fb
Damespraatjes Damespraatjes

Benthe wil geen ‘oma’ genoemd worden: “Mijn dochter baalt daarvan”

Benthe (52 jaar) is twee jaar geleden oma geworden. “Ik voel me nog super jong en vitaal en heb er moeite mee dat ik ineens ‘oma’ ben. Natuurlijk ben ik dol op mijn kleinzoon, maar ik vind het altijd lastig als hij mij in het bijzijn van anderen zo noemt. Ik vraag mijn dochter daarom om haar zoontje te leren dat ik ‘Benthe’ en niet ‘oma’ heet. Mijn dochter vindt dat helemaal niet leuk en wil dat haar zoontje mij wél gewoon oma noemt.”

Wat? Word ik oma?

De dag dat haar dochter haar vertelde dat ze oma zou worden, moest Benthe even slikken. “Ik dacht: ‘huh? Oma, word ik oma? Dat kan toch helemaal niet, ik ben nog maar net 50. Ik las alles dat los en vast zat over oma zijn maar kon me er nog steeds niet echt in herkennen. Vrouwen die het prima vonden om vaste oppasdagen te hebben en te pas en te onpas als kinderopvang fungeerden, ik snapte er niks van. En het waren vrouwen van mijn leeftijd, he? Als je net begin vijftig bent, dan heb je toch nog gewoon een bruisend leven?”

Ontroerende echo

Toen Evelien zes maanden zwanger was, begon Benthe wat enthousiaster te worden. “Helemaal toen ik met haar meeging naar de verloskundige en op de echo mijn kleinzoon zag, kreeg ik tranen in mijn ogen. Heel ontroerend, maar vooral om te zien dat mijn dochter straks gewoon moeder zou zijn. Dat ik daardoor oma zou worden negeerde ik maar een beetje.” Als Benthe met vriendinnen over het aanstaande omaschap praat, krijgt ze bijval. “Mijn beste vriendin snapt dat ik er eigenlijk nog niet aan toe ben om oma te zijn. Zij heeft hetzelfde. Haar zoon en zijn vriendin waren jong toen ze een kindje kregen en dus werd mijn vriendin jong oma. Hoewel ze dol is op haar kleinkind, is ze gewoon haar eigen leven blijven leiden. En dat wil ik ook.”

Het is een schatje hoor

Inmiddels is Jayden twee jaar en Benthe geniet met volle teugen van het jochie. “Het is een schatje, ook om te zien. Blonde krullen, blauwe ogen, echt om op te vreten. En ja, ik pas zo nu en dan op hem als Evelien me dat vraagt. Maar een echte oma ben ik niet en zo voel ik me ook helemaal niet. Ik vind ook dat Jay gewoon moet meevaren in mijn dag. Van Evelien krijg ik regelmatig een lijstje met dingen waaraan ik moet denken. Bijvoorbeeld dat Jay om tien uur een fruithapje moet en dat ik om het uur zijn luier moet checken. Nou dat doe ik dus niet. Ik doe wat goed voelt.”

Ik kan wel door de grond zakken

Wat helemaal niet goed voelt, is dat Jay Benthe ‘oma’ noemt. “Ja ik snap ook wel dat ‘oma’ het meest voor de hand ligt, maar ik vind het vreselijk. Zeker in het openbaar. Als we samen op pad zijn en hij roept opeens heel hard ‘Omaaaa’ dan kan ik wel door de grond zakken. Het zorgt ervoor dat ik me heel oud voel en onaantrekkelijk. Want zeg nou zelf, bij het woord ‘oma’ denk je toch aan een grijze taart in een bloemetjesjurk? Nou, dat ben ik dus niet. Verre van dat.”

Mijn dochter is boos

Benthe is het gesprek met Evelien aangegaan. “Wat ik graag wil, is dat zij Jayden leert om mij Benthe te noemen in plaats van oma. Zo moeilijk lijkt me dat niet. Maar Eef vindt het geen goed plan. Zegt dat hij dan niet leert respectvol met ouderen om te gaan. Ik heb haar uitgelegd dat ik het graag wil, dat ik me prettiger voel als hij me bij mijn voornaam noemt, ik voel me jong en bruisend en daar past het woord ‘oma’ niet bij. Evelien is het oneens met me en weigert Jayden te zeggen dat hij me ‘Benthe’ moet noemen. Ik vind het een heel nare situatie. Evelien is na dat gesprek boos weggegaan en er niet meer op terug gekomen. Ze brengt Jay gewoon nog wel bij me en praat wel, maar ik merk dat het haar niet lekker zit. Hoe moet ik dit nou oplossen?”

Wie heeft hiermee ervaring? Snap je dat Benthe graag wil dat haar kleinzoon haar bij haar voornaam noemt? Zo erg is dat toch niet? Of snap je Evelien die graag hoort dat haar kind haar moeder ‘oma’ noemt? Hoe zou jij dat oplossen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels

Ira: ‘De huwelijksspeech van mijn schoonmoeder viel helemaal verkeerd’
huwelijksspeech schoonmoeder

Na een relatie van acht jaar besloten Ira en Abel vorig jaar in het huwelijksbootje te stappen. Omdat ze een bruiloft uit een boekje wilden, spaarden ze flink. Het werd een droomhuwelijk met alles erop en eraan. “Alleen kreeg de dag een uiterst vervelend staartje….. VERDER LEZEN

9 reacties

Yolanda -

Als je kleinzoon ouder wordt vindt je het juist leuk om oma genoemd te worden. Wees er trots op dat oma bent en als je kleinzoon niet bij jou is kan je met je vriendinnen gewoon Benthe zijn.

Desiree -

Ben met heel veel trots oma, het is het mooiste in mijn leven❤️

Sharon de bruijn -

Ik was ook 49 toen ik oma was..
Ik liep achter de kinderwagen en
Ik kwam een collega tegen en die zei heel spontaan
He ik heb jou nog nooit zwanger gezien..
Nou dat is toch geweldig…
Hij is nu 5 jaar oma voor en oma na…
Geweldig wat een geweldig gevoel…

Pietje -

Toen ik met mijn kleinzoon in een speeltuintje was riep hij heel hard: oma!!! Een voorbijfietsend jongetje vroeg waarom hij “oma” tegen mij zei. Ik zei: omdat ik zijn oma ben. Hij bekeek mij van top tot teen (ik droeg een t-shirt, een spijkerbroek en sneakers) en zie toen heel afkeurend: “dat zijn geen omakleren!”

Dorien -

Wat zou ik trots zijn als ik oma mocht zijn. De grootste wens….maar helaas zal ik dit waarschijnlijk nooit worden. Hoezo te jong om oma genoemd te worden? Het is iets om supertrots op te zijn en die naam met ere te dragen. Net zoals jemama bent voor je kinderen. Oma’s zijn volgens mij tegenwoordig juist superhip, althans deoma’s die ik ken, zijn dat wel. Geniet er van dat je dit voorrecht hebt en je een kleinkind hebt die je oma noemt. Ik begrijp je dochter heel goed, naar mijn idee is oma juist een erenaam!!! Heel veel geluk met je kleinzoon en dochter, iets om heel dankbaar om te zijn.

Fiene -

Ik denk dat je echt een verkeerd beeld hebt van oma zijn. De oma’s van mijn kinderen zijn echt geen types met grijze knotjes en bloementjesjurken..ze gaan met de tijd mee en hebben naast hun kleinkinderen (gelukkig) een eigen bruisend leven. Ze spreken af met vriendinnen, theater, uit eten,concerten vakanties enz.. niets dus van thuis zitten.
Dus gooi die gedachtes van je af en word de bruisende oma. Misschien kan je af en toe je kleinzoon meenemen? Zal hij leuk vinden

Renee -

Hier noemen ze mij Nona in plaats van oma kinderen hebben dat zelf gevraagd en samen beslist vind dat tof

Marga -

Je idee over “oma zijn ” veranderen! Waarom grijs, waarom bloemetjes jurk, waarom achter de geraniums. Wees gewoon zoals je altijd al was en reageer niet zo heftig op het woord “oma”. Wees oma op je eigen manier en laat je ook zo noemen zonder vooroordeel. Knuffel!

Joris -

Je bent oma, of je nou 50, 60 of 80 bent en of je nu een bruisend leven hebt of achter de geraniums zit te rotten. Je stelt je aan. Niets mis met moeders of oma’s.

Reageer ook