fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bente houdt niet meer van Fred sinds zijn zaak failliet is

winkel-man-failliet

Op zoek naar een bijbaantje leerde de toen negentienjarige Bente Fred kennen. De vonk sloeg over en Fred verliet zijn gezin om met haar samen te wonen. Vijftien jaar later is Bente eigenlijk wel klaar met de man die haar ooit gelukkig maakte. Zeker nu hij niet meer succesvol is en zijn kledingzaak door corona heeft moeten sluiten. “Uit schuldgevoel blijf ik bij hem, maar het liefst zou ik weg willen rennen.”

Ach, Fred was zo’n charmante man. “Wel een stuk ouder,” geeft Bente toe, “maar dat maakte me niets uit. Ik werd zo verliefd op hem. Ik solliciteerde naar een bijbaantje als verkoopster in zijn kledingwinkel en de vonk sloeg over. Mijn moeder waarschuwde me nog, maar ik was niet op andere gedachten te brengen: met hem zou ik oud worden.” Fred was succesvol, de zaak liep goed en hij zag er goed uit. Vrouwelijke klanten vochten om zijn aandacht en Bente genoot van het luxe leventje dat ze leidden.

Winkel dicht

Daaraan kwam een paar maanden geleden een eind. “De winkel liep als een tierelier. Van heinde en verre kwamen mensen. Maar dat veranderde. De winkelstraat waar de kledingzaak is gevestigd heeft geen aanloop meer. Veel klanten hebben internet ontdekt en shoppen nu online. Maar de doodsteek voor het bedrijf was Corona. Samen met zijn winkelmanager heeft Fred alle mogelijkheden bekeken. Ze onderzochten of een goedkopere winkelruimte een oplossing zou zijn of dat ze beter personeel konden ontslaan. Fred was in alle staten, wist niet wat hij moest doen. Uiteindelijk besloot hij de deuren van zijn winkel te sluiten. De moeilijkste beslissing ever.”

Watje

De dag dat Fred thuiskwam en haar vertelde dat het over en sluiten was, vergeet Bente nooit meer. “Totaal ontredderd kwam hij binnen en begon heel hard te huilen. Ik merkte aan mezelf dat ik het pathetisch vond en ik gruwelde van zijn verfrommelde gezicht en natte wangen van de tranen. Dat is nou niet echt een reactie van een vrouw die van haar man houdt he? Ik vond hem eigenlijk een watje, ik dacht: ‘sjonge, man, pak je zelf bij elkaar en verzin nieuwe plannen. Dan heb je het niet gered met de kledingwinkel, so what? Op naar het volgende avontuur. Gedraag je als een vent.”

Hij doet niks

Ondanks haar weerzin, kalmeert Bente haar gebroken man en praat met hem. Vraagt naar zijn plannen, vraagt naar wat hij zou willen. “Het winkelpand huurde hij, dus die moest hij heel snel leeg ruimen. Ons huis staat nu vol met dozen en rekken met kleding. Fred had namelijk nogal fors ingekocht net voordat de corona uitbrak. Ik opperde om de kleding via bijvoorbeeld Marktplaats te verkopen, maar dat vindt ‘ie teveel werk. Hoezo? Hij heeft niets te doen, terwijl ik elke dag lange werkdagen maak.”

Onaantrekkelijk

Superblij is Bente dat ze dagelijks naar haar werk kan; de sfeer thuis is om te snijden. “Fred ligt de hele dag op de bank een beetje voor zich uit te staren. Hij heeft nergens zin in en hij verslonst. Van de sprankelende, vrolijke en charmante man die hij was, is niets meer over. En ik merk dat ik niet meer van hem houd. Ik vind hem opeens echt een oude man en zo onaantrekkelijk. Maar ik wil hem nu hij het zo moeilijk heeft niet verlaten. Dat kan ik toch niet maken?”

Groepsles boksen

Nee, dat kan ze niet maken, vindt Bente, maar het liefst zou ze heel hard willen wegrennen. Weg uit dat huis met haar treurende man op de bank en dozen vol kleding in de kamer. Zo de armen in van Ricardo, een man die ze heeft leren kennen op de sportschool. “Ik weet niet wat dat is, alsof mannen een radar hebben voor vrouwen die even niet meer weten wat ze moeten doen. Ricardo schoof na een groepsles boksen in de sportschool naast me aan de bar en begon een gesprek. En dat was zo leuk. Ik voelde gewoon weer vlinders in mijn buik. We zien elkaar elke week en het wordt wel heel leuk tussen ons.”

Geen pijn doen

Maar als ze dan weer thuiskomt en Fred haar met zijn trouwe hondenogen aankijkt, voelt ze zich zo slecht. “Terwijl er niets is gebeurd tussen Ricardo en mij, maar gewoon het idee dat ik niet meer van Fred houd en ik hem dat eigenlijk moet zeggen. Maar ik wil hem geen pijn doen. Niet nu, net nu hij het zo vreselijk moeilijk heeft.”

Wat vind jij? Moet Bente zich gewoon wegcijferen? Of vind je het geen goed idee dat ze bij Fred blijft uit medelijden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Uit medelijden bij iemand blijven lijkt me voor niemand leuk.

Reageer ook