fb
Damespraatjes Damespraatjes

Audrey gaf oude kleding aan vriendin: “Boos over wat ze ermee heeft gedaan”

Audrey werkt in de mode en heeft een grote inloopkast vol kleding: “Ik krijg veel en ik koop ook een hoop”, zegt Audrey. “Als klein meisje was ik altijd al bezig met mode. Al toen ik twee jaar oud was wilde ik mijn eigen kleding kiezen. Wanneer ik foto’s van toen terugzie, kan ik niet anders dan zeggen dat ik er toen al oog voor had. Haha! Nu ben ik 38 en nog steeds gek op kleding.” Omdat Audrey haar kast bijna uit z’n voegen barst, geeft ze één keer per seizoen een deel van haar kleding weg. “Maar nadat ik ontdekte wat mijn vriendin Janice hier vervolgens mee deed, heb ik haar van mijn lijst geschrapt.” 

Oppervlakkig

De vriend van Audrey moet lachen als ze haar kast laat zien. “Joris vindt mijn obsessie voor mode nogal oppervlakkig. Hij werkt bij een bank en heeft niks met kleding. De ene dag draagt hij een blauw pak, de andere een zwarte. Erg creatief is het niet en dat hoeft ook niet voor zijn werk. Ook in zijn vrije tijd houdt hij het simpel: een mooie chino met een overhemd en een wollen trui of vest. Ik ben meestal degene die zijn kleding koopt. Hij geeft er niet om en ik vind het leuk.”

Net als vroeger

Waar Joris weinig interesse in het werk van Audrey heeft, vinden haar vriendinnen het juist reuze interessant. “Ze vragen mij om kledingadvies, willen weten wat ik op de laatste shows in Parijs en Milaan heb gezien en lenen maar wat graag mijn kleding. Dat vind ik altijd onwijs leuk! Ook als we een avondje uitgaan, spreken we meestal eerst bij mij thuis af. Dan drinken we wat, luisteren muziek en duiken mijn kledingkast in. Net als vroeger eigenlijk!”

Zak vol kleding

Omdat Audrey zó veel kleding koopt en krijgt, geeft ze geregeld spullen weg. “Janice en Kim hebben bijna dezelfde kledingmaat; zij krijgen elk kwartaal een zak vol kleding. Valerie en Esther zijn wat voller en passen de kleding niet. Zij krijgen dan weer schoenen en accessoires. Zij zijn blij met de nieuwe items; ik ben blij met wat ruimte in mijn kast. Een win-win situatie dus!”

Kleding verkopen

Een tijd geleden kreeg Audrey de schrik van haar leven, toen ze van Esther hoorde dat Janice stiekem de gekregen kleding verkoopt. “Ze biedt de kleding aan op Vinted en Vestiaire en haalt daar aardig wat geld mee op. Dat heeft ze nooit tegen mij verteld omdat ze bang is dat ik haar geen kleding meer wil geven. Ze voelt dat goed aan, want ik geef die kleding natuurlijk niet aan de meiden zodat zij er wat aan kunnen verdienen. Ik doe het omdat ik oprecht dacht dat ze er blij van worden.”

Voelt verkeerd

Het zit Audrey totaal niet lekker dat Janice dit achter haar rug om doet. “Als ze dit nou met mij had besproken, dan was het anders geweest. Ik geef ze die kleding omdat ik om ze geef. Anders had ik het zelf ook wel kunnen verkopen, maar ik kies ervoor om mijn vriendinnen blij te maken. Dat Janice dan alsnog geld verdient aan mijn kleding, voelt verkeerd. Aan de andere kant: gegeven is gegeven. Het is nu haar kleding en zij mag kiezen wat ze ermee doet. En tóch maakt het mij boos.”

Wat moet ik doen?

Audrey heeft Janice nog niet verteld dat ze weet dat ze haar kleding doorverkoopt. “Ik wil haar niet kwijt als vriendin. Dus wat doe ik? Zeg ik eerlijk tegen haar dat ik kwaad ben? Of kan ik het beter laten gaan en haar gewoon geen kleding meer geven? We zijn al meer dan tien jaar vriendinnen en nog nooit hebben we in zo’n situatie gezeten.”

Bovenste afbeelding: Tamara Shchypchynska via Unsplash

21 reacties

Chrisje -

Als je iets geeft, is het vanaf dan niet meer van jou. Dus de nieuwe eigenaar doet ermee wat hij/zij wil! Mijn mening….

Marleen -

Het feit dat je het van een andere vriendin hoorde voelt al niet lekker. Waarom had zij de nood om dat tegen je te vertellen, zou zij dan meer krijgen ?
Verder is het mijn persoonlijke mening dat als je uit liefde iemand wat geeft, is gegeven, echt gegeven. En haar eigendom. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom ze het verder verkoopt. Misschien is de maat niet helemaal perfect, misschien is de kledij niet echt haar stijl, misschien vind ze het vernederend om jouw afdankertjes te dragen, misschien vind ze het moeilijk in jullie vriendschap dat jij sint speelt en herinneren die kleren haar altijd aan, misschien heeft ze inderdaad het geld nodig. Spijtig dat je haar eerst niet hebt gesproken alvorens je verhaal hier te doen.

Linda -

Ik zou haar minder kleding geven en die andere vriendin wat meer. Zo doe je toch goed voor iedereen.

Melanie -

Als je iets wil weten, dan moet je het vragen.
Jij wordt blij van kleding, zij misschien van iets anders, dat ze zich alleen maar kan permitteren door die kleren te verkopen.
Jij heeft het weg om hen blij te maken en zo doe je dat ook, alleen indirect.
Vraag en je zult weten. Misschien voelt zij zich dan ook opgelucht.

Thijs julienne -

Heel erg is dees ik heb het moeilijk ik zou de kleding zeker dragen en blij zijn met de hulp

Ilse -

Ik zou jaar zeker aan spreken hierover.jij heeft het om je vriendin blij te maken en achter je rug verdiend ze geld ook al zitten er dingen in wat ze niet leuk
Vind dan geef je dit terug dan kun je mss een andere vriendin gelukkig maken. Ik gaf ze niks meer sorry

sabine -

Misschien verkoopt ze ook niet alles, bekijkt ze alles uit de zak en hetgeen past voor haar qua stijl en grootte behoudt ze missch en de rest verkoopt ze dan wel. Je kan haar om uitleg vragen of haar in t vervolg geen of n kleinere zak geven.

Elly van Ramesdonk -

ik zou rustig met haar gaan praten hierover en zeggen dat ze geen kleding meer krijgt als ze het verkoopt omdat je dat zelf ook kan doen.

Marianne -

Ök haar kast puilt een keer uit als je om de 3 maanden een hoop kleding krijgt.. dus zij is verstandig, en verkoopt het! Daar kan je niets meer over zeggen.!

José -

Dit roept bij mij op…heb je het gehoord van een andere vriendin. Anders zou ik die maar eens overdenken. Waarom zou ze een andere vriendin zou in kwaad daglicht zetten. Verder zoals al gezegd ga een gesprek aan, als vriendin moet dat kunnen. Misschien verklaart het al veel. En vertel haar je ongenoegen. Succes samen

LS -

Ik zou altijd het gesprek aangaan. Hou het bij jezelf wat het met je doet. Geef ruimte aan het verhaal van je vriendin. Maar vooral maak het bespreekbaar en laat het niet jullie vriendschap verstoren.

Bieke -

Dat is geen vriendin. Ze is niet waard dat ze kleding krijgt.

Joris -

Gegeven is gegeven. Ze liegt niet tegen je, maar ze vertelt je iets niet. De reden ervan heb je zelf ingevuld. Als ze haar eigen gekochte kleding verkoopt, informeert ze je er ook niet over. Dit betreft gekregen kleding, maar nog altijd háár kleding. Je wilt graag dat ze blij zijn met jouw afdankertjes (hoe goed ze dan ook nog zijn), maar misschien geven ze er niet de waarde aan die jij het geeft of misschien is het haar smaak niet en verkoopt ze de gekregen items om er iets van haar eigen smaak van te kopen.

marlissa -

misschien na vragen welke kleding ze verkoopt . misschien peilde haar kast nu ook uit en verkoopt ze wel kleding maar niet meteen nieuwste wat je gegeven hebt . ze zal vast geen verkeerde bedoeling hebben

Malika -

Die Esther is precies ook echt een stokertje. Idd gewoon ff het gesprek aangaan als het je zo dwars zit.

M -

Laat je vriendinnen de kleding uitzoeken en passen met de vraag of ze alleen hetgeen willen meenemen wat ze ook echt gaan dragen. Het restant kun je aan een goed doel doneren.

Sarah -

Mijn vriendin deed het zelfde, ben het gesprek aangegaan en ze brak. Bleek ze al langere tijd in financieel zwaar weer te zitten maar het niemand te durven vertellen. Nu het eruit was en de schaamte voorbij, hadden we begrip voor elkaar en kreeg zij juist de meeste kleding, ook van de rest van de groep en hebben we haar met z’n allen door de moeilijke periode kunnen slepen. Hoefde ze niet meer elke activiteit af te zeggen met een smoes omdat ze eigenlijk geen geld had en is de vriendschap sterker dan ooit.

Praat met elkaar!!!!

Yuri Verhagen -

Misschien is het een goldigger die jouw kleding verkoopt. Misschien is het iemand die buiten haar schuld zwaar in de problemen zit en jouw kleding gebruikt om uit de shit te komen. Schaamte is geen goede raadgever en misschien de reden dat ze niks tegen u gezegd heeft. Of misschien is er een reden die heel anders is. Kortom wie het weet mag het zeggen! Meten is weten: ga het het gesprek aan (voorzichtig in eerste instantie lijkt me, je wil niet iemand die zich toch al kut voelt niet verder in de shit duwen) en vindt uit wat er aan de hand is.

Chris -

Je hoort het via via, je kent de situatie niet. Misschien is het 1x voortgekomen, misschien ook wel niet. Ik zeg, formeer bij de bron.

Fiene -

Sluit mij aan bij Petra..
Ze zegt niets omdat ze anders geen kleding krijgt van je. Ze profiteert dus van je achter je rug om.
Dat is geen vriendin

Petra van Dorp -

Sorry hoor, maar op het moment dat een vriendin tegen me liegt of iets verzwijgt, is ze geen vriendin meer. Het feit dat ze dit verzwijgt zegt al meer dan genoeg. Ipv dat ze met jou overlegt, is ze bang dat ze haar centjes misloopt, dus misbruikt ze jouw goedheid voor haar eigen gewin. Ergo, geld is dus belangrijker dan de vriendschap. Waarom wil je dan nog met zo iemand bevriend blijven? Ik snap niets van mensen die vrienden/vriendinnen/partners ‘niet kwijt willen’ terwijl die vrienden/vriendinnen/partners hen juist als stront behandelen, over hun grenzen gaan, ze pijn of verdriet doen… waarom blijf je zo krampachtig aan iemand hangen? Maar ja, als je echt zo’n adder aan je borst wil koesteren, zeg dan gewoon “joh, ik weet dat je mijn kleding verkoopt en dat vind ik niet fijn, dus je krijgt geen kleding meer van mij’. Als je haar zonder iets te zeggen geen kleding meer geeft, dan weet ze ook wel dat ze ‘betrapt’ is. Hoe dan ook, deze vriendschap is voorbij.

Reageer ook