fb

Beïnvloedt overgewicht de werking van de anticonceptiepil?

Ik heb flinke haat-liefdesrelatie met mijn anticonceptiepil. Aan de ene kant slik ik het graag omdat ik op korte termijn geen kinderwens heb. Aan de andere kant reageer ik heel heftig op de hormonen in mijn pil. Ik heb last van extreme stemmingswisselingen, waarbij ik in de week voor mijn menstruatie soms in een écht diepe dip terecht kan komen. Constant weeg ik deze twee tegen componenten tegen elkaar af en dat is niet makkelijk. 

Twee weken terug was ik me weer flink aan het inlezen in de bijwerkingen van de pil. Hoewel ik al met al niet heel veel nieuwe kennis heb opgedaan, viel me wel iets op: er wordt veel gesproken over een verminderde betrouwbaarheid van de anticonceptiepil wanneer de gebruikster overgewicht heeft. Maar is dit waar en wat kan je hier aan doen?

Beïnvloedt overgewicht de werking van de anticonceptiepil?

Daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit. De anticonceptiepil werkt doordat bepaalde hormonen zo uitgebalanceerd zijn dat ovulatie onderdrukt wordt. Door het uitblijven van een eisprong zal er dus ook geen bevruchting plaatsvinden.

Wanneer iemand een BMI van hoger dan 30 heeft, maken sommige artsen zich zorgen dat de juiste  hormoonbalans soms niet gevonden kan worden, waardoor de anticonceptiepil mogelijk minder goed werkt. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs voor te vinden, doordat er maar weinig onderzoek is gedaan naar het effect van de pil op mensen met obesitas.

Wat kan ik hier aan doen?

Heb je een BMI van 30 of hoger en wil je vrijen zonder zwangerschap? Dan raden artsen je toch aan om op zoek te gaan naar een andere vorm van anticonceptie, waarbij hormonen een minder grote rol spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spiraal.

Natuurlijk is afvallen ook een goede manier om te zorgen dat de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil toeneemt. En daarbij is het hebben van een gezond gewicht sowieso heel belangrijk voor een goede algemene gezondheid.

Wil je zien wat gynaecoloog Lisa Masterson hierover te zeggen heeft? Bekijk dan deze video!

Beïnvloedt overgewicht de werking van de anticonceptiepil?

Mogelijk wordt de werking van de pil beïnvloed door overgewicht. Wist jij dat? Heb jij momenteel overgewicht en maak jij je hier zorgen om of twijfel je aan de bovenstaande informatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook: Heleen raakte zwanger ondanks gebruik anticonceptiepil

3 reacties

Anne -

@T. Leykis: het zal je verbazen maar seks moeten 2 mensen willen. En vrouwen (dik of dun) kijken ook naar het innerlijk van de man, en iemand met zulke lelijke denkbeelden als die van jou, vinden vrouwen helemaal niet sexy.

Dikkerdje -

Dit is misschien je persoonlijke voorkeur. Het zegt echter niets over de rest van de bevolking. En… ik wil je niet schokken, maar dikke mensen hebben ook seks 😉

T. Leykis -

Ik denk dat een vrouw met een Bmi van 30 of hoger zich geen zorgen hoeft te maken over de pil. Geen enkele man zal haar aankijken laat staan een erectie kunnen krijgen in haar bijzijn. BMI 30 is je pil!

Reageer ook