fb
Damespraatjes Damespraatjes

Annette trouwde en scheidde vier keer: “Ik voelde me zo dom toen en was al mijn zelfvertrouwen kwijt”

Groot nieuws in showbizz-land: Jennifer Lopez heeft zich verloofd met Alex Rodriguez en zal naar verwachting voor de vierde keer in het huwelijksbootje stappen. Haar drie eerdere huwelijken zag ze stranden en ook nu vragen mensen zich hardop af of het dit keer wel goed zal gaan. Wij hebben geen glazen bol en kunnen niet in de toekomst kijken, maar we wensen haar in ieder geval het beste toe. Ook waren wij benieuwd: wie zijn die vrouwen die zo vaak trouwen, komt het ook in Nederland voor en waar gaat het fout? We spraken Annette (49 jaar), die vier keer trouwde en vier keer scheidde. 

Eerste liefde

“Mijn eerste huwelijk vond plaats toen ik pas negentien jaar was. Ik kende Leo van de middelbare school en hij wilde niets liever dan met mij trouwen. Zelf was ik hier nog totaal niet mee bezig, maar toen hij mij een aanzoek deed kon ik hem niet afwijzen. We waren al vijf jaar samen en ik dacht dat het wel goed zat” vertelt Annette als ze terugblikt op haar eerste huwelijk. “Twee jaar later besloten we uit elkaar te gaan. We waren te jong en het huwelijk werkte niet. Gelukkig hebben we geen kinderen gekregen samen, dat had het allemaal een stuk lastiger gemaakt. Leo en ik zijn daarna altijd goede vrienden gebleven.”

Flitshuwelijk 

Drie jaar na haar scheiding van Leo, wordt Annette opnieuw verliefd. “Ik was inmiddels 24 jaar en had het idee dat ik heel volwassen was geworden de afgelopen jaren. Ik viel als een blok voor Anton en toen hij slechts drie maanden na onze ontmoeting op één knie ging, dacht ik ook nu weer dat het een goed idee was om ‘ja’ te zeggen. Twee maanden later waren we getrouwd en negen maanden daarna werd onze zoon Casper geboren.” Annette is de eerste jaren in de zevende hemel, maar komt kei hard terug in de realiteit wanneer ze ontdekt dat Anton al sinds het begin van hun relatie affaires met diverse vrouwen onderhield. “Ik heb mijn koffers gepakt, ben met een drie weken oude Casper naar mijn moeder gegaan en heb de scheidingspapieren aangevraagd. Dit was een stuk lastiger dan de eerste keer, er was immers een kind in het spel. Het is een nare scheiding geworden, maar gelukkig is het ons gelukt om samen tot een goede oplossing te komen met Casper. Hij ziet zijn vader nog elke week.”

Vader van school

Na twee huwelijken voor haar dertigste, is Annette helemaal klaar met mannen. “Twee keer en nooit meer, zei ik nog tegen mijn moeder. Maar ja… Houd dat maar eens vol als je nog een heel leven voor je hebt en wéér denkt de liefde van je leven te hebben gevonden.” Annette en Rick ontmoeten elkaar op de school van Casper. Hij de vader van een meisje in groep 7 en ook gescheiden. “Rick en ik konden heel goed met elkaar praten maar hielden aanvankelijk de boot af. Onze kinderen zaten bij elkaar op school en we vonden het maar raar als ze dan ineens stiefbroer en -zus zouden worden. Toen Rick’s dochter twee jaar later naar de middelbare school ging, hebben we de relatie alsnog een kans gegeven.” Twee jaar later doet Rick een aanzoek en ook nu besluit Annette er weer voor te gaan. “Ik dacht dat Rick de ware wel moest zijn!”

Niet alleen eindigen

Het huwelijk van Rick en Annette houdt uiteindelijk zes jaar stand. “Ja hoor, op mijn veertigste had ik al drie gestrande huwelijken op mijn naam staan. Ik voelde me zo’n loser. Al mijn zelfvertrouwen was weg en ik nam mij voor dat het nu klaar was. Niet alleen met de huwelijken, maar met mannen in het algemeen.” Annette neemt zich voor dat de inmiddels 15-jarige Casper de enige man in haar leven blijft. “Maar toen Casper op zijn twintigste het huis uitging en ik helemaal alleen achterbleef, besloot ik mij in te schrijven op een datingsite. Ik was pas 45 jaar, ik wilde helemaal niet alleen eindigen!”

In het geheim getrouwd

“Via Relatieplanet ontmoette ik Steven, een knappe man die aan de andere kant van het land woonde. Op onze eerste date zei ik nog tegen hem: ‘we kunnen wel lol hebben, maar ik ga nooit met je trouwen.’ Steven moest hier heel erg om lachen en zei dat ook hij geen behoefte aan een huwelijk had. Ook hij was twee keer eerder getrouwd geweest en zag er de meerwaarde niet van in.” De relatie tussen Annette en Steven bloeit op en na een jaar doet Steven hetgeen waarvan hij had gezegd het niet meer te willen: hij vraagt Annette toch ten huwelijk. “Dom als ik was zei ik ook nu weer ja. Zonder het tegen onze vrienden en familie te zeggen, zijn we in het geheim getrouwd. Alleen onze getuigen wisten ervan.”

Vierde scheiding

Omdat Annette zich enorm schaamt voor het vierde huwelijk, vertelt ze de eerste maanden tegen niemand dat ze met Steven is getrouwd. “Dat was al het eerste teken dat het niet goed zat. Als je met iemand trouwt moet je je niet schamen. Zelfs niet als het je vierde huwelijk is. Steven merkte dit en heeft toen voorgesteld om weer te scheiden. Dat hebben we toen gedaan en dit werd mijn vierde scheiding. Het bizarre is dat de meeste mensen dit dus helemaal niet weten.”

Geen huwelijk nodig

Ondanks de scheiding blijven Steven en Annette wel bij elkaar. “We houden van elkaar en willen de rest van ons leven samenzijn, maar trouwen doe ik niet meer. Ik wil andere mensen niet ontmoedigen om het wel te doen, maar denk goed na voordat je de beslissing neemt. De bruiloft is een leuke dag, maar daarna gaat het echte leven verder. Ik heb me dat te weinig gerealiseerd en dat was dom. Tussen Steven en mij zit het helemaal goed en wij hebben geen huwelijk nodig om dat naar elkaar of de buitenwereld te bewijzen.”

Meepraten over het verhaal van Annette? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook