fb
Damespraatjes Damespraatjes

Annemieke wordt doodmoe van haar vriend en voelt zich uitgeput

Het eerste dat Annemieke opviel toen ze Erik ontmoette, was zijn tomeloze energie en enthousiasme. Inmiddels heeft ze een half jaar een latrelatie met hem en merkt dat ze elke keer weer doodmoe is als ze bij hem is geweest. “Ik ben dol op Erik en hou echt heel veel van hem, maar ik raak mezelf een beetje kwijt door die vermoeidheid.”

Een opvallende persoonlijkheid, zo omschrijft Annemieke haar nieuwe liefde. “Als Erik een ruimte binnenloopt, dan kijkt iedereen. Hij is groot, heeft een harde stem en is uitbundig. Een open man met een klaterende lach. En daarop ben ik als een blok gevallen.” Met Erik is het nooit saai. Hij legt makkelijk contact en is nooit te beroerd om mensen te helpen. Zijn credo luidt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Annemieke moet daar aan wennen. Hoewel ze ook best sociaal is en makkelijk contact legt, maakt ze een stuk minder lawaai dan haar vriend.

Stilte vindt ‘ie maar niks

“Ik ben een open persoon, help mensen graag en ben attent. Maar ook vind ik het heerlijk om met een boek opgekruld op de bank te zitten of lekker te luisteren naar klassieke muziek. Ik heb dan geen behoefte aan een gesprek of veel geluid. Ik moet echt zo nu en dan uitschakelen om mezelf weer op te laden.” Haar batterij opladen als ze met Erik is, gaat niet. Hij houdt niet van stilte en dat betekent dat er altijd een tv of radio aanstaat. “Dat vind ik prima, maar soms wordt het me echt te veel. Erik snapt dat niet en is bereid om het zachter te zetten, maar niet uit. Want hij kan niet tegen stilte.”

Met kloppend hart naar bed

In het begin van hun relatie was dat nog een soort van grappig en moesten ze er hard om lachen. Inmiddels merkt Annemieke dat ze elke zondagavond, als ze weer naar haar eigen appartement gaat, doodmoe is. “Ik zet mijn tas neer en negen van de tien keer rol ik zo mijn bed in. Mijn lijf trilt en mijn hart slaat sneller. Ik val dan ook vrijwel direct in slaap en word de volgende ochtend wakker van de wekker. Op mijn werk drink ik liters zwarte koffie om bij te komen.” De link met haar wat lawaaierige vriend en haar vermoeidheid, legde Annemieke niet onmiddellijk. “Dat sluipt er een beetje in. Ik ontdekte na een paar weken een patroon. Zeker toen ik een weekend niet bij Erik sliep omdat ik met mijn ouders had afgesproken. Dat weekend voelde ik me kiplekker en had nergens last van.”

Sssst… hou je mond eens!

Maar ja, hoe ga je je vriend vragen om zijn volume en enthousiasme naar beneden te draaien? “Nou dat. Ik vind het zo ongemakkelijk. Wat moet ik zeggen? Vragen of hij zijn mond wil houden? Hem verbieden om naar de televisie te kijken? Dat kan toch niet?” Het is niet alleen de tomeloze energie die haar nekt, Erik vindt het ook heerlijk om discussies te voeren. Annemieke houdt daar helemaal niet van. “Erik is van huis uit gewend om overal over te discussiëren. En dat doet hij nu met mij. Ik word daar ook moe van. Over het coronabeleid, het Voice of Holland-schandaal, over voetbal, overal heeft Erik een mening over en is benieuwd naar de mijne. Ik vind daar allemaal niet zoveel van, ik volg het nieuws niet op de voet en heb genoeg aan mijn eigen leven.”

Ik wil hem niet kwijt

Annemieke is bang dat ze Erik kwijt raakt als er niet iets verandert. En daar moet ze niet aan denken. “Ik ben dol op die man. We hebben een gezamenlijk toekomstbeeld, heerlijke seks en ik zie me echt wel oud worden met hem. Omdat we besloten hebben de eerste tijd te latten, heb ik nu nog steeds een uitvluchtmogelijkheid. In de toekomst willen we graag samenwonen en daar kijk ik naar uit. Ik moet dan wel een manier vinden om te dealen met Eriks enthousiasme. Soms krijg ik het daar benauwd van.”

Straks maak ik het stuk

Want Annemieke snapt ook dat ze deels is gevallen op de uitbundige persoonlijkheid die Erik is. En dat verander je niet zomaar. “Nee ben je gek, dat zou ik niet willen. Ik zie er tegenop om het gesprek met hem aan te gaan omdat ik bang ben dat ik iets stukmaak. Dat is wel het laatste wat ik wil, maar zo doorgaan kan ook niet.”

Wat raad jij Annemieke aan? Hoe kan ze een gesprek aanknopen met Erik zonder hem te beledigen? Of is een gesprek helemaal niet nodig en went Annemieke vanzelf aan haar luidruchtige liefde? Praat mee in de comments onder dit artikel.

 

3 reacties

Mir -

Misschien is een noice-cancelling koptelefoon een idee? Dan kun je even in je eigen wereld kruipen met een goed boek bijvoorbeeld. Of trek je terug in een andere kamer. Je hoeft niet 24/7 op elkaars lip te zitten. Maak dit ook bespreekbaar. Trek je niks aan van commentaar zoals dat van Jeanette, zij begrijpt blijkbaar niet dat iedereen anders is en op een andere manier prikkels verwerkt.

Jeanette -

Hoe oud ben je, 120?

Hinde -

Gewoon eerlijk zijn en ook jou stukje opeisen. Dat betekent soms rust. Een relatie is rekening houden met elkaar, wil je niet dan is de relatie niet oké. Daar zal het gesprek over moeten gaan voordat je gaat samenwonen. En ook aangeven dat je doodmoe van de weekenden thuis komt en afspraken maken. Zoals ik het lees lijkt je vriend wel een vorm van ADHD te hebben.

Reageer ook