fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bella: “Het geheim van mijn moeder plaatst mij in een hele moeilijke positie”

Bella is 33 jaar oud en woont met haar vriend en hond in Den-Haag. “We zijn hier heel gelukkig samen. Ik ben opgegroeid in het oosten van het land en gingen zelden naar zee. Mijn vriend Giel komt hier uit de buurt en wilde altijd al terug. Met de koop van ons huisje in Den-Haag is dat vorig jaar gelukt. Het is zo fijn om ’s ochtends bij zonsopkomst over het strand te wandelen of na het werk nog even uit te waaien. Dat uitwaaien heb ik de laatste tijd hard nodig, want ik deed een bizarre ontdekking over het leven van mijn moeder. Dit geheim houdt mij heel erg bezig en het plaatst mij in een uiterst moeilijke positie.” 

Warm en veilig

Het gezin waar Bella opgroeide kan worden omschreven als warm en veilig. “Gewoon een doorsnee gezin met twee kinderen en ouders die van elkaar houden. Mijn ouders werkten allebei fulltime, mijn broer en ik gingen na school naar de buitenschoolse opvang en in het weekend deden we leuke dingen samen. Toen ik uit huis ging heb ik altijd goed contact met mijn ouders gehouden. We bellen wekelijks met elkaar en zien elkaar ongeveer één keer per maand. Daar voelen we ons allemaal goed bij.”

Groot geheim

Toch is het beeld dat Bella van haar gezin had twee maanden geleden ingrijpend veranderd. “Ik ben er namelijk achter gekomen dat mijn moeder al jaren leeft met een groot geheim. Via via heb ik te horen gekregen dat ze sinds 2020 een stiekeme relatie heeft met een klasgenoot van vroeger. In eerste instantie geloofde ik het niet, maar om zeker te weten hoe het zit heb ik haar een paar weken geleden een dag stiekem gevolgd. En ja hoor: het bleek hartstikke waar.”

Kijk anders naar de wereld

Bella is geschrokken en verdrietig. “Totaal verslagen ben ik naar huis gereden en heb Giel gebeld. Hij is eerder uit zijn werk gekomen om mij thuis op te vangen. Mijn blik op het gezin was in één klap anders. Ik had echt het idee dat mijn ouders gelukkig waren samen en hun relatie was voor mij een bevestiging dat echte liefde bestaat. Sinds ik deze ontdekking heb gedaan kijk ik anders naar de wereld, voel ik me onzeker en onveilig.”

35 jaar getrouwd

Na nachten woelen en huilen in bed, zegt Giel tegen Bella dat ze met haar vader moet gaan praten. “Hij vindt dat ik tegen mijn vader moet vertellen dat mijn moeder al jarenlang een andere vriend heeft. Ik weet gewoon niet hoe ik dat moet aanpakken. Mijn vader is een hele lieve en gevoelige man, die zo veel van mijn moeder houdt. Volgend jaar zijn ze 35 jaar getrouwd en wilden ze een mooie rondreis maken samen. Ik kan het echt niet over mijn hart verkrijgen om zijn hele leven omver te schoppen.”

Geen goede opties

Toch ziet Bella in dat niets doen en leven met het geheim geen optie is. “Ik slaap slecht, heb nachtmerries en vertrouw ineens niemand meer. Hier moet ik wat mee en erover praten is dus de enige optie. Maar met wíé ga ik als eerste het gesprek aan. Dwing ik mijn moeder het tegen mijn vader te vertellen? Dan zal mijn vader het mij kwalijk nemen dat ik hiervan wist en niks gezegd heb. Vertel ik het tegen mijn vader? Dan ben ik degene die het huwelijk van mijn ouders om zeep helpt. En doe ik niks? Dan zal ik voor altijd verder moeten leven met dit vreselijke geheim. Er is geen goede optie.”

Komt nooit meer terug

Bella heeft het gevoel dat alles ineens op losse schroeven is komen te staan. “Ondanks dat ik niet meer bij mijn ouders woon en mijn eigen leven heb, vond ik het gezin waar ik uit kwam wel heel belangrijk. Het is de plek waar ik me altijd veilig en vertrouwd voelde. Dat is nu niet meer en ik ben bang dat dit nooit meer terug zal komen. Het lijkt alsof er een stukje van mezelf kapot is en dat maakt me erg verdrietig.”

Wat moet ik doen?

De combinatie van het geheim en het verdriet vallen Bella heel zwaar. “Het is een echte nachtmerrie. Ik zou willen dat er een oplossing was waarbij alles bij het oude kan blijven. Voor nu ontwijk ik mijn ouders. Ik heb geen zin om met ze te bellen, laat staan op de koffie te komen. Als ik mijn moeder zie, dan zie ik het geheim en kan ik dat niet verbergen. Volgende week viert mijn vader zijn verjaardag en moet ik wel langsgaan. Wat moet ik doen?”

Afbeelding: Giorgio Trovato via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Mirjam -

Eens met de andere reacties. Je moeder isde persoon om mee te gaan praten

Joris -

Hey Nellie, waarom moet de dochter uitzoeken waarom moeder dit doet? M.i. moet moeder (al dan niet samen met vader of een therapeut) uitzoeken waarom ze dit doet. Dat is toch niet de taak van de dochter?

Nelly -

Je moet met je moeder praten en erachter zien te komen waarom ze dit doet. En dan moet zij het met je vader oplossen. Sterkte

Fiene -

Bel je moeder op en zeg ik wil even met je praten. Ga naar het strand en vertel wat je hebt gezien. Zeg ook wat het met je doet..
Hopelijk komen jullie eruit en blijft het een sterk gezin.

Joris -

Je vriend houdt er vreemde logica op na; waarom zou jij het je vader moeten vertellen? Praat met je moeder en geef aan wat jouw “ontdekking” met je doet.

Laat je volgende week even weten hoe de verjaardag van je pas was?

Reageer ook