fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beauty review Kathleen: Scheikunde van de schoonheid

Deze week trapte het Centraal Eindexamen af met scheikunde. En als die leerlingen die nu aan het zwoegen zijn voor hun examens een paar jaar geleden het boek Skin van Karen van Ede hadden gelezen had die zaal tijdens het staatsexamen scheikunde er heel anders uitgezien: bomvol meiden met ambities om de nieuwe Helena Rubinstein, Estée Lauder of Elizabeth Arden te worden.

Skin is een nieuw, overzichtelijk en humoristisch geschreven boek over huidverzorging. Nou gaat Skin een klein stapje verder door, voor de nerds, gedetailleerde info te geven die net wat verder gaat dan duidelijkheid over wat je waar en wanneer smeert. Het legt bijvoorbeeld feilloos uit wat cosmetica wél en niet kan doen. Welke ingrediënten wél en niet in je producten moeten zitten. Wat een zonnefilter wél en niet voor je kan doen. En ze buigt zich over de vraag of groene cosmetica wel per definitie veilig is. Dat antwoord kan ik je alvast verklappen: nee. Groene cosmetica kan net zulke giftige stoffen bevatten als haar minder natuurlijke vriendin en net zo veel kwaad aanrichten. Het draait allemaal om kennis van ingrediënten en je er even in verdiepen. Dat laatste is dank zij Karen een stukje makkelijker geworden.

Skin 2

Het lezen van Skin heeft nog het meeste weg van het gesprek wat je altijd hoopte te hebben met een verkoopster van Douglas, maar dan zonder dat deze de opdracht van haar baas heeft om bepaalde –dure- merken die meer betalen voor een prominente plek in de schappen aan te prijzen. Een verkoopster die echt verstand van zaken heeft. Die je niet de hoofdprijs wil laten betalen. Die je niet over de streep trekt met loze marketingtermen of door je het lekkere geurtje van de crème te laten ruiken. Want zoals Karen het ook stelt in haar boek: het gaat er niet om hoeveel je betaalt voor je producten. Het gaat er om dat je weet waar je voor kiest. Dat het haar ervaring is dat er voor duurdere producten meer onderzoek is gedaan en ook dat de concentratie van werkstoffen uitmaakt voor de prijs betekent niet dat jij daar voor moet kiezen. Het doel van dit boek is bewustwording en informatie.

Een paar tips? Weet wat je huidtype is. Kies bij het aanbrengen van meerdere lagen van huidverzorging voor de lichtste formule eerst en de zwaarste het laatst. Breng een UV-filter vlak voor de foundation aan. Herhaal het aanbrengen van een chemische UV-filter elke twee uur en ga er nooit mee slapen. Goed reinigen is essentieel voor een goede huid. Kies voor parfumvrije producten. Hoe ouder hoe meer je huid snakt naar hyaluronzuur en dan nog een laatste advies: blijf zoveel mogelijk van de alcohol af. Zowel in je glas als in je cosmetica. Al mag in dat laatste plantaardige alcohol weer wel.

Skin 3

Helena Rubinstein, Estée Lauder en Elizabeth Arden begonnen met kokkerellen van hun crèmetjes op hun fornuizen in de keuken. De dames maakten er miljoenenbedrijven van. De ontwikkeling van cosmetica gaat voortdurend verder. Nieuwe ingrediënten, nieuwe technieken, nog dieper in de huid en nooit meer rimpels. Over een paar jaartjes ligt ongetwijfeld Skin II in de winkels. Ik verheug me er nu al op.

Skin
Karen van Ede
€ 16,99

Koop bij bol.com

 

Skin

Kathleen Vael (48) is founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 17. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook