had de mooiste herinneringen aan het feest en mijn vrienden maakten het met de grond gelijk… Gelukkig hebben ze uitgebreid de tijd genomen om uit te leggen hoe gevoelig zoiets daar in de zwarte gemeenschap ligt. Hoe ongemakkelijk en minderwaardig mensen zich er door kunnen voelen. En dat het afschaffen van Zwarte Piet het feest ook voor de zwarte gemeenschap in Nederland ongetwijfeld een bevrijding zou zijn.

Nederland voelt zich aangevallen

Pas later startte ook in Nederland de discussie. Nederland voelde zich aangevallen. Precies zoals ik die ene avond. Ik begrijp het heel goed, de meeste (witte) Nederlanders associëren het feest met warme herinneringen. En die hoeven gelukkig ook nooit te verdwijnen! Ik had het geluk dat ik het gesprek voerde met vrienden die het mij niet persoonlijk verweten, maar wel de kans hebben aangegrepen mij inzicht in hun standpunt te geven. Jammer genoeg heeft niet iedereen een dergelijk diverse vriendengroep waar dit soort onderwerpen op zo’n respectvolle wijze worden besproken.

Opvallend vriendelijke video

Ik kwam dit weekend een video van anti-zwartepiet-activist Jerry Afriyie tegen. Ik volg de discussie in Nederland nauwelijks, maar deze video viel op. Hij viel op door de vriendelijke toon. De toon die ook mijn vrienden tijdens ons gesprek aanhielden. Een toon die je de ander doet willen begrijpen. Ik zou iedereen willen aanraden de video te bekijken.

Massaal gedeeld

Niet alleen ik vind de booschap van de video mooi en goed overgebracht, ook vele BN’ers delen de video. Zo hielpen cabaretière Claudia de Breij, regisseur Martin Koolhoven en actrice Halina Reijn, zangeres Angela Groothuizen en Blendle-oprichter Alexander Klöpping de video verder te verspreiden.

Wat vind jij van de video? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook