fb
Damespraatjes Damespraatjes

Berber: ‘Mijn vriendinnen vinden het raar dat ik zo afhankelijk van mijn man ben’

Berber is 43 jaar en voelt aan alles dat ze aan het veranderen is. “Ik heb een vrouw ontmoet waarmee ik prachtige gesprekken heb. Zij staat zo mooi in het leven, dat wil ik ook.”

Berber trouwde jong en omdat haar man Alfons een goede baan heeft, was het niet nodig dat zij ging werken. “Alfons vond het fijn als ik voor de kinderen zou zorgen. Hij vond het onzin dat ik een baan ging zoeken.” Zeker de jaren dat hun twee kinderen jong waren, was Berber blij dat ze er voor hen was. De stress dat ze een studiedag hadden en zij moest werken zoals veel andere moeders, kende ze niet. Inmiddels gaan de kinderen de middelbare school en zit Berber steeds vaker alleen thuis. “De kinderen hebben me steeds minder nodig. Logisch. Omdat ik al zo lang thuis ben, heb ik weinig sociale contacten.”

Veranderingen
Als Berber zich inschrijft voor een cursus aquarelleren ontmoet ze Afra, een warme, vriendelijk vrouw. Ze raken bevriend en drinken regelmatig koffie. “Met haar heb ik prachtige gesprekken. Ze was verbaasd dat ik zo afhankelijk van mijn man was omdat ze me veel sterker dan dat vond.” Door een aantal zaken in haar leven te veranderen, is Berber een stuk onafhankelijker van Alfons. Kleine veranderingen maken groot verschil.

Tips om onafhankelijker te worden
Maar hoe doe je dat nou, onafhankelijk worden? Zeker als je gewend bent aan een bepaald patroon, is dat moeilijk om te doorbreken. Berber kreeg vooral tips van haar vriendinnen die haar aanmoedigden om los te komen van haar man. “Ik heb veel aan hun adviezen gehad.” Lees wat Berbers vriendinnen adviseerden.

1. Verdeel huishoudelijke taken. Draagt je man elke dag een schoon overhemd? Prima, jij doet de was, hij strijkt zijn eigen kleding. Kook jij elke dag? Vraag of je partner in het weekend in de pannen wil roeren.

2. Pak tijd voor jezelf. Sta je altijd in dienst van het gezin? Ben jij degene die het huishouden doet, aan verjaardagen denkt, kliko’s buitenzet en de tuin bijhoudt? Stop daarmee. Neem elke week een dag vrij en doe wat je wilt doen.  Als het maar niets met het huishouden heeft te maken. Sporten, handwerken, lezen, schrijven, whatever. Als jij er maar blij van wordt.

3. Zoek een baan. Nee, je hoeft niet gelijk veertig uur te werken als je dat niet wilt. Misschien vind je een leuke duo baan voor drie dagen in de week.  Zo krijg je een eigen inkomen en ben je financieel onafhankelijk.

4. Volg een assertiviteitscursus. Doe je altijd wat anderen van je verwachten? Zeg je altijd ja omdat je moeite hebt om mensen teleur te stellen? Misschien moet je leren voor jezelf op te komen. Er zijn cursussen waarin tools krijgt aangeboden om dat te doen.

5. Ontdek waarvan je echt blij wordt. Als je mocht kiezen wat zou je dan het liefst met je leven willen? Denk daar eens over na en kijk of je je droom kunt verwezenlijken. Altijd al een theecafé willen runnen? Kijk wat de mogelijkheden zijn. Maak je dromen waar.

Herken jij je in wat Berber vertelt? Ben jij afhankelijk van je partner? Hoe ga je daarmee om? We zijn benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook