fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bewuster met je tijd omgaan: 3 tips

Bewuster met je tijd omgaan: 3 tips

Als je werkt, een gezin runt, andere sociale verplichtingen hebt en meer, vliegt de week aan je voorbij. Volle agenda’s, op papier of digitaal, domineren je leven en daardoor verlies je jezelf regelmatig uit het oog. Als je tijd voor jezelf op de agenda zet op vaste momenten, dan ‘moet je wel’ zullen we maar zeggen. Maar ook voor andere dingen is het van belang om er tijd voor vrij te maken. Maar hoe pak je dit dan aan, Aman? Bewuster met je tijd omgaan: 3 tips!

Volg een cursus time management

“Meer leren? Wanneer dan?”. Jaja, I hear you…en ik snap dat dit het allereerste is dat door je hoofd schiet want hey, we hebben allemaal al zo weinig tijd. En wanneer ben je eigenlijk toe aan een timemanagement cursus? Nou, zeker als je jezelf in onderstaande herkent is het een goed idee om er eens meer over te leren:

-Je kunt moeilijk ‘nee’ zeggen en daardoor neem je te veel hooi op je vork. Het aangeven van je grenzen is moeilijk voor je.
-Je hebt tijd tekort door al het werk dat je nog hebt liggen, of dingen die nog moeten worden geregeld.
-Je pakt alle ad-hoc klusjes meteen op en daardoor vergeet je de grote(re) belangrijke taken.
-Je bent snel afgeleid door anderen en komt niet toe aan taken die echt moeten.
-Je hebt een to-do lijst waar geen eind aan komt en daardoor schuif je alles op de lange baan.
-Je inbox is ontploft en je weet niet waar je moet beginnen. Als je denkt dat je er doorheen bent komt er weer nieuwe mail binnen.

Time management leert je hoe je bewuster met jouw tijd kunt omgaan zodat je uiteindelijk meer bereikt. Meer rust in je hoofd en meer grip op de dag en dit alles in hetzelfde aantal uren. Daarnaast is het ook zo dat je leert hoe je je kunt wapenen tegen interrupties, tijdgebrek, onrust en alle digitale informatie die op je af komen door middel van bijvoorbeeld emails.

Vul in het weekend je agenda in

Ik ben van de ‘oude stempel’ en hou ontzettend van papieren agenda’s en planners. Ik plan ieder weekend mijn hele agenda al in voor de aankomende week. Ik zet hier mijn werkafspraken in, maar ook privé-afspraken en huishoudelijke taken schrijf ik op. Daarnaast staat ook iedere dag mijn lunch erin en ook de tijd dat ik (officieel) stop met werk die dag. Natuurlijk gebeurt het me ook wel eens dat ik de avond nog even door moet, maar ik probeer dit zo min mogelijk te doen. Werk gerust met kleurtjes zodat het meteen duidelijk is voor je wat er allemaal moet gebeuren in de aankomende week.

Meerdere mensen in huis, dan zou je ook hiervoor verschillende kleuren kunnen gebruiken, of zoals ik een familieplanner kunnen gebruiken waar je alles op kunt invullen (tip van flip: hang hem in de keuken, dan kan niemand iets missen!). Als je iedere zondag even een uur (misschien zelfs korter) de tijd neemt om alles op te schrijven, dan hoef je er verder de hele week niet meer naar om te kijken.

Reflecteer en leer!

Het doorbreken van patronen is lastig als je ze niet voor jezelf in kaart brengt. Hierom is het belangrijk om regelmatig te reflecteren en te beoordelen wat wel of niet werkt. Kosten sommige taken enorm veel tijd, dan is het aan te raden om te zoeken naar een manier om dit efficiënter aan te kunnen pakken. Het kan zomaar op een later moment blijken dat dit uiteindelijk ook niet werkt, dus blijf bijleren over jezelf en ga voor voortdurende verbetering.

Hoe zorg jij ervoor dat je bewuster met je tijd omgaat? Heb je nog andere tips? We lezen het graag in de comments 🙂

Afbeelding: Pexels – Gustavo Fring

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook