fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bionda en haar dochter zijn allebei zwanger: “Mensen doen er lacherig over”

Het aantal jonge moeders neemt in Nederland in rap tempo af. Waar er in 2012 nog 2.902 tienermeiden een baby kregen, daalde dit in 2022 naar 1.350. “Een goede ontwikkeling. Meiden die jong moeder worden hebben het toch een stuk moeilijker”, zegt de 35-jarige Bionda. “Ik kan het weten, op mijn zestiende werd ik zelf moeder. En dat is best heel bepalend geweest voor het verloop van mijn leven. Voor mijn dochter had ik gewenst dat het anders was. En toch herhaalt de geschiedenis zich…” 

Trots op mezelf

Bionda raakt zeventien jaar geleden zwanger van haar toenmalig vriendje. “Hij zei dat hij nog niet klaar was om vader te worden en eiste dat ik het weg zou laten halen. Dat heb ik wel overwogen, maar toen ik voor het eerst een kloppend hartje zag, was ik verliefd. Tot op de dag van vandaag ben ik zó blij dat ik er voor gegaan ben. Ik ben trots op mezelf en op mijn dochter Sharon. Ze is nu zestien en zit in 5 havo. We zijn echt heel hecht.”

Verkering

Omdat Bionda en haar dochter Sharon maar zestien jaar schelen, zijn ze niet alleen moeder en dochter, maar ook vriendinnen. “We gaan samen winkelen, samen naar de film en kijken samen naar jongens. Ik was dan ook degene die haar voorstelde aan haar vriendje Mike. We zaten ’s avonds in een barretje wat te eten en hij stond achter de bar. Ik wist meteen dat hij haar type was en knoopte een gesprek met hem aan. Drie weken later hadden ze verkering.”

Ongepland zwanger

Mike en Sharon zijn bijna acht maanden samen. “Niet lang, maar je kunt zien dat ze dol zijn op elkaar. Die komen er wel. En dat zal ook wel moeten, want Sharon is 16 weken zwanger. De zwangerschap was ongepland, maar wel heel gewenst. Mike neemt zijn rol als toekomstig vader erg serieus en heeft zelfs al een babykamer gemaakt in zijn appartement. Nu woont Sharon nog bij mijn vriend en mij, maar als de baby er is verhuist ze naar Mike. En dat is niet alleen omdat zíj́ een kindje krijgt. Mijn vriend en ik verwachten samen ook een baby…”

Ook in verwachting

Ook Bionda is momenteel in verwachting. “Twintig weken en het wordt weer een meisje. Alles is nu zó anders dan bij de zwangerschap van Sharon. Deze zwangerschap was wel gepland en ook heel gewenst. Mijn vriend is zo trots als en pauw en vertelt tegen iedereen dat hij vader wordt. Voor hem is het de eerste keer en dus best spannend. Zelf vind ik het ook wel weer spannend, zo’n kleintje. Sharon is zestien en ik kan me nauwelijks herinneren hoe het allemaal werkte met een baby. Ach, dat komt wel goed.”

Eindexamen

Bionda en Sharon vinden het geweldig dat ze slechts 4 weken na elkaar zijn uitgerekend. “Natuurlijk had ik voor Sharon gehoopt dat ze wat ouder moeder zou worden. Dit jaar doet ze eindexamen en als alles goed gaat, kan ze haar examens nog gewoon maken. Ze wil graag verpleegkunde studeren, maar begint daar een jaar later mee. Zo heeft ze wat meer tijd met haar kindje, voordat ze weer aan de bak moet.”

Grote doorschuif-show

Moeder en dochter bereiden zich samen voor op de komst van de kindjes. “Sharon maakt een babykamer bij Mike thuis. Mijn baby krijgt de kamer van Sharon wanneer zij bij haar vriend is ingetrokken. Het is een soort grote doorschuif-show, maar dat vinden we niet erg. Ik kijk ernaar uit om samen met Sharon en onze baby’s door het park en de stad te wandelen. Hoe leuk: moeder en dochter, allebei met hun eigen kinderwagen. Ik vind het heel bijzonder dat wij dat samen gaan meemaken.”

Niet iedereen positief

Zowel Bionda als Sharon zien de situatie als iets leuks en positiefs. “Maar niet iedereen reageert zo. Vriendinnen van Sharon doen er lacherig over en vinden het maar raar. Ook mijn ouders vinden deze situatie niet ideaal en geven aan niet op al die baby’s te willen passen. Dat vind ik jammer, maar ik denk dat als de kindjes er eenmaal zijn, ze wel bijdraaien.”

Heel lief

De dames krijgen gelukkig uit heel veel hoeken wél mooie reacties. “Onze verloskundige plant onze afspraken zo veel mogelijk samen. Het is voor haar de eerste keer dat ze moeder en dochter tegelijk zwanger in haar praktijk heeft. Ook mijn collega’s zijn heel lief. Ze vragen nooit alleen hoe het met mijn zwagerschap gaat, maar willen ook altijd weten hoe Sharon zich voelt. Dat geeft een heel warm gevoel.”

Bovenste afbeelding: Andrea Bertozzini via Unsplash

Sofie en man slapen met hun drie kinderen op één kamer: “Willen niet in hun eigen kamer”

Elke ouder weet dat slaap heilig is. Maar hoe ver ga je voor een goede nachtrust? Waar de één vindt dat de kinderen zich maar gewoon koest moeten houden op hun kamer, huurt de ander een professionele slaapcoach in, gaat naast de kinderen in bed liggen of neemt ze bij de ouders op de kamer. Laten we vooropstellen: alles is goed. Zo lang jij als ouder tevreden bent met de situatie, is er naar ons idee geen reden om het anders te doen. Wel vinden we het leuk om een kijkje in de slaapkamer van andere ouders te nemen. Voor dit artikel spraken we met Sofie. Zij en haar man slapen al maanden met hun drie kinderen op één kamer… LEES HIER VERDER!

2 reacties

Joris -

Wat leuk, dus mogelijk wordt je eerst oma en dan nog een keer moeder. Maar werkelijk, vind je het raar dat mensen dit raar vinden? Oma op je 35e… Dat is een normale leeftijd om moeder te worden, niet oma. Ongepland zwanger raken van een gast uit de kroeg die je net 8 maanden kent? Bestaan er in jullie familie geen condooms of de pil? Wel leuk, over een jaar of 2p kunnen jullie net 5 generaties op een familiefoto. Wel in het weekend, want de meesten zijn dan nog niet met pensioen… Ik vraag me ook af wie de babykamer heeft gemaakt; in de ene alinea Mike, in een andere alinea Sharon.

Fiene -

Wow leuk gefeliciteerd! Veel geluk beide!❤️❤️

Reageer ook