fb
Damespraatjes Damespraatjes

Arlette’s kind werd op school gepest en de juf bagatelliseerde het

Tygo was een vrolijke peuter. Ondernemend, ondeugend en creatief. Met plezier ging hij naar school. In de kleuterklassen had hij de tijd van zijn leven. Speelde met andere kinderen, vond de juf lief en deed met alles vrolijk mee. In groep 4 werd het mannetje steeds stiller. “Ik vroeg hem of er iets was. Ik miste mijn vrolijke kereltje,” zegt moeder Arlette. Haar hart brak toen ze ontdekte dat haar kind gepest werd op school. “Het ergste vond ik dat hij er nooit iets over zei. Ik wist het dus niet.”

Inmiddels is Tygo 8 jaar en zit in groep 5. “Vorig jaar brak hij. Toen hij voor de zoveelste dag op rij met afhangende schouders uit school kwam, moest ik weten wat er aan de hand was. Ik ben gaan zitten met hem en met horten en stoten kwam het verhaal eruit: hij wilde niet meer naar school omdat hij daar gepest werd.” Arlette krijgt weer tranen in haar ogen als ze het verteld. Ze nam contact op met zijn juf die vol bleef houden dat er niets aan de hand was. Dat Tygo gewoon meedraaide in de groep en dat ze van pesterijen nooit iets had gemerkt. “Ze zei het niet, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat ze het eigenlijk gezeur vond en dat Tygo zich niet zo moest aanstellen.”

Blauwe plekken

Het getreiter begon ’s ochtends al. Het was een kern van vijf kinderen. Ze maakten opmerkingen over zijn kleding. Trokken aan zijn krullen, zeiden dat hij meisjes haar had. Ze verstopte zijn rugzak zodat hij nooit voldoende tijd had om zijn broodtrommel leeg te eten en zijn fles op te drinken. Toen hij met blauwe plekken op zijn arm thuis kwam, was voor Arlette de maat vol. De juf bleef ontkennen en ondernam geen actie omdat ze het overdreven vond. “Volgens haar was er niets aan de hand. Punt. Ik was ten einde raad. Mijn kind was doodongelukkig, werd geknepen door kinderen die hadden besloten dat hij niet leuk was en de school deed niets.” Arlette zocht samen met Tygo naar een andere school. Een verademing. “Mijn kind is weer vrolijk, heeft het naar zijn zin op school en heeft vriendjes waarmee hij speelt. Die hij mee naar huis neemt. Nog steeds draait mijn maag om als ik me realiseer hoeveel verdriet dat jochie moet hebben gehad, maar ik ben dankbaar dat het nu goed gaat.”

Week van het Pesten

Pesters hebben vaak geen idee hoeveel impact hun gedrag op anderen heeft. Vanaf 18 tot en met 22 september is het Week van het Pesten. Dan staat de campagne ‘Feel Fine Online’ centraal die als doel heeft om kinderen en volwassenen bewust te maken van het belang je goed te voelen in de online-wereld.

Wat kan je kind doen als het wordt gepest?

We vroegen Michanou Selberie van Konfia om tips. Zij traint kinderen en tieners die structureel worden gepest. Dit is wat Michanou kinderen en tieners adviseert:

  1. Probeer sterk te staan. Doe alsof er een touwtje aan je kruin is vastgeknoopt zodat je recht staat. Je schouders rol je naar achteren.
  1. Praat luid en duidelijk. Noem degene die jou pest bij zijn naam en zeg: ik wil dat je nu stopt! Daarna draai je je om en loop je sterk weg.
  1. Ga op zoek naar een medehelper. Bespreek samen met hem wat je gaat zeggen als de pester weer komt.
  1. Praat erover. Blijf je mikpunt van pesterijen? En stopt dat maar niet? Vraag dan aan iemand die je vertrouwt om hulp.
  1. Zorg voor een weerwoord. Verzamel goede tegenzinnetjes en schrijf ze op. Dan weet je wat je volgende keer moet zeggen als je wordt gepest.

Heb jij ervaring met pesten? Ben je ooit zelf gepest? Je kinderen? Praat met ons mee over dit onderwerp. Dat kan in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook