fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beweging en een zittende job gaan wel degelijk hand in hand

Toen ik met de jongens jaren terug de Nike-store in Londen bezocht, liep het personeel dribbelend met een bal om ons heen. Dat leek me wel wat: werk waarbij je lekker kan bewegen. Als schrijver is dat dat wat lastig. Ik zit aan mijn bureau achter mijn laptop en schrijf verhalen. Mijn vingers bewegen maar voor de rest zit ik stil. Kan dat nou niet anders? Nou en of!

Hoe dan? Sinds kort weet ik van het bestaan van stoelfietsen. Dat klinkt natuurlijk super tegenstrijdig maar dat is het zeker niet. Ik weet dat sommige bedrijven medewerkers de mogelijkheid bieden hun werk bewegend of staand te doen. Achter een aantal bureaus staat een aantal fietsen. Draaien je benen terwijl je een ingewikkeld mailtje tikt. Ik vind het een aantrekkelijk idee. Ook zijn er bureaus die je in hoogte kunt verstellen zodat je staand kunt werken. Dat kan soms ook heel prettig zijn.

Wat doet zitten met je lijf?

Want ja, zitten is het nieuwe roken. Die term hoor je steeds vaker. Maar is zitten dan echt zo ongezond? Wat doet lang zitten met je lijf? En hoe kun je makkelijker beweging tijdens werk toevoegen? Ik heb het uitgezocht.

Online boodschappen

We zitten veel. In de auto, achter een bureau of televisie en in de trein. Algemeen bekend is dat zitten ongezonder is dan we altijd hebben gedacht. Sterker: veel zitten kan je gezondheid in gevaar brengen. Eigenlijk is het logisch dat veel zitten ons geen goed doet: een lichaam is er nou eenmaal niet om lang niets te doen. Het is gemaakt om te bewegen. In de oertijd spanden mannen zich in tijdens de jacht en vrouwen struinden het bos af op zoek naar eetbare planten en vruchten. Tegenwoordig doen we onze boodschappen online en laten het ook nog eens thuisbezorgen. Veel meer dan je vingers beweegt er dan niet.

Bewegen op kantoor

Wie veel zit, neemt waarschijnlijk een verkeerde houding aan. Een beetje ingezakt, naar voren gebogen en ingezakte schouders. Een passieve houding is niet goed voor de bloedsomloop. Ook zorgt zitten voor een lagere hartslag, waardoor het lichaam minder hoeft te doen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe moet je dan bewegen als je op kantoor zit?

Stoelfiets

Bewegen tijdens je werk is prima te doen. Zo kun je je werkgever vragen om een stoelfiets. Dit is een soort hometrainer die je achter je bureau kunt zetten. Terwijl je druk bent met het maken van een berekening, het opstellen van een mailtje of het schrijven van een verhaal, beweeg je je benen. Je zult zien en voelen dat je veel meer energie krijgt door het bewegen.

Neem vaker de trap

Het is aan te raden om zo om het half uur, uur, even van je bureau op te staan. Een idee is om koffie op een andere verdieping te halen waarbij je dan niet in de lift stapt om daar te komen, maar de trap neemt. Of print je document uit op een printer die verder weg staat dan die van jou. Heb je mooi weer een loopje.

Staand vergaderen

Veel bedrijven doen het al: staand vergaderen. In plaats van rondom een tafel de plannen door te nemen, ga je nu staan. Zet een paar sta-tafels neer zodat je er geschreven kan worden, maar voor de rest blijft iedereen staan. De eerste keer voelt misschien wat ongemakkelijk maar je zult zien dat het snel went en dat het eigenlijk veel lekkerder is. Bijkomend voordeel is dat om de een of andere manier staande vergaderingen korter duren dan overleggen waarbij iedereen zit. Ook een goede reden om te gaan staan.

Pauzewandeling

Ga jij rond het middaguur naar de kantine om te lunchen? Gezellig, maar je kunt ook met je collega’s naar buiten. Neem je je boterhammen mee en die eet je al wandelend op. Het is vaak verhelderend om even van je werkplek te zijn, in de frisse lucht zodat je weer zuurstof krijgt en begint te bruisen. Zelfs als het regent is het de moeite waard om even een ommetje te maken.

IJsberend telefoneren

Bovenstaande tips kun je ook toepassen als je thuiswerkt. Ik sta regelmatig even op om koffie te pakken. Telefoneren doe ik terwijl ik door de kamer ijsbeer en voor mijn verjaardag heb ik een stoelfiets gevraagd. Hoewel natuurlijk niets op kan tegen mijn fietstochtjes die ik bijna dagelijks maak, vind ik het idee dat ik tijdens het schrijven van verhalen beweeg ook enorm aantrekkelijk.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook