fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beauty blogger Kathleen onthult groot cleansing geheim

Het was op een warme dag op een summer fair waar alle luxe merken en hun volgelingen bij elkaar waren gekomen en de champagne rijkelijk vloeide. Zo rijkelijk dat de marketing manager van een merk waarbij de prijzen voor een potje crème rond de honderdvijftig startten, loslippig werd en me iets toevertrouwde wat mijn beauty-regime en bijbehorend uitgavepatroon voor goed veranderde. Klaar voor? Hier komt het: het allerbelangrijkste in je huidverzorging is een goede cleanser!

Ik viel bijna van mijn kruk, wat met de gratis champagne om me heen nauwelijks opviel, want mijn badkamer was gevuld met serums, een speciale dagcrème, nachtcrème, oogcrèmes, scrubs en maskers. Een cleanser had ik ook wel, een hele simpele, want waarom zou ik veel geld uitgeven aan iets wat tien tellen op je gezicht zit en je daarna weer afspoelt? Onzin, toch? Wat er daarna op gesmeerd werd, daar verdween een half maandsalaris in, maar die cleanser, daar dacht ik niet lang over na.

‘Dat serum wat we nu net hebben uitgebracht,’ vertelde hij en hij wees op een smal flesje waar ik niet eens naar durfde te vragen want stel je voor dat ik overtuigd raakte dat ik daar niet zonder kon, dan had ik een voorschot op drie maanden salaris nodig, ‘dat werkt eigenlijk alleen als je je huid mild gereinigd hebt. Anders is het gewoon weggegooid geld.’

Een eye-opener, zo’n opmerking. ‘Wat gebruik je nu?’ vroeg hij. Ik durfde het antwoord nauwelijks te geven. Eigenlijk wist ik het ook niet eens zeker. Het rook naar zeep, het schuimde als zeep en het prikte als zeep in mijn ogen, dat wist ik wel. Hij schudde zijn hoofd. Schuimen is uit den boze. Schuimen betekent dat er zeep in zit, en zeep, dat moest ik als vrouw toch weten, was slecht voor je huid. Het droogt de boel uit en zorgt voor huidveroudering.

Navraag bij vriendinnen leerde al snel dat veel vrouwen dezelfde overtuiging hadden als die ik tot het moment van deze onthulling had. Waarom geld uitgeven aan een product dat al een paar tellen nadat het uit een tube geknepen is, alweer door het gootsteentje verdwijnt?

Inmiddels weet ik waarom. Dat ik mijn gezicht zowel ’s ochtends als ’s avonds moet reinigen, daar was ik al bekend mee. Door je huid schoon te houden, verklein je de kans op onzuiverheden, ontstekingen en verbeter je je teint. En natuurlijk kan deze dan ook vrijer ademen (dat je de huid ook letterlijk om zeep kunt brengen door haar uit te drogen ipv te verstikken had ik me nog niet zo gerealiseerd) en zo is ze beter in staat om de werkzame stoffen van de crèmes op te nemen.

Wateroplosbare cleansers zijn het beste. Cleansers die met een watje aangebracht moeten worden, of worden verwijderd, laten nogal eens resten achter wat weer een heel nieuw scala aan problemen met zich mee brengt.

Daar zijn toch tonics voor, hoor ik je denken. Met tonics is hetzelfde aan de hand als de meeste reinigers. Pas op voor ingrediënten als alcohol of parfum want hoe fris ook, je huid knapt er niet van op.

En toen was het tijd voor de tweede onthulling. De allerbeste tonic of wel toner voor je huid:

Champagne

Pardon? True story? Het was geen grapje. De druivenextracten in de champagne hebben een tonifiërend effect en het koolzuur verfijnt de poriën. En het beste nieuws is dat je niet de hele fles op je huid hoeft leeg te gieten. De polyphenolen en flavinoiden  in de bubbels doen van binnen uit namelijk ook hun verjongende werk. Niet meer dan twee glazen per dag want dan slaat de werking om naar een heel andere kant.

Soms kan een kort gesprekje je leven een andere wending geven. Proost!

Kathleen
Kathleen Vael (47) is  founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 15. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl

Lees ook de eerdere blogs van Kathleen

Reageer ook