fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ben jij op de hoogte van de uitvaartwensen van je partner?

Wat is de ideale leeftijd om na te denken over je uitvaart? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Zelf ben ik 26 en ik heb er echt nog nooit over nagedacht. Wil ik begraven of gecremeerd worden? Welke muziek moet er gespeeld worden? En wie zijn er bij aanwezig? Ik heb werkelijk geen idee. En toch is het iets waar ik wél over zou moeten nadenken.

Het nadenken over je uitvaart doe je niet zozeer voor jezelf (als je doodgaat, dan ben je er tenslotte niet meer), maar vooral voor je nabestaanden. Na een overlijden willen nabestaanden alles zo goed mogelijk doen en houden de meesten zo veel mogelijk de wensen van de overledene in gedachten. Dit geeft houvast bij het regelen van een uitvaart en geeft nabestaanden het gevoel aan jouw laatste wensen te kunnen voldoen. En vooral dit laatste heeft een positieve invloed op het rouwproces.

Hoe praat je over je uitvaartwensen?

Goed, je ziet: het is belangrijk om kenbaar te maken wat je zou willen. Ook als je heel jong, gezond en fit bent. Je weet nooit wanneer je begrafenis komt, dus je kunt het maar het beste zo vroeg mogelijk duidelijk maken. Maar wanneer begin je nou over zo’n (pardon my french) kut onderwerp? Niemand praat graag over de dood van zijn geliefden. Je kunt het dan ook beter niet tijdens een gezellig verjaardagsetentje of feestelijke borrel doen. Plan samen een moment wanneer je het er met elkaar over gaat hebben. Schrijf vooraf op wat jouw wensen zijn en vraag jouw partner hetzelfde te doen. Neem dit samen door, stel elkaar vragen en schets een beeld van jouw ‘ideale’ uitvaart. Drink vervolgens samen een glas wijn en proost op een heel lang en gelukkig leven. De briefjes met wensen bewaar je goed (ook bijvoorbeeld in je mailbox) en laat je liggen totdat je ze nodig hebt.

We zijn slecht op de hoogte

Het klinkt op deze manier allemaal zo simpel. En toch blijkt een uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer dat 71 procent van de Nederlanders niet weet of zijn/haar partner begraven of gecremeerd willen worden. Vooral dertigers hebben geen idee wat zijn/haar partner graag zou willen. Voor deze groep lijkt de dood nog ver weg (en dat is hij hopelijk ook), maar ook in de leeftijdscategorie 60-70 jaar is meer dan de helft van de mensen niet op de hoogte van de uitvaartwensen van de partner.

Niet alleen eigen partners weten weinig tot niks over de uitvaartwensen van hun geliefden, ook vrienden en familie zijn niet op de hoogte. 65 procent van de ondervraagden in het onderzoek geeft aan het liever niet te bespreken omdat ze het geen prettig onderwerp vinden. Toch is het belangrijk dit wel te doen. Er zit maar één ding op: plan een date, koop een fles wijn en bespreek het met elkaar. Dan zit het erop en kunnen jullie heerlijk genieten van de rest van jullie leven.

Hoe zit het bij jou?

Weten jij en je partner van elkaar wat jullie op je uitvaart willen? Of is dit een onderwerp wat niet vaak aan bod komt? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. We zijn heel benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook