fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bescherming en verzorging van de tuinplant in wintermaanden

tuinplant

Het herfstgevoel heeft dit jaar even op zich laten wachten, maar langzaam maar zeker kleuren de blaadjes nu oranje en geel. Wanneer het kouder wordt, is het belangrijk om weer wat TLC (tender, love and care) in je tuin te stoppen. Het beschermen en verzorgen van je tuinplant, gazon, perk en boom is tijdens de herfst en winter cruciaal. In de lente ben je jezelf dan meer dan dankbaar! 

De basis van herfstverzorging

Jouw tuin heeft je nu meer dan ooit nodig. Begin met het verwijderen van afgestorven planten en het snoeien van overblijvende planten die dit nodig hebben. Als bladeren en takken in de tuin liggen te rotten, kunnen ze schuilplaatsen bieden aan ongedierte en ziekten. Maak de grond voorzichtig los zonder de wortels van de planten te beschadigen en voeg een laag mulch of compost toe om voeding te bieden gedurende de koude maanden.

Bescherm de winterharde helden

Sommige tuinplanten, zoals winterjasmijn en kerstroos, kunnen verrassend goed tegen de kou. Maar ook zij verdienen extra zorg. Bescherm de wortels van deze winterbloeiers met een extra laag mulch en zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen. De herfst kan droog zijn en zonder voldoende vocht, kunnen zelfs de meest winterharde planten problemen ondervinden.

Winterse warmte voor vorstgevoelige planten

Voor de vorstgevoelige tuinplant zoals olijfbomen of bepaalde soorten palmen, is het essentieel om extra bescherming te bieden. Wikkel de stammen in met jute of gebruik speciale vorstbeschermingshoezen om ze tegen de kou te beschermen. Verplaats, indien mogelijk, kuipplanten naar een beschutte plaats of naar binnen om ze te behoeden voor de winterse temperaturen.

Bescherming tegen ongedierte

In de winter zoeken muizen, konijnen en andere kleine dieren vaak toevlucht in jouw tuin. Bescherm jouw planten door netten of afschrikmiddelen te gebruiken. Je kunt ook natuurlijke roofdieren zoals uilen aantrekken om kleine knaagdieren weg te houden door uilenkasten in jouw tuin te plaatsen.

Vergeet de vaste tuinplanten niet

De vaste tuinplant zoals hosta’s of daglelies trekt zich in de winter terug in de wortelstok. Bedek deze met een beschermende laag mulch of bladeren om ze een comfortabele winterse rust te geven. Het is ook een goed moment om vaste planten te splitsen en te herplanten voor een weelderigere tuin in de lente.

Water, de vloeibare levenslijn

Ondanks de kou heeft de tuinplant nog steeds water nodig. Zorg ervoor dat ze voldoende vocht hebben, vooral net voor een vorstperiode. Water fungeert als een isolator en kan helpen om cellen in de planten te beschermen tegen vorstschade.

Plan voor de lente

Terwijl jouw tuin in winterslaap is, plan je voor de lente. Bestel zaden en bollen en begin binnenshuis met het voorzaaien van bepaalde soorten. Dit is ook het moment om gereedschap te onderhouden en jouw tuinplannen voor het komende jaar uit te stippelen.

Verbonden met de natuur

De zorg die je nu aan jouw tuin besteedt, zal in de lente en zomer worden terugbetaald met een explosie van kleur en groei. Jouw tuinplant, zowel de winterharde als de vorstgevoelige, zal je dankbaar zijn voor de bescherming en verzorging die je ze biedt tijdens deze koude maanden. En vergeet niet: de lente is slechts een winterslaap verwijderd. Voor je het weet, sta je weer met beide voeten in een bloeiende, levendige tuin die jouw zorg reflecteert in elke knop en blaadje.

Afbeelding: M Rezaie via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook