fb
Damespraatjes Damespraatjes

Blijvende zweetgeur in kleding: hoe voorkom je dit!

Blijvende zweetgeur in kleding

Op woensdag ben ik altijd vrij. Onwijs lekkere dagen vind ik dat! Na het naar school brengen van de kinderen ga ik meestal eerst een uurtje sporten. Sinds kort heb ik het hardlopen weer helemaal ontdekt en bij mooi weer is dat bijna altijd hetgeen wat ik dan het liefst doe. Daarna de boodschappen, een wasje (of drie, haha!) en de stofzuiger door het huis. Afgelopen woensdag viel het mij tijdens het naar school brengen van de kinderen op, dat mijn favoriete hardloopshirtje al behoorlijk stonk. En dat terwijl ik nog niets aan sport had gedaan! ‘Oud zweet’, zei een moeder op het schoolplein toen ik vroeg of ze iets aan mij rook. ‘Maar je kunt veel doen om een blijvende zweetgeur in kleding tegen te gaan’, vertelde ze. Benieuwd wat? Lees lekker met ons mee!

Wat veroorzaakt een blijvende zweetgeur in kleding?

Een blijvende zweetgeur in kleding wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de stof nestelen. Wanneer we zweten, komen bacteriën in contact met het zweet en breken het af. Deze bacteriën produceren geurige stoffen die in de stof worden opgenomen. Normaal gesproken kunnen wassen en drogen deze geuren verwijderen, maar soms kunnen ze blijven hangen. Dit kan gebeuren als het zweet niet volledig uit de stof wordt verwijderd tijdens het wassen, of als de kleding niet grondig genoeg wordt gedroogd. Ook kunnen synthetische materialen meer geur vasthouden dan natuurlijke vezels.

Hoe kan je een blijvende zweetgeur in kleding voorkomen?

Om een blijvende zweetgeur in kleding te voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je kleding na het dragen goed laat luchten voordat je het in de was gooit. Heb je bijvoorbeeld thermo ondergoed gebruikt tijdens het skiën? Hang die voor het wassen minimaal een uur uit. Was je kleding op de juiste temperatuur met een geschikt wasmiddel en voeg eventueel een beetje azijn toe aan de was om geuren te neutraliseren. Droog je kleding volledig en vermijd langdurig nat laten liggen. Gebruik eventueel een geurabsorberend product zoals baking soda of geurzakjes. Ook het dragen van ademende anti zweet kleding en het gebruik van deodorant kunnen helpen om zweetgeuren te verminderen.

Wat als het kwaad al is geschied?

Om een blijvende zweetlucht uit kleding te verwijderen, kun je enkele stappen ondernemen. Week de kleding in een mengsel van water en azijn om de geur te neutraliseren. Was de kleding vervolgens met een geurvrij wasmiddel op de hoogst mogelijke temperatuur die geschikt is voor de stof. Voeg een kopje baking soda toe aan de was voor extra geurabsorptie. Controleer of de kleding volledig droog is voordat je het weer in de kast legt.

Praat je met ons mee?

Heb jij ooit last gehad van een blijvende zweetgeur in je kleding? Hoe heb jij dit toen opgelost? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig 🙂

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook